Wojna Królestwa Jerozolimskiego z Egiptem Fatymidzkim. Askalon-Ramla 1099-1105

- historia
- Napoleon V
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- historia krucjaty średniowiecze rycerstwo wyprawy krzyżowe
Historia zmagań kolejnych ekspedycji fatimidzkich z armią jerozolimską, z uwagi na dramaturgię zdarzeń i ich bezprecedensowy charakter, może być porównywana z dziejami samej krucjaty. W krótkim okresie od 1099 do 1105 r. znad delty Nilu, z celem zdobycia Jerozolimy, wymaszerowały cztery wielkie armie. W trakcie czterech kampanii stoczono pięć walnych bitew. Częstotliwość niepowtarzalna w średniowieczu, kiedy to ciężar działań militarnych spoczywał raczej na przeciągających się oblężeniach niż otwartych bitwach, z reguły skutkujących trudnymi do odtworzenia stratami po obu stronach.
Dodaj cytat z książki Wojna Królestwa Jerozolimskiego z Egiptem Fatymidzkim. Askalon-Ramla 1099-1105
Dodaj cytat
"Wojna Królestwa Jerozolimskiego z Egiptem Fatymidzkim" wydaje się być dobrym uzupełnieniem do dziejów Pierwszej Krucjaty. Przede wszystkim jest to książka bardzo treściwa, skromna objętościowo, ale jednocześnie o takim zakresie tematycznym, który sugeruje raczej, aby sięgnął po nią czytelnik bardziej interesujący się omawianymi wydarzeniami.
Pozycja opisuje wydarzenia z lat 1099-1105, czyli wyprawy egipskie zakończone bitwami pod Askalonem, Jaffą i Ramlą. Jest to główna oś książki, ale poza tym mamy także rozdziały przedstawiające charakterystykę źródeł oraz opisujące obie armie i sztukę wojenną charakterystyczną dla tamtego okresu.
Co do książki trudno mieć jakieś większe zarzuty, najprawdopodobniej autor wyciągnął z tematu tyle, ile się dało. Pozycja jest niezwykle ciekawa i treściwa, co z pewnością dobrze wpływa na odbiór pracy, nie ma tutaj niepotrzebnych rozdziałów czy nabijania stron. Przyczepić się można trochę do stylu autora, bo z jednej strony mamy temat bardzo szczegółowy, przeznaczony dla wąskiego grona odbiorców, a z drugiej autor pisze w sposób bardzo oczywisty, tak jakby kierował swoją pracę do czytelnika niezorientowanego w tematyce. Jak sądzę, wpływ na to ma akademicki charakter pracy(po wstępie można uważać, że jest to praca magisterska),mimo to książkę oceniam pozytywnie i zainteresowanych zachęcam do jej przeczytania.
więcej Pokaż mimo toPozycja opisuje wydarzenia z...