Miasto w mieście. Wspomnienie o polsko-radzieckiej Legnicy

- wspomnienia historia Polski po 1945 Armia Radziecka komunizm
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- wspomnienia historia Polski po 1945 Armia Radziecka komunizm
„Miasto w mieście” jest zapisem rozmów z mieszkańcami Legnicy, którzy po zakończeniu II wojny światowej, na skutek historycznych ustaleń oraz zbiegów okoliczności, zmuszeni byli do życia obok żołnierzy Armii Radzieckiej, która zajmowała miasto przez niemal pół wieku (lata 1945–1993). To bezpośrednie sąsiedztwo „sprzyjało” tworzeniu się specyficznej i unikalnej historii tego miejsca, a także powodowało wiele skrajnych zachowań.
Krzysztof Słobodzian przedstawia cztery wywiady, które ilustrują różne stanowiska mieszkańców Legnicy wobec pobytu wojsk radzieckich w mieście. Wspomnienia naocznych świadków dawnych wydarzeń – opisujących własne historie i opowiadających o „podwójnym życiu” miasta - tworzą „pejzaż” sąsiedzkich stosunków, ukazując różne ich oblicza i wymiary.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Podobne książki
Wypożycz z biblioteki
Dodaj cytat z książki Miasto w mieście. Wspomnienie o polsko-radzieckiej Legnicy
Dodaj cytat
Opinie [2]
Trochę sztywno poprowadzone te rozmowy, ale i tak dobre. I, co ważne, dobrze dobrani rozmówcy, o różnym podejściu do legnickich Ruskich, co daje szersze pojęcie o tym, jak wyglądała Mała Moskwa.
Pokaż mimo to"Mała Moskwa" wielu Polaków oglądało ten serial o miłości niewygodnej dla władzy radzieckiej. Film odwoływał się do wielu sytuacji z okresu stacjonowania Rosjan w Legnicy. A czytając książkę Krzysztofa Słobodziana "Misto w mieście" możemy poznać mnóstwo szczegółów codziennego życia mieszkańców tego dolnośląskiego miasta, gdzie po II wojnie usadowiła się armia radziecka.
więcejTo...