Wystarczy przejść przez rzekę

- Wydawnictwo Literackie
- Kazachstan Kirgistan Tadżykistan Turkmenistan Uzbekistan Azja Środkowa reportaż
- literatura faktu
- 2014-11-20
Fotografka skazana za szkalowanie własnego narodu, nauczyciel historii dorabiający jako poganiacz osłów, prezydentka latająca rejsowymi samolotami i syn ministra spraw zagranicznych, który od dwunastu lat nie słyszał o ojcu, to tylko niektórzy bohaterowie najnowszej książki Ludwiki Włodek. Tym razem autorka bestsellerowego „Pra” opowiada o poradzieckiej Azji Środkowej.
W „Wystarczy przejść przez rzekę”, wychodząc od losów poszczególnych ludzi, opisuje kolonizację rosyjską, sowietyzację, a następnie rozpad Związku Radzieckiego i transformację ostatnich dwudziestu pięciu lat. Tekst utkany jest ze szczegółów i zapadających w pamięć anegdot. Uciekająca przed wojną kobieta zdejmuje skarpetki, żeby nie ślizgały jej się nogi w klapkach. Korumpowany przez dyktatora reżyser, odbierając państwowe odznaczenie, nieporadnie miętosi w dłoni czerwoną różę.
Talent reporterski autorki i jej poczucie humoru sprawiają, że „Wystarczy przejść przez rzekę” czyta się jednym tchem. Tadżykistan, Uzbekistan, Kirgistan, Kazachstan i Turkmenistan przestają być egzotycznie brzmiącymi nazwami. Zaczynamy rozumieć, że problemy tamtego, na pozór bardzo odległego regionu – fundamentalizm islamski, wzrost nacjonalizmów etnicznych i masowa emigracja zarobkowa – przekładają się nie tylko na osobiste dramaty bohaterów książki, ale wpływają także na kształt świata, w którym wszyscy żyjemy.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Opinie [20]
Kiedy docenia się autora za artykuły w prasie, a Ludwikę Włodek się docenia, to się o tym w domu mówi, po czym się dostaje jej książkę w prezencie, i bardzo dobrze! Książka jest całkiem niezła, napisana dobrze (autorka kulturę literacką odziedziczyła w genach), świat przedstawiony oglądany jest przez autorkę uważnie, nie tylko tam na miejscu, ale i tu, w miejscu pracy,...
więcejPożyteczna i interesująca lektura, którą "połyka się" bardzo szybko. Autorka ma lekki pióro, potrafi zainteresować czytelnika, a co najważniejsze jej historie są różnorodne i nieszablonowe. Książka opiera się na schemacie prezentowania historii różnych osób zamieszkujących region Azji Centralnej - są one jednak dobrane w przemyślany sposób. Polecam tę pozycję.
Pokaż mimo toNie wiem za bardzo, co to ma być - reportaże? eseje politologiczne? podróż sentymentalna? Wiem tylko, że nie sprawdza się wybrana przez autorkę formuła wzmianek natury osobistej (stary znajomy, biegunka syna, narzekania mamy, zawoalowana krytyka swojej alma mater) przeplatanych z raczej nieciekawą polityczną historią regionu (komunizm, pseudodemokracja, tu i ówdzie...
więcejNiesamowita podróż :)
Pokaż mimo tohttp://dlalejdis.pl/artykuly/wystarczy_przejsc_przez_rzeke_recenzja
Zgodzimy się, że Ludwika Włodek ma większa wiedzę o byłych Republikach Radzieckich niż przeciętny czytelnik, w tym ja. Dostałam ciekawą opowieść o ludziach stamtąd, ale średnio ciekawą książkę. Wiele dat, historii regionu, niezrozumiałej dla mnie genezy konfliktów, miejsc, których nie potrafię zapamiętać ani odszukać na mapie. Mam wrażenie, że książka zawisła pomiędzy...
więcejAzja Środkowa .Niewiele o niej wiem.Książka L.Włodek przybliża mi Uzbekistan , Kirgizję, Tadżykistan ,Kazachstan.Pierwsze reportaże są z końca XXw. reszta XXIw.Odmienny świat, odmienne życie kobiet, bo o kobietach przeważnie autorka pisze.Świat kobiet kolorowo ubranych, które żyją w trudnych warunkach postsowieckiej rzeczywistości.Czyta się!
Pokaż mimo toZa dużo tu nazw własnych, dat, encyklopedycznych danych i akademickiego wykładu, a za mało emocji i prostych historii zwykłych ludzi. Książka jest raczej historyczno-kultrurowym opracowaniem na temat Azji Środkowej niż reportażem czy literaturą podróżniczą. Można się z niej sporo dowiedzieć, ale sposób przekazania tej wiedzy jest mało atrakcyjny. Najlepszy rozdział książki...
więcejKsiążka z jednej strony jest bardzo przyjemna w odbiorze - razem z autorką płyniemy (tak, to adekwatne słowo) sobie po Azji Środkowej, której plastyczne opisy, pióra Ludwiki Włodek, potrafią oczarować i mocno zainteresować czytelnika regionem. Z drugiej jednak strony, książka ta potrafi być strukturalnie chaotyczna. Autorka przyjęła, że poszczególne rozdziały jako tytuł...
więcejOpowieści o konkretnych osobach z państw Azji Środkowej. Skupione na opowiedzeniu historii poszczególnych krajów i tego, jak ona wpływa na współczesność. Przyjemne do czytania. Warte bliższego zaznajomienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie przebrnęłam, to nie literatura dla mnie.