W pogoni, w ucieczce. Narkotyki i narkomania

- Wydawnictwo Iskry
- narkomania uzależnienie narkotyki
- poradniki
- narkomania uzależnienie narkotyki
My, ludzie z początku XXI wieku, żyjemy w straszliwym pędzie. W pogoni za materialnymi dobrami, statusem, karierą, rzadziej za szczęściem. Ale także w ucieczce przed cierpieniem, samotnością, niespełnieniem własnych oczekiwań. To sprawia, że coraz więcej ludzi sięga po różnego rodzaju „wspomagacze”. Między innymi po narkotyki. Stąd zwiększające się problemy, jakimi są narkomania i jej skutki.
Bazując na doświadczeniu zdobytym w trakcie długoletniej pracy z osobami nałogowo zażywającymi narkotyki, autorzy opisują w tej książce proces uzależnienia i wszystko, co się z nim wiąże, zagadnienie narkomanii zaś pokazują wszechstronnie – nie stroniąc od nawet drastycznych sformułowań. Nie jest to jednak zbiór rad i przestróg. To swego rodzaju poradnik, zawierający zarówno wyniki badań naukowych, jak i obserwacje czerpane bezpośrednio z życia oraz wypowiedzi osób uzależnionych.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Opinie [2]
Dobre czy złe?
więcejOstatnie wyniki badań lekarskich sprawiły, że ponownie rozgorzała trwająca od kilku lat dyskusja na temat legalizacji narkotyków. Mowa tu szczególnie o marihuanie, bowiem obecnie, jeśli lekarz chce zastosować ją w terapii, musi uzyskać m.in. zgodę konsultanta wojewódzkiego w swojej dziedzinie medycyny, a recepty realizowane są poza granicami kraju. Tymczasem...
"W pogoni, w ucieczce. Narkotyki i narkomania" to pozycja traktująca luźno i z dystansem problem narkotyków i narkomani. Autorzy pokazują miejsca, w których można zetknąć się z narkotykami oraz z kąt mogą brać się predyspozycje do uzależnienia. W pozycji tej pokazano również jaki związek i jakie znaczenie mają rodzice w późniejszym życiu dziecka i jego kontaktach z...