Igrzyska Śmierci. Trylogia

Okładka książki Igrzyska Śmierci. Trylogia Suzanne Collins
Okładka książki Igrzyska Śmierci. Trylogia
Suzanne Collins Wydawnictwo: Media Rodzina Cykl: Igrzyska śmierci (tom 1-3) fantasy, science fiction
Igrzyska śmierci (tom 1-3)
The Hunger Games Trilogy
Tagi:
igrzyska śmierci trylogia

Patronaty LC

Książki autora

Katniss żyje w świecie, gdzie co ro roku dwanaście chłopców i dwanaście dziewczynek zostaje wybranych do udziału w Igrzyskach Śmierci. A zasady tego pokręconego programu telewizyjnego są bardzo proste: tylko jedna osoba przetrwa. To jednak nie powstrzymuje Katniss przed uratowaniem swojej siostry przed Igrzyskami. W zasadzie, wszystko, co dziewczyna zna to właśnie walka o przetrwanie. Pytanie tylko czy będzie w stanie przeżyć tę makabryczną zabawę dla mas?

Wejdź ze mną do niezwykle wciągającej historii o odwadze i miłości. Gdzie każdy dzieciak boi się następnych dni wiedząc, że kolejnym razem to właśnie ono może zostać wybrane, aby odbyć starcie ze śmiercią. Zasada brzmi „zabij albo zgiń”. Nie ma tu miejsca na sentymenty czy płacz. A jednak… Katniss może być pierwszą osobą, która zmieni zasady.

No bo co, jeśli jeden z zawodników nie chce, aby inny zginął? Co, jeśli jeden z nich to tylko mała dziewczynka, niewinne dziecko, które nigdy nie powinno znaleźć się w takiej sytuacji. A co, jeśli chłopak, który kiedyś ci pomógł, teraz powinien być twoim wrogiem? Czy uczucia w ogóle mogą mieć miejsce na Igrzyskach?

Na początku, zawodnicy muszą zacząć przygotowania. Ich treningi są bardzo intensywne, dużo bardziej niż zwykły trening na Olimpiadę. Trzeba się spocić, kląć na los i dać z siebie wszystko, ponieważ może akurat, dzięki treningowi, uda ci się wytrzymać nieco dłużej?

I jakim cudem szesnastolatka może to wszystko wytrzymać? Być brutalnie zabraną od swojej rodziny, od jedynych ludzi, na których jej zależy. Wsadzona do pociągu i wywieziona do wielkiego miasta pełnego dziwnych ludzi. Umrzeć jako ich rozrywka? Jej oryginalny charakter pokazuje odwagę i determinację, ale również współczucie. Może się okazać, że ta dziewczyna zmieni świat. Albo przynajmniej zacznie jego przemianę.

Jej relacja z Peetą jest również czymś, co Katniss po prostu musi przetrwać. Na Igrzyskach zawsze musisz wyglądać, mówić i zachowywać się w określony sposób. Może tych dwoje udających związek zaimponuje sponsorom? Jeśli tylko widzowie to kupią, ta dwójka może mieć jeszcze szansę.

Te dzieciaki spotkają się z wieloma trudnościami podczas trwania historii. Wciąż są nastolatkami, którzy myślą w ten typowy sposób, który nie zawsze ułatwia sprawy. Pod koniec, kiedy bohaterowie będą zmagać się z największymi niebezpieczeństwami, pewnie również wstrzymasz oddech tak jak ja, czytając tę książkę napakowaną akcją i napięciem, ale zapewniam cię, że jest tego warta.

Przeczytałam ją bardzo szybko, podobał mi się sposób w jaki historia została opowiedziana. Trzymałam kciuki za każdym razem, kiedy bohaterowie napotykali na niebezpieczeństwo. Pod koniec nie mogłam odłożyć książki. Granice realnego świata i podłego świata Igrzysk Śmierci zacierały się i prawie zostałam wciągnięta w ten świat, gdzie śmierć może czekać tuż za rogiem, a żeby przetrwać musisz zrobić coś, czego nigdy w życiu nie chciałeś zrobić…

