Armia Hitlera. Machina wojenna Trzeciej Rzeszy

- Hitler's Armies: A history of the German War Machine 1939-45 (General Military)
- 9788377731987
- Grzegorz Siwek
- RM
- Wehrmacht II wojna światowa
- militaria, wojskowość
- 9788377731987
- Grzegorz Siwek
- Wehrmacht II wojna światowa
Hitlerowski Wehrmacht narodził się w pozornie najbardziej niesprzyjających okolicznościach. Po zakończeniu pierwszej wojny światowej oraz rozwiązaniu towarzyszących wchodzeniu w okres pokojowy sporów zwycięscy alianci w czerwcu 1919 roku, na mocy traktatu wersalskiego, narzucili Niemcom wiele restrykcji. Niemieckie wojska, złożone z prawie ośmiu milionów żołnierzy, miały zostać zredukowane do bardzo niewielkich sił zbrojnych - postanowiono, że do 1920 roku stan liczebny armii niemieckiej winien nie przekraczać 100 tysięcy żołnierzy, w tym zaledwie 4000 oficerów, zabroniono również szkolenia rezerw wojskowych. Zwycięskie państwa Ententy spodziewały się, że tak okrojone niemieckie siły zbrojne już nigdy nie zdołają zagrozić pokojowi w Europie. Jednak w ciągu zaledwie dwudziestu lat kadłubowa armia zmieniła się w przerażającą i długi czas niepokonaną siłę, która rzuciła na kolana pół Europy.
Autor książki kreśli opis nazistowskiej machiny wojennej, od jej pierwszych, zdumiewających zwycięstw w kampaniach błyskawicznych w latach 1939-1941, przez trudne walki na pustyniach Afryki Północnej i skutych lodem pustkowiach Związku Radzieckiego, po ostateczny odwrót do samej Rzeszy. Autor przedstawił dzieje rozbudowy i zmagań sił zbrojnych Trzeciej Rzeszy, a na efektownych rycinach i zdjęciach zaprezentował wyposażenie i uzbrojenie żołnierzy różnych formacji niemieckich wojsk lądowych. To doskonała publikacja dla każdego czytelnika zainteresowanego historią wojskowości.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Opinie [3]
Najważniejszym komponentem niemieckiego Wehrmachtu podczas II wojny światowej były wojska lądowe (Heer) z Oberkommando des Heeres (OKH), czyli dowództwem naczelnym. Liczebność żołnierzy tych jednostek stanowiła od ok. 67% do 82% liczebności całego Wehrmachtu, a w szczytowym okresie tj. w 1943 roku ? ponad 6,5 miliona ludzi pod bronią. Książka Chrisa McNaba przybliża...
więcejDzięki uprzejmości wydawnictwa „RM” miałem okazję przeczytać pracę Chrisa McNaba „Armia Hitlera. Machina wojenna Trzeciej Rzeszy”. Książka brytyjskiego historyka jest całościowym ujęciem niemieckich wojsk lądowych oraz organizacji pomocniczych, które je wspomagały w latach 1935-1945. Autor skupił się na trzech głównych kwestiach, które warto w tym miejscu przedstawić. Po...
więcejMocno przeciętne to znaczy dla osób początkujących w tej tematyce pewnie nawet całkiem fajne - nie ma tu za dużo mitów i bzdur (choć są jak i drobne błędy w datach) ale i za wielu informacji nie ma - z konieczności bo książka jakoś specjalnie długa nie jest (400 stron) a pełna obrazków i zdjęć. Kolorowe plansze zresztą bardzo fajnie urozmaicają całość i są jedną z...