Piąta fala. Bezkresne morze
- 2014-10-08
- 2014-09-16
- Marcin Wróbel
- kosmici Obcy
Porywająca kontynuacja „Piątej fali”!
Ci, którym udało się przeżyć kolejne fale inwazji Obcych, zrozumieli, że by przeżyć w nowej rzeczywistości, nikomu nie można ufać. Konflikt dwóch cywilizacji wkracza na zupełnie inny poziom. Ocaleć może tylko jedna ze stron. Dlaczego bezcieleśni Obcy chcą wymazać z powierzchni Ziemi ostatnie ślady ludzkiej cywilizacji? Jak Cassie i jej przyjaciele zamierzają przetrwać okrutną zimę i czy uda im się znaleźć sposób na pozbycie się najeźdźców?
Jeden z najlepszych cykli science fiction ostatnich lat to pasjonująca opowieść o sile ludzkiego uporu i odwadze mimo wszystko.
Oficjalne recenzje
Zagłada ludzkości zostaje przełożona
Po świetnie opracowanej i napisanej „Piątej fali” oczekiwałem przynajmniej równie dobrej kontynuacji. No, może nie do końca. Oczekiwałem czegoś na kształt szóstej fali, która błyskotliwością rozwiązania pobije dotychczasowe pięć. Lub też niebagatelnej kontry, którą ludzkość zaserwuje najeźdźcom z kosmosu. Po ponad roku czekania miałem okazję zaspokoić swój apetyt i przekonać się, jakie to asy wyciągnie z rękawa pan Yancey.
Kontynuacja zaczyna się mniej więcej w tym miejscu, gdzie skończył się pierwszy tom. Baza została zniszczona. Ringer, Filiżanka, Cassie, Sam, Ben, Pączek i Dumbo ukrywają się w starym hotelu i czekają na Evana. Sytuacja uciekinierów nie wygląda kolorowo. Budynek jest opanowany przez szczury, nadciąga ciężka zima, a w grupie następuje rozłam, gdy jej członkowie dochodzą do wniosku, że zapewnianie Evana o powrocie mogło być jedynie miłosnym przyrzeczeniem złożonym Cassie (wszak gdy ma się wysadzić bazę od środka, mówimy przeważnie o misji samobójczej). Odejście z grupy Ringer i Filiżanki rozpoczyna serię niefortunnych zdarzeń, w tym pojmanie tejże dwójki przez grupę Obcych. Dowodzący nimi Vosch wydaje się mieć wobec nich specjalne zamiary.
Pierwszy tom był błyskotliwym i całkiem realnym przepisem na udaną inwazję na Ziemię, którą kanał Discovery mógłby spokojnie wziąć na scenariusz programu o pierwszym kontakcie i nawet rozważać na gruncie naukowym. W drugim tomie mogło być równie fajnie, ale autor postanowił zmienić perspektywę, głównych bohaterów i poniekąd styl całej powieści. Jeśli wcześniej sugerowałem analogie do filmu „Dzień Niepodległości” i „Jestem legendą” z domieszką „Intruza” (Stephanie Meyer) w całej fabule, to teraz został tylko „Intruz”, i to w tej części, gdy bohaterka rozmyśla nad swoją egzystencją. Idąc tym tropem, książkę można podzielić na dwie połowy: pierwsza pełna rozterek miłosnych i heroicznego przedkładania ratunku dla najsłabszego nad bezpieczeństwo całej reszty grupy; kolejna – wypełniona rozmyślaniem nad sensem swojego życia i w konsekwencji również sensu oporu wobec najeźdźcy z kosmosu. Zupełnie inna książka względem swojej poprzedniczki.
Patrząc przez pryzmat pierwszej części, „Bezkresne morze” ma całe mnóstwo wad. Najgorsze jest to, że wynikają one właśnie ze znajomości poprzedniego tomu. Gdyby nie to, powiedziałbym, że jest to całkiem niezła książka – tyle, że dla zupełnie innego odbiorcy. Ucierpiał krajobraz po ataku, którego nie ma prawie wcale i trzeba bazować na zapamiętanych wcześniej opisach. Podobnie z bohaterami, którzy niby są, ale generalnie już nie mają głosu (Sam, Ben) albo są mniej ważni (Cassie). Zdecydowanie jest mniej wartkiej akcji obfitującej w dynamiczne opisy, za to dużo wewnętrznego niepokoju, kwestionowania niepodważalnych prawd i dywagowania nad sensem istnienia. Tak jakby wielka inwazja na całą ludzkość została zastąpiona informacyjnym atakiem na ludzkie umysły.