"Igrzyska śmieci" wszyscy znają. Czy to pod postacią kultowych filmów, książek czy chociażby tylko z nazwy. Cały świat zna historię Katniss Everdeen, dziewczyny z dwunastego dystryktu. Każdy słyszał o historii państwa, który okrucieństwem każe swoich ludzi za bunt.Jak myślicie czy kiedyś doczekamy się realnego "Panem" i głodowych igrzysk?
Katniss, która urodziła się w najbiedniejszym dystrykcie, zmuszona jest od dziecka walczyć o przetrwanie. Poluje na zwierzęta i stara się wyżywić chorą matkę i swoją młodsza siostrę. Gdy raz do roku urządzane są dożynki na których wybierani są uczestnicy głodowych igrzysk- okrutnej, krwawej gry w której zwycięzcą jest ten kto ostatni przeżyje, jedyne czego najbardziej się obawia to, że ona lub co gorsza ktoś z jej bliskich trafi na arenę. Nie spodziewa się jednak, że jej obawy mogą się tak szybko ucieleśnić.
Nie pamiętam kiedy ostatnio miałam takie ciarki podczas czytania. Biorąc się za lekturę "Igrzysk" przygotowywałam się na dużo polityki i opisów świata. Jak bardzo się myliłam przekonałam się od pierwszych stron, na których akcja już zaczyna rozkwitać i tak pozostaje już do samego końca. Wprost nie potrafiłam się oderwać od czytania, za każdym razem gdy brałam książkę do rąk zapominałam o swoim świecie i czułam się jakbym sama trafiła na arenę. Pomimo, że znałam wcześniej filmy i tak czytałam z zapartym tchem, przewracając jak szalona kartki. Zawsze lubiałam "Igrzyska" teraz jednak mogę śmiało powiedzieć, że są jedną z moich ulubionych powieści.
Nie mogę pominąć wzmianki o Katniss, głównej bohaterce, która naprawdę mnie zaskoczyła. Jej zimna krew i odwaga wywarły na mnie spore wrażenie. Pomimo sytuacji w jakiej się znalazła zawsze stara się zachować rozwagę i nie działać pochopnie. Jest naprawdę odważną i inteligentną bohaterka, podziwiam ją i nie umiem się doczekać by przeczytać jej dalsze losy.

Katniss, która urodziła się w...

Trylogia opisująca jak może wyglądać przyszłość na Ziemii. Niestety, ale wszystko idzie w kierunku kontroli człowieka i ograniczeniu jego praw. Ta książka idealnie pokazuje jak bunt, determinacja i wiara wartości człowieka może przynieść dobre jutro dla każdego.

bardzo wciągająca

bardzo wciągająca

Zwykle nie oceniam całej trylogii osobno, jednakże tutaj tak robię, ponieważ moim zdaniem Suzanne Collins na to zasługuje. Na początku, jak zaczęłam słuchać audiobooka, myślałam że będzie to kolejna, niezbyt głęboka powieść dla młodzieży. Przesłuchałam jednak całość trylogii w 3 dni, po czym musiałam zrewidować swoje poglądy.

Faktycznie może się taka wydawać, bo budowa świata Panem z pozoru nie ma sensu, marketing filmu Igrzyska Śmierci stawiał mocno na trójkąt miłosny, Jennifer Lawrence biegającą po Kapitolu w makijażu z łukiem i strzałami.

Jednak po przeczytaniu całości okazuje się, że całość ma warstwę symboliczną, że są to zabiegi celowe.

Po pierwsze, ów trójkąt nie jest wcale głównym wątkiem serii, ale udanym dodatkiem. Postacie buntownika Gale i empatycznego Peety ukazują różne postawy względem rewolucji. Wrodzony żar Gale doprowadza go do twierdzenia, że można robić wszystko, by pokonać wroga, że cel uświęca środki. Peeta to przeciwny biegun, uosabia on nadzieję, łagodność i współczucie. W ostatniej części przypominał mi także świadomość Katniss, która angażując się w działania rebelianckie zaczynała coraz bardziej sobą gardzić, zaczynała wariować.

W wątku miłości Katniss i Peety podoba mi się jeszcze to, że jest ona budowana stopniowo, opiera się na wzajemnej ochronie i gestach dobroci zrobionych dla drugiej osoby.

