A Game of Thrones

- angielski
- HarperVoyager
- Pieśń Lodu i Ognia (tom 1)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- angielski
Summers span decades. Winter can last a lifetime. And the struggle for the Iron Throne has begun.
As Warden of the north, Lord Eddard Stark counts it a curse when King Robert bestows on him the office of the Hand. His honour weighs him down at court where a true man does what he will, not what he must … and a dead enemy is a thing of beauty.
The old gods have no power in the south, Stark’s family is split and there is treachery at court. Worse, the vengeance-mad heir of the deposed Dragon King has grown to maturity in exile in the Free Cities. He claims the Iron Throne.
Polecane księgarnie
- 13 201
- 5 195
- 2 209
- 1 022
Wierzymy, że ten, który wydaje wyrok, sam powinien go wykonać. Jeśli chcesz odebrać komuś życie, powinieneś spojrzeć mu w oczy i wysłuchać j...
RozwińUmysł zaś potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia, jeśli ma oczywiście zachować ostrość.
Strach tnie głębiej niż miecze.
Opinie [2 445]
Serduszko za końcówkę. (omg przeczytałam ją w 10 lecie premiery pierwszego odcinka)
Pokaż mimo toKsiążka Georga R. R. Martina, pt. „Gra o Tron” jest to pierwsza część sagi „Pieśni Lodu i Ognia”. Powieść wielowątkowa, która rozgrywa się na kilku płaszczyznach. Dotyczy głównie rodu Starków, zwłaszcza Eddarda (staje się on Namiestnikiem). Poznajemy również jego syna, notabene nieślubnego, który ma przywdziać czarne szaty i służyć w Nocnej Straży. Ukazane są również losy...
więcejJest to moja pierwsza styczność z tak rozbudowaną fantastyką. Pierwsze 100 stron książki nie rozumiem. Ciężko odnalezć się w akcji, bohaterach. Książka ma bardzo wysoki próg wejścia.
Pokaż mimo toIm dalej tym lepiej, ciekawe zestawienie bohaterów oraz nietuzinkowa fabuła. Na razie odpocznę od kolejnych części, ponieważ ta wymęczyła mnie lecz na pewno dokończę serie.
Jaka to jest świetna, dopracowana fantastyka... po prostu.
Pokaż mimo toOczywiście nie było to moje pierwsze przeczytanie - znam, i kocham tę serię od lat, i od lat czekam na jej zakończenie 😂 tym bardziej jestem szczęśliwa mogąc powiedziec, że pierwszy tom się nie starzeje - jest wspaniałym, inteligentnym i dobrze przemyslanym wstępem do wspaniałej opowieści.
Pokaż mimo toKsiążkę zaczęłam czytać dopiero po obejrzeniu serialu, przy czym dla mnie osobiście pomogło to w zobrazowaniu całej historii. Prócz małych detali, serial nie odbiega od książki, która według mnie jest napisana znakomicie. Wszystkie opisy, dialogi, cała fabuła jest na tak wysokim poziomie, że nic tylko czapki z głów dla Martina. Każdy rozdział przypisany jest do postaci,...
więcejWciaga, i to bardzo. Przyznaje, ze jako pierwszy obejrzalem serial, dopiero potem ksiazka. Pomoglo mi to jednak wizualizowac sobie tok wydarzen z ksiazki w trakcie czytania. Martin stowrzyl cudo, ktoremu nikt nie moze sie oprzec jak juz zacznie czytac.
Pokaż mimo toKażda książka jest pokarmem dla naszej wyobraźni.
Pokaż mimo toTa pozycja to swoiste tornado dla umysłu czytelnika.
Zgadzam się z innymi, że styl pierwszej części nie jest najlepszy. Gdyby to było moje pierwsze zetknięcie z serią - nie kontynuowałabym. Na szczęście pierwszy był serial, więc dam szansę kolejnej części
Pokaż mimo toPonad 800 stron, ale było warto. Niech sam fakt, że bez trudów przebrnąłem przez tak opasły tom, świadczy o jakości lektury.