Z pamiętników szefa rosyjskiej policji śledczej

- 2015-02-01
- 2015-02-01
- Ciekawe Miejsca CM kryminał kryminał retro Ludwik M. Kurnatowski Moskwa patronat retro Rosja Unikaty Unikaty Cykl kryminalny Z pamiętników szefa rosyjskiej policji śledczej
Pamiętniki szefa rosyjskiej policji śledczej to zbiór unikatowych, zapomnianych i trudno dostępnych opowiadań kryminalnych przekazanych z pierwszej ręki. Arkadiusz Francewicz Koszko, główny bohater i jednocześnie autor tekstów, opisuje w nich swoje przygody oraz trudne i ciekawe sprawy kryminalne, którymi się zajmował w czasie swojej policyjnej kariery. Niewątpliwą wartością opowiadań jest ich autentyczność. Koszko przekazał w nich prawdziwe historie, które miały miejsce w dawnej Rosji na tle wydarzeń politycznych.
Brutalne morderstwa, zuchwałe kradzieże, afery i nieuchwytni zbrodniarze – z tym wszystkim mierzył się Koszko, a jego sprzymierzeńcami w nierównej walce były spryt, dokładność i przywiązywanie dużej wagi do pozornie nieistotnych szczegółów. Czy to jednak wystarczy by za każdym razem rozwiązać sprawę i schwytać przestępców?
1. tom Cyklu kryminalnego "Unikatów".
Arkadiusz Francewicz Koszko był wysokiej rangi funkcjonariuszem carskiej policji, któremu nie wystarczało ściganie przestępców na ulicach rosyjskich miast i miasteczek oraz wypinanie piersi po medale za umieszczenie za kratkami kolejnego rzezimieszka. Koszko postanowił spisać swoje wspomnienia z czasów kariery policyjnej. Podobne ambicje mieli jego uzdolnieni literacko polscy koledzy – nadkomisarz Ludwik Kurnatowski oraz aspirant Daniel Bachrach. Miałem okazję przeczytać ich niezwykle pasjonujące opowieści, które zostały wznowione po latach w książce „Tajemnica Belwederu” oraz dwutomowej serii „Sprawy kryminalne” wydawnictwa CM.
Więcej na:
więcej Pokaż mimo toBardzo trudno dostać,ja z biblioteki miałem.
Piękna książka,kryminał oparty na faktach.
Można,zobaczyć jak wyglądało śledztwo w czasach zaboru.
Dla mnie moc gwiazdek.
Bardzo trudno dostać,ja z biblioteki miałem.
Pokaż mimo toPiękna książka,kryminał oparty na faktach.
Można,zobaczyć jak wyglądało śledztwo w czasach zaboru.
Dla mnie moc gwiazdek.
Bardzo ciekawa. Inna niż wszystkie kryminały które czytałem do tej pory. Ponadto napisana bardzo pięknym językiem.