Legionista

216 str.
- CL Media
- Afryka Legia Cudzoziemska wojna dramat
- Afryka Legia Cudzoziemska wojna dramat
Na początku lat 80. Paweł uciekł z Polski przez zieloną granicę na Zachód. Włóczył się po Europie. W końcu wstąpił do Legii Cudzoziemskiej. W jej szeregach awanturniczy Polak znalazł swój dom. W twardej służbie odnalazł drogę, której zawsze szukał.
Dziesięć lat później wiedziony nagłym impulsem przyjeżdża na urlop do Polski. To, co ma być nawiązaniem kontaktu z dawno niewidzianymi bliskimi zapoczątkowuje wydarzenia, które sprowadzą go do owładniętego wojną afrykańskiego kraju, gdzie będzie musiał zmierzyć się z demonami przeszłości.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [4]
Przyzwoicie napisana publikacja o życiu legionisty. Trudnych początkach w jej szeregach, własnych przekonaniach w konfrontacji z rodzinnym konformizmem oraz stawianiu czoła Afrykańskiemu okrucieństwu. Polecam
Pokaż mimo toLegia Cudzoziemska – miejsce gdzie profesjonalizm miesza się z brutalnością, a własne zdanie nie ma znaczenia jeżeli padł rozkaz. Co robi, jak myśli i czuje legionista? Tego dowiecie się z najnowszej książki Łukasza Czeszumskiego – „Legionista„. W dużym skrócie jest to walka ze sobą i przeciwko wszystkim, bez owijania w bawełnę, czy poprawności politycznej. Czyli coś dla...
więcejKolejna książka Łukasza Czeszumskiego po znakomitym "Biały Szlak" tym razem również fabuła od której ciężko się oderwać, porywa nas w świat Legii Cudzoziemskiej- ostatniej przystani dla straceńców gdzie profesjonalizm jest nierozerwalny z brutalnością podczas wieloletniej służby w różnych "zapalnych" częściach świata. Nieprzejaskrawione i realistyczne opisy szkoleń i...
więcejBardzo cenię Pana Czeszumskiego za lekkie pióro i odwagę. Najpierw przeczytałem jego reportaże, ze świata wojny kokainowej, a teraz Legionistę. Wiem, że pewnego rodzaju pierwowzorem Pawła (legionisty) był znajomy Pana Czeszumskiego z Marsylii, który faktycznie służył w Legii Cudzoziemskiej. Cała książka jest utrzymana w mocnym, afrykańskim klimacie i błyskotliwie nawiązuje...