Skrzydlata trumna

- 9788328020214
- W.A.B.
- Komisarz Maciejewski (tom 4)
- 9788328020214
- Kolekcja: Nowa fala polskiego kryminału
Rok 1936, nocny stróż w Lubelskiej Wytwórni Samolotów odbiera sobie życie. Kiedy sprawa ma zostać umorzona, Maciejewski odkrywa, że ciało w trumnie nie należy do samobójcy, i rozpoczyna śledztwo. Prawdę o wydarzeniach pozna jednak dopiero po latach, kiedy w 1945 r. w celi więzienia spotka ducha z przeszłości.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Uosobieniem dobra zazwyczaj wcale nie są ci skłonni pomagać bliźnim, ale ci, którzy nie wtrącają się w nieswoje sprawy.
Przez ten bimber okupacje mi się pomyliły.
O te właśnie pytania zaplatam moją retrokryminalną fikcję.
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [60]
Do przeczytania :)
Pokaż mimo toZnakomicie wkomponowana w hiatorie krminalk
Pokaż mimo toZ twórczością Marcina Wrońskiego spotkałem się po raz pierwszy w połowie ubiegłego roku i jak do tej pory, jest to bardzo udana przygoda. Kolejną książką tego autora po którą sięgnąłem jest „Skrzydlata trumna”.
więcejMarcin Wroński urodził się w 1972 r. w Lublinie. Ukończył polonistykę na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W latach 90. związany z nurtem trzeciego obiegu –...
Wątek kryminalny zagmatwany i mało porywający. Pijaństwo i niechlujstwo komisarza Maciejewskiego też powoli zaczyna mnie drażnić. Ciągle fascynuje opis życia w międzywojennym Lublinie. Historia pokazana na tle zakończenia wojny bardzo drastyczna.
Pokaż mimo toPo kilku - według mnie słabszych - pozycjach zapragnąłem dobrego kryminału. A że przygody komisarza Maciejewskiego są tego gwarantem to sięgnąłem po "Skrzydlatą trumnę". Nie zawiodłem się. Szybka akcja, wymyślna intryga, dobrze znani już bohaterowie oraz "współczesny" problem pojawiający się już w latach 30-tych bardzo smacznie połączone stworzyły lekturę, której mi było...
więcejTrzeci tom kończył się jazdą komisarza Maciejewskiego i Fałniewicza więźniarką, czwarty - zaczyna się w styczniu 1945 roku pobytem Maciejewskiego na Zamku (jednym z lubelskich więzień). Na scenę wkracza Adam Duski i major Grabarz. Duski przyczyni się do wspomnień Zygi o prowadzonej w 1936 roku sprawie, a do czego przyczyni się Grabarz (oprócz utraty zębów naszego...
więcejKsiążka bardzo dobra. Napisana w sposób zachęcający do dalszego czytania. Ukazane zostały interesujące aspekty ówczesnego funkcjonowania służ (zresztą, jak w większości książek Wrońskiego).
Pokaż mimo toTa część podobała mi się najmniej ze wszystkich dotychczas przeczytanych. Nie mniej jednak losy podkomisarza Maciejewskiego nadal bardzo mnie interesują, szczególnie przy takim zakończeniu z dużym znakiem zapytania.
więcejOdrobina wiedzy o Lubelskiej Wytwórni Samolotów też nikomu zaszkodzić nie może. Ale klimat starego, międzywojennego i tuż powojennego Lublina został zachowany....
Pogmatwana historia kryminalna z międzywojnia. Zakulisowe rozgrywki toczące się na terenie lubelskiej fabryki samolotów. Niewyjaśniona śmierć pilotów w katastrofie lotniczej, nieudany projekt bombowca, źle zainwestowane środki państwowe i jeden wisielec, który wykaże się zadziwiającą żywotnością powodując spore zamieszanie w policyjnym śledztwie. Prowadzący je komisarz...
więcejKolejne spotkanie z Komisarzem Maciejewskim. trzyma w napięciu. przeskakiwanie w latach na początku lekko utrudniajace. ale z czasem szło. i te spotkanie z Panią Różą. A jednak:) niedługo ruszam do kolejnego spotkania