Good to Great

2001-01-01
2001-01-01
9780066620992
Tagi:
zarządzanie biznes menadżer rozwój firmy

Patronaty LC

Książki autora

Wydaje mi się, że książka nie jest specjalnie wnikliwa. Pokazane w niej myśli tj. "za sukces odpowiada cała załoga, a za porażkę kapitan" marynarka i wojsko klepią do głów od wielu, wieeeelu pokoleń. Dodatkowo irytuje mnie chaos w przekazie - często to co jest wskazywane w jednej firmie jako przyczynek do sukcesu jest negowane w innej, ale również godnej pochwały.
I w końcu - większość przykładowych historii jest albo wyssana z palca albo napompowana jak balon celem wychwalenia np. żony autora (por que?!)

W swojej ocenie staram się pominąć fakt, że zwyczajnie coaching mnie odpycha. Tak samo zapala mi się czerwona lampka alarmowa za każdym razem kiedy autor jakiejkolwiek książki pisze o samym sobie (lub bohaterze),że jest wnikliwy. Wtedy wiem, że najprawdopodobniej to pobożne życzenie.

Ogólnie - książka nie podobała mi się zupełnie, ale daję aż 4 gwiazdeczki, bo czemu nie? Może kogoś skłoni do jakichkolwiek refleksji.

I w...

więcej Pokaż mimo to

Grupa researcherów zbadała czym wyróżniają się amerykańskie firmy, które przeszły transformację z "good" do "great" i pozostały na poziomie
great". Ciekawe spostrzeżenia dla prezesów i menadżerów, ale nie tylko. Dużo wniosków i spostrzeżeń jest kontrintuicyjnych. Osobiście porobiłem całkiem sporo notatek. Niektóre tematy poruszane w książce, hasłowo:
- Jaki powinien być CEO (skąd pochodzić i jakim być liderem)?
- Jak dobierać pracowników?
- Jak znaleźć tę jedną ideę, wokół której będzie się kręcić rozwój firmy?
- Dlaczego charyzmatyczny lider może być obciążeniem, a nie atutem firmy?
- Dlaczego przełomowe i rewolucyjne zmiany nie działają?
- Jaką rolę w byciu "great" odgrywa technologia?

PS Krytycy zarzucają książce, że firmy opisywane w niej jako "great", miały problemy w późniejszych latach. Niemniej jednak, uważam, że jest wartościowa.

- Jaki powinien być...

• Audiobook
  • Professional

Dodaj cytat z książki Good to Great

Podobne książki

Okładka książki Geografia 1 (podręcznik licealny) Ewa Lipińska, Małgorzata Sobańska, Wojciech Wiecki
Geografia 1 (p... Ewa Lipińska, Małgo...
Okładka książki System zarządzania bezpieczną eksploatacją jednostek morskich w zarysie. Analiza organizacji i metodyka oceny bezpieczeństwa Alicja Mrozowska, Piotr Mrozowski, Ryszard Wróbel
System zarządz... Alicja Mrozowska, P...
Okładka książki Nasza walka o sprawiedliwość. Uwolnieni od banków Kamil Chwiedosik, Zofia Karaszewska, Katarzyna Urbańska
Nasza walka o ... Kamil Chwiedosik, Z...