Do „Bezkresnego morza” staram się podchodzić z dużym dystansem. Potwierdza sobą regułę, że środkowy tom jest słabszy. Może być rozczarowaniem dla czytelników zafascynowanych „Piątą falą”, ale trzeba go przeczytać, gdyż mimo oderwania od stylu pierwszej części daje odpowiedzi na parę pytań i posuwa fabułę do przodu. We mnie tli się jeszcze nadzieja, że Rick Yancey wróci w finale swojej trylogii do pierwotnych założeń i pokaże, jak ludzkość daje niezłego łupnia kosmitom. Takie zakończenie chciałbym przeczytać. Ostatecznie przecież musimy wygrać.
Robert Fryga
- 2 762
- 2 025
Co ja mam gadać? Kolejny genialny tom. Zakończenie proszące się o więcej.
KOCHAM
I gorąco polecam:)
♡♡♡♡♡
Co ja mam gadać? Kolejny genialny tom. Zakończenie proszące się o więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKOCHAM
I gorąco polecam:)
♡♡♡♡♡
Świetna kontynuacja, trzyma poziom pierwszej części, a nawet jest od niej trochę lepsza. Genialna końcówka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBałam się że kontynuacja będzie dużo słabsza, a ta utrzymała poziom. Historia od samego początku mnie porwała i dosłownie od książki nie mogłam się oderwać. Nie mogę się doczekać aż sięgnę po zakończenie, mam nadzieję że nie będzie to rozczarowanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorąco polecam
Gorąco polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Fajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako książka science-fiction bardzo mi się podobała. Mocno mnie ta powieść wciągnęła. Jednak minusem jest, że fabuła krążyła głównie wokół jednego miejsca (hotelu). Polecam wszystkim, co lubią utwory pełne zwrotów akcji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInstagram: zauroczona_literatura
link: https://www.instagram.com/p/CmHfpYON9CE/?next=%2F
Ostatni ludzie na ziemi, ci, którym udało się przeżyć wszystkie dotychczasowe fale wiedzą jedno - nie można nikomu ufać.
Tą bitwę wygra tylko i wyłącznie jedna ze stron.
Jednak jak pokonać obcych, którzy nie mają nawet własnej formy?
Cassie i jej przyjaciele mają tylko dwa cele, po pierwsze zamierzają przetrwać okrutną zimę, po drugie znaleźć sposób na pozbycie się najeźdźców.
Czy im się uda?
Niestety, jak to zazwyczaj bywa przy trylogiach, i niekiedy seriach, drugie i dalsze części nie są, aż tak dobre, jak te pierwsze.
Do tej książki podchodziłam z bardzo wysokimi wymaganiami, ponieważ pierwsza część, po prostu mnie zachwyciła: swoją oryginalnością, bohaterami, fabułą.
Druga część natomiast... po prostu strasznie się na niej zawiodłam.
Ale idąc po kolei, po pierwsze - sam początek historii był dla mnie bardzo nudny, dosłownie nic się nie działo.
Przeczytałam tak 100 stron po czym nie miałam siły robić tego dalej. Na moment odpuściłam, po czym wróciłam z myślą, że początek pierwszej części też był nudny. Ale jak to mówią, nadzieja matką głupich.
Nie jestem fanką robienia DNF (niekończenia książek),dlatego męczyłam się z nią do samego końca.
Druga sprawa - bohaterowie. Nie mam bladego pojęcia, co poszło po drodze nie tak.
Cassie, jak i inne postacie, przy których w pierwszym tomie się zachwycałam, chwaliłam za niesamowitą kreację, za to, że jako czytelnik mogłam poznać i czuć ich emocje - podczas czytania drugiej części moje pozytywne odczucia, zmieniły się w negatywne.
Bohaterowie mnie irytowali, to jak ich postrzegałam - całkowicie wyparowało, a ich zachowania były odmienne od tych, które wcześniej prezentowali.
Nie ukrywam, że w pewnym momencie nie mogłam wyjść z wrażenia nad głupotą i absurdalnością pewnej sytuacji, która miała miejsce pod koniec książki.
Po trzecie - akcja. W porównaniu do pierwszej części nic się nie dzieje. W tej części akcja zniknęła zastąpiona przez długie opisy rozmyślań i monologi wewnętrzne opisujące ludzkie życie.
Podsumowując, książka ta mnie nie urzekła, nie przypadła mi do gustu, ja osobiście jej nie polecam.
J.
Instagram: zauroczona_literatura
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tolink: https://www.instagram.com/p/CmHfpYON9CE/?next=%2F
Tą bitwę wygra tylko i wyłącznie jedna ze stron.
Jednak jak pokonać obcych, którzy nie mają nawet własnej formy?
Cassie i jej przyjaciele mają tylko dwa cele, po...
Druga część cyklu i kolejny zastrzyk świetnego science-fiction. Zacieram ręce i pędzę po niestety ostatnią część. Bardzo przyjemnie się