Pora na drinka
- Wydawnictwo Olesiejuk
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- Tadeusz Woźniak
- drinki koktajle cocktaile przepisy kuchnia kulinaria impreza
Od Black Velvet do White Russian, od Manhatann do Mai Tai - odkryj sekrety przyrządzania klasycznych drinków w wersji słynnego barmana Bena Reeda.
Czym właściwie jest koktajl? Wykwintna sztuka mieszania trunków zawiera się w poszukiwaniu i opracowaniu idealnej równowagi między szeregiem zupełnie odmiennych składników. Z wyjątkiem drinków bezalkoholowych, obdarzonych nazwą mocktail (czyli parodia koktajlu, co ma podkreślić ich relację z koktajlami prawdziwymi),podstawę koktajlu stanowi najczęściej mocny alkohol - whisky, gin, wódka, rum, tequila, koniak - zawierający najczęściej co najmniej czterdzieści procent alkoholu. Następnie łączy się je z dodatkami smakowymi, jak wermut lub bitters, które czynią napój słodszym, bardziej cierpkim, pikantnym, aromatycznym lub przydają mu innych właściwości, zależnie od zamiaru, upodobań oraz czasu podania drinka. Składniki te są następnie wstrząsane lub mieszane z lodem za pomocą shakera, szklanicy barmańskiej lub blendera, zależnie od drinka.