Święte Przymierze

- 2005-01-01
- 2005-01-01
- 832412358X
- Ewa Błaszczyk, Ewa Morycińska-Dzius
Ujawnione pięć wieków szpiegostwa watykańskiego: od XVI do XXI wieku, od walki z protestantyzmem do walki z komunizmem. "Najlepszą i najbardziej skuteczną służbą szpiegowską świata, jaką znam, jest wywiad watykański" powiedział w jednym z wywiadów Szymon Wiesenthal. Od czasu kiedy Pius V powołał w 1566 roku instytucję szpiegów watykańskich, by pozbawić życia heretycką królową Anglii Elżbietę I, działalność watykańskiego wywiadu a świętego Przymierza, i kontrwywiadu a Sodalitium Pianum, pozostaje tajemnicą poliszynela. W ciągu pięciu wieków swojej historii tajne służby watykańskie wykonywały przeróżne zadania: mordowano królów i polityków, finansowano terrorystów i dyktatorów, pomagano zbrodniarzom wojennym i handlowano bronią, prano pieniądze mafii i manipulowano rynkami finansowymi. Długi cień świętego Przymierza okrywał walkę papiestwa przeciwko królowej Anglii Elżbiecie I, masakrę w Noc świętego Bartłomieja, klęskę Niezwyciężonej Armady, zabójstwo króla Francji Henryka IV, starcie z Francją kardynałów Richelieu i Mazarina, wyniesienie i upadek Napoleona, tajne porozumienia z cesarzem Wilhelmem II w czasie I wojny światowej i z Adolfem Hitlerem w czasie II wojny, organizację "Odessa", terrorystów z Czarnego Września, Carlosa "Szakala", tworzenie instytucji finansowych w rajach podatkowych, sprzedaż broni argentyńskiej dyktaturze Videli, śmierć Jana Pawła I w 1978 roku i oficerów gwardii szwajcarskiej w 1998 roku. święte Przymierze działało w imię Boga i wiary katolickiej, przystosowując się do czasów i warunków wyznaczonych przez papieży. Jak powiedział wszechpotężny kardynał Paluzzo Paluzzi, szef świętego Przymierza w połowie XVII wieku, "Jeśli papież każe kogoś zlikwidować w obronie wiary, robi się to bez pytania. On jest głosem Boga, a my jego ramieniem". Ta książka odkrywa pięć wieków historii ziemskiej polityki papieży a kulisy tajnych operacji przeprowadzanych przez potężne służby szpiegowskie Miasta-Państwa Watykan, które zmieniały bieg historii.
Mocny dokument opowiadający o jednej z najlepiej zorganizowanych służb wywiadowczych na świecie - Watykańskiej. Posiadając nieograniczone środki i zaplecze agenci Świętego Przymierza, niekoniecznie w święty czy katolicki sposób wpływali na losy różnych Państw....
Pokaż mimo tojeśli kogoś nie przeraża liczba faktów oraz oblicze niezbyt czasem ,,świętych,, działań potęgi, która liczy sobie ponad 2000 lat, to czas na lekturę nie będzie straconym.Frattini po raz kolejny pokazuje, to o czym mówi i pisze się niewiele, czym potwierdza, iż o większość najciekawszych wydarzeń nie piszą codzienne ,,szmatławce,,... Książka dla umysłów analitycznych znających historię.
jeśli kogoś nie przeraża liczba faktów oraz oblicze niezbyt czasem ,,świętych,, działań potęgi, która liczy sobie ponad 2000 lat, to czas na lekturę nie będzie straconym.Frattini po raz kolejny pokazuje, to o czym mówi i pisze się niewiele, czym potwierdza, iż o większość najciekawszych wydarzeń nie piszą codzienne ,,szmatławce,,... Książka dla umysłów...
więcej Pokaż mimo toJeżeli ktoś chce zgłębić swoją wiedzę dotyczącą tajemnic Watykanu oraz poznać arkana instytucji kościelnej w to polecam.