Rewolucja francuska

- La Révolution française
- historia
- Władysław Dzwonkowski, Witold Łukaszewicz, Tadeusz Landecki
- historia rewolucja francuska historia Francji
"Podstawowa praca Mathieza o rewolucji francuskiej, ''La Révolution française'', ukazała się kolejno w trzech tomach w latach 1922, 1923, 1927, wywołując żywe zainteresowanie badaczy rewolucji zarówno we Francji, jak i za granicą oraz kół radykalnej inteligencji francuskiej i szerokich rzesz czytelników spośród francuskiej klasy robotniczej. Do roku 1948 doczekała się dziesięciu wydań we Francji i przekładów na język rosyjski, angielski, norweski i niemiecki, nie doczekała się natomiast tłumaczenia na język polski.
W obfitej międzywojennej, a nawet i powojennej historiografii francuskiej i obcej poświęconej burżuazyjnej rewolucji końca XVIII w. we Francji, jest to niewątpliwie najlepsza dotąd praca syntetyczna. Oddała ona i oddaje nadal poważne usługi marksistowskim historykom i we Francji, i za granicą w ich pracy naukowo-badawczej nad problemami rewolucji. To uzasadnia celowość przekładu książki na język polski mimo upływu trzydziestu lat od jej ukazania się we Francji."
Witold Łukaszewicz (Wstęp)
Opinie [1]
Książce można wiele zarzucić. Przyczyny wybuchu rewolucji potraktowano jedynie powierzchownie. W opisach wydarzeń pojawia się tak wiele nazwisk i faktów, że osoba która nie jest specjalistą w historii wielkiej rewolucji francuskiej może mieć duży problem z odnalezieniem się. Brakuje podsumowań wywodów czy szerszych opisów kontekstu. Na książkę patrzę jednak także jako jedną...