Niskie Łąki
- 2000-01-01
Rozpięta między nadrzeczną okolicą Wrocławia i kanionami Manhattanu opowieść o trójce młodych ludzi. O bezimiennym Angliku z kamerą, pięknej kobiecie skażonej realizmem i psychopatycznym operatorze podziemnego radia. Odwieczna historia o ludziach i wiatrakach w scenerii końca XX wieku. Książka porywająca i zabawna, choć jednocześnie gorzka i dwuznaczna.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [19]
To nie jest łatwo przyswajalna książka i raczej taka moim zdaniem miała być. Jeśli ktoś szuka tutaj kalendarium wydarzeń Wrocławia lat 80tych i początku 90tych to się zawiedzie, ale książka ma inne atuty i wcale nie jest ich mało!
więcejJedni stwierdzą że książka posiada wiele głębi i płaszczyzn oraz że skłania do refleksji, a kolejnym że jest płytka, w zasadzie o niczym....
Początek niezły i klimatyczny, środek przekombinowany, zakończenie niby ok, ale pozostało jakieś przekonanie, że czegoś w tej książce brakuje (lub istnieje w niej jakiś nadmiar - może to kwestia stylu i pustki, którą ów styl zamierzał zakryć? Nie mam pojęcia). Być może dziś czyta się to inaczej - pozycja ta jest odbierana jako nudnawa powieść historyczna (napisana w dodatku...
więcejIntro i outro kozak, zwłaszcza dla mieszkańca wrocławskiego Trójkąta. Amerykański środek nuda.
Pokaż mimo toPrzeczytałam tę książkę i zastanawiam się, co o niej napisać. Na pewno nie jest to lektura łatwa - nie sprzyjają temu zbyt długie i złożone zdania oraz przekombinowany styl (te porównania i skojarzenia...). Przykład: "Po coraz bliższym lustrze wody sunęły bąble lodowej kry, przysypanej sadzą podczas kolejnej szarej zimy, której oddech zmieniał przemysłowy dym w niebotyczną...
więcejBardzo podobała mi się pierwsza część, pod każdym względem: języka, stylu, przedstawienia postaci, konstrukcji. A także atmosfery tamtych lat, co nie jest łatwe oddać. Czytało się świetnie, zdania płynęły i miało się uczucie przebywania z wartościową książką. Ale później... Później za dużo było wszystkiego. Sytuacje mało prawdopodobne, scena nakręcania filmu...
więcejZachwyciła mnie ta książka. Jest nieco gorzka, ale pełna inteligentnego dowcipu, a przede wszystkim - pełna prawdziwego życia. Skłania do przemyśleń i refleksji, pozostawia miejsce dla czytelnika, nie wywala wszystkiego jak przysłowiową kawę na ławę, każe myśleć i ćwiczyć umysł. Tego właśnie brakuje dzisiejszym książkom - zbyt często pisane są dla niemyślących. "Niskie...
więcejDotrwałam do końca, czekając aż nadejdzie moment, który mnie zachwyci.
Pokaż mimo toNie nadszedł.
Wszystko jak w amerykańskim filmie, pojawia się na zawołanie ta sama taksówka w mieście, poszukiwana osoba w tłumie itd. Zupełnie niewiarygodnie przedstawiona, dłużyzny i brak talentu autora nieco przeszkadzają cieszyć się opowiadaną historią współczesnej Polski.
Pokaż mimo toWyczekiwana przez krytyków polska powieść przełomowa. Całkiem interesująca, pokazuje, jak ludzie radzili sobie w obliczu raczkującego (ale z kopyta) kapitalizmu. Bywa brutalna i nieco pretensjonalna, ale warto przeczytać.
Pokaż mimo toKsiążka trudna w odbiorze. Ale wiernie oddająca realia Polski i polaków tego okresu.