Metaforyczny wymiar mają także inne postacie. Haymitch przypomina pozostawioną bez bliskich Katniss, Snow to żelazna ręka rządząca krajem, Coin to pozbawiony skrupułów polityk i tak dalej. Można tu naprawdę wykopać wiele. Dodatkowo, dialogi też są dobrze napisane, wypadają wiarygodnie i nie są błahe.

Nawet te słabo rozwinięte dystrykty, w których jest tylko jeden produkt eksportowy mają sens, bo krytykują nasze obecne społeczeństwo dobrobytu.

A Katniss biegająca w makijażu z łukiem to symbol rewolucji, postać stworzona do występowania w propagitach, ma rozpalać ducha rebelii w dystryktach, a nie być żołnierzem wojennym. Symboliczną jest też jej przemiana w kosogłosa, która ma miejsce dopiero po zabiciu przywódczyni rebeliantów.

Sama propaganda, rebelia i emocjonalne rozterki bohaterów, to wszystko zostało ukazane w zniuansowany oraz zgrabny i przyswajany dla młodzieży sposób.

W moim przypadku trylogia Susan Collins nie była miłością od pierwszego wejrzenia, kiełkowała stopniowo, pomalutku, i myślę że ta opowieść zostanie ze mną na dłużej.

Faktycznie może się taka wydawać, bo budowa...

Zaskakująco dobre. Zaczęłam od filmów, które nie przypadły mi do gustu. Książka okazała się być dobrze napisana i spójna.

Mega mega mega tyle mogę powiedzieć.. i nie szkodzi że po tylu latach od filmu postanowiłam przeczytać książkę a rączek książki nie zawiodłam się i to była naprawdę świetna przygoda

Książka "Igrzyska Śmierci" autorstwa Suzanne Collins może przyciągnąć czytelników swoją wciągającą fabułą, która w misterny sposób łączy elementy przygody, romansu i walki o przetrwanie w brutalnym świecie dystopii. Dodatkowo, bohaterowie są głęboko wykreowani, co pozwala czytelnikom łatwo się z nimi utożsamić i emocjonalnie zaangażować w ich losy.

Pierwsza część książki bardzo fajna, drugi tom i kolejne zamierzam kupić niebawem. Książkowy rok czas zacząć...

Reread który planowałam od dawna i udało się ogarnąć go w święta 📚

Ponad 800 stron ciągłego czytania ♥️ Uwielbiam♥️

Długo zbierałam się aby sięgnąć po raz kolejny po tą książkę, udało mi się kiedyś ją kupić w tej wyjątkowej wersji trzy w jednym i powiem szczerze że nie żałuję bo jest piękna.

Czemu mnie wzięło akurat na nią? Oczywiście z powodu ekranizacji kolejnej części. Jak już kiedyś pisałam nie mam problemu z ekranizacjami różnych powieści, ale zanim cokolwiek obejrzę muszę najpierw to przeczytać. A biorąc pod uwagę że książkę naprawdę czytałam dawno temu to żeby móc sięgnąć po kolejną część musiałam ponownie powrócić do pierwszych trzech tomów. Nie ukrywam że trochę się tego bałam, bo wiadomo jak to jest z ponownym czytaniem – coś może nas rozczarować, albo możemy się ponownie zakochać w książce. Nie żałuję!

Książka tak samo jak wiele lat temu wchłonęła mnie od pierwszej strony, wyobraźnia mogła zadziałać –
i chociaż w niektórych momentach przewijały mi się sceny z filmów to i tak w większości moja wyobraźnia mogła kształtować się jak chciała... Witamy w Kapitolu, stolicy Panem– kolejne głodowe igrzyska, dystrykty, Katniss i jej historia, która na każdym kroku zmusza nas do refleksji. Witamy w brutalnym świecie, gdzie żadne żyć trzeba zabić. Zawsze będę ją polecać♥️

Reread który planowałam od dawna i udało się ogarnąć go w święta 📚

Ponad 800 stron ciągłego czytania ♥️ Uwielbiam♥️

Czemu mnie wzięło akurat na nią? Oczywiście z powodu ekranizacji kolejnej...

• Przeczytane
  • Posiadam