Powrót Króla

- fantasy, science fiction
- Władca Pierścieni (tom 3)
- The Lord of the Rings: The Return of the King
- Zysk i S-ka
- 2015-06-15
- 1963-01-01
- 1955-10-20
- Jerzy Łoziński
Trzecia część Władcy Pierścieni, porywającej przygody, stworzonej z epickim rozmachem przez J.R.R. Tolkiena.
Zebrały się armie Władcy Ciemności, a jego przerażający cień sięga coraz dalej. Połączone siły ludzi, krasnoludów, elfów i entów stają naprzeciw nawałnicy mroku. Tymczasem Frodo i Sam uparcie wędrują w głąb Mordoru, zamierzając zrealizować cel ich heroicznej misji i zniszczyć Pierścień Jedyny.
- 38 971
- 9 594
- 6 949
- 3 878
14/2023
Cóż to była za przygoda! Dawno mnie tak żadna powieść fantasy nie wciągnęła.
Rozmach świata stworzonego przez Tolkiena po prostu przytłacza. Śródziemie jest stworzone od podstaw w głowie autora i czytając powieść ma się wrażenie, że czyta się zapis prawdziwych wydarzeń. Tak to jest wszystko genialnie rozplanowane.
Sama historia wzbudza wielkie zainteresowanie, a bohaterowie są pełnokemrwiści, dzięki temu można ich naprawdę polubić.
14/2023
więcej Pokaż mimo toCóż to była za przygoda! Dawno mnie tak żadna powieść fantasy nie wciągnęła.
Sama historia wzbudza wielkie zainteresowanie, a...
Dla mnie książka idealna. Ma wszystko, idealne zakończenie trylogii (która trylogią nie jest ;D )
Pokaż mimo toAch, cóż to była za przygoda... Aż mi się łezka zakręciła w oku przy ostatniej scenie :)
Pokaż mimo toPowrót króla stanowi idealne domknięcie historii Drużyny Pierścienia. Ma wiele zaskakujących momentów i dosyć szybką akcję, ale zwalnia ona wraz ze zbliżającym się końcem opowieści. Odbicie Shire z rąk Sarumana to taka wisienka na torcie, gdzie obserwujemy już zaprawionych w bojach hobbitów, którzy wzniecają bunt przeciwko uciskowi i i stają na czele pobratymców w walce o wolność. Na końcu znajdziemy też dodatki, których można dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy o dziejach i naturze Śródziemia.
Powrót króla stanowi idealne domknięcie historii Drużyny Pierścienia. Ma wiele zaskakujących momentów i dosyć szybką akcję, ale zwalnia ona wraz ze zbliżającym się końcem opowieści. Odbicie Shire z rąk Sarumana to taka wisienka na torcie, gdzie obserwujemy już zaprawionych w bojach hobbitów, którzy wzniecają bunt przeciwko uciskowi i i stają na czele pobratymców w walce o...
więcej Pokaż mimo toInstagram: ksiazki_wloczykija
Podobnie jak w poprzednich częściach, Tolkien w "Powrocie Króla" zachwyca swoją zdolnością do tworzenia szczegółowych i realistycznych opisów. Śródziemie jest miejscem, które staje się coraz bardziej rzeczywiste i bardziej przesiąknięte historią i mitologią. To krajobrazy, które można poczuć, a także postaci, które stają się naszymi przyjaciółmi.
Narracja Tolkiena jest nadal płynna i pełna poetyckiej piękności. Autor doskonale prowadzi czytelnika przez finałową fazę epickiej podróży, trzymając go w napięciu od pierwszych stron aż do ostatnich. To opowieść, która wciąga i nie pozwala na oderwanie się od lektury.
W "Powrocie Króla" postacie stają się jeszcze bardziej rozbudowane i skomplikowane. Tolkien poświęca czas na rozwijanie ich charakterów i pokazuje ich dalszy rozwój. Czytelnik ma okazję poznać bohaterów od nowa i przeżywać razem z nimi ich wyzwania i triumfy.
Jednym z najważniejszych elementów tej książki jest jej przesłanie. To opowieść o odwadze, poświęceniu, przyjaźni i wierności, która inspiruje i porusza serca czytelników. Tolkien przypomina nam, że nawet w najciemniejszych czasach, istnieje nadzieja i dobro, które mogą zwyciężyć.
Podsumowując, "Powrót Króla" to nie tylko finałowa część trylogii, ale także jej kulminacyjny punkt. To literacka uczta, która spełnia oczekiwania czytelników i zostawia ich z wrażeniem, które będzie towarzyszyć im przez całe życie. J.R.R. Tolkien stworzył arcydzieło, które jest nie tylko ważnym elementem literatury fantasy, ale także źródłem inspiracji i mądrości. To lektura, która przypomina nam, że w nas samych tkwi siła, by walczyć o dobro, nawet w obliczu największych trudności.
Instagram: ksiazki_wloczykija
więcej Pokaż mimo toEpickie Finałowe Ogniwo Władcy Pierścieni. "Powrót Króla" J.R.R. Tolkiena to trzecia i ostatnia część niezapomnianej trylogii "Władca Pierścieni". Ta książka stanowi spektakularne i poruszające zakończenie historii, która wciągnęła czytelników w magiczny świat Śródziemia na długie lata.
Podobnie jak w poprzednich częściach, Tolkien w "Powrocie...
Najlepsza z części w mojej opinii. Dużo akcji i zwrotów wydarzeń. Fabuła zaskakuje i nie daje odetchnąć. Ciekawa końcówka. Szkoda, że film wiele obcina, właściwie prawie wszystko z wydarzeń po finalnej bitwie. Na szczęście książka to nie film i najczęściej jest ideałem do, którego film zazwyczaj nie dosięga :)
Pokaż mimo toAch, jaka szkoda, że to już koniec tej niezwykłej historii i jeszcze bardziej niezwykłych bohaterów. W tej książce nie brakowało nawiązań do poprzednich tomów i zawsze takie fragmenty mocno mnie wzruszają, bo przypominam sobie, ile czasu poświęciłam poznawaniu przygód, zwiedzaniu Śródziemia, pokonywaniu złych mocy.
Wszystkie filmy dotyczące przygód Froda znam i bardzo lubię do nich wracać, książki natomiast czytałam po raz pierwszy i, oczywiście, nie zawiodłam się. Na pewno zrobię kiedyś reread.
We wszystkich tomach otrzymałam to, co w powieściach lubię najbardziej - ogrom przygód, piękne widoki, sielskie miejsca, dzielnych bohaterów i szczęśliwe zakończenie (no, prawie szczęśliwe, na równi z Samem bardzo przeżyłam zniszczenia w Shire, w tym przypadku wolałam film, w którym oszczędzono nam tak przykrych widoków, jak je opisano w książce). Trudno więc wybrać jeden najlepszy, ale jeśli już muszę stanęłoby na pierwszym.
więcej Pokaż mimo toWszystkie filmy dotyczące przygód Froda znam i bardzo...
Najlepsza zdecydowanie z całej serii- dopiero tutaj dostrzegłem niesamowite walory tej serii, gdy wszystkie wydarzenia łączyły się w całość. W tej części występuje też dużo mądrych wniosków, więc jak ktoś lubi lekkie czytadła to niech lepiej nie sięga :D
Pokaż mimo toświetne wydanie, cuuudna książka
świetne wydanie, cuuudna książka
Pokaż mimo toPierwszy raz czytałem "Władcę Pierścieni" mając 12 może 14 lat i byłem zachwycony, pozytywne wrażenia podtrzymywał przez bardzo długi okres film. Teraz powróciłem do lektury i niestety zdałem sobie sprawę dlaczego tak bardzo mnie książka zachwycała. "Władca Pierścieni" jest książką dla dzieci i jako taka jest strasznie naiwna.
Ocenę nadal utrzymuje wysoką przez sentyment, jednak jestem pewien, że gdybym przeczytał ją po raz pierwszy dzisiaj, nie dałbym więcej niż 4 gwiazdki.
więcej Pokaż mimo toOcenę nadal utrzymuje wysoką przez sentyment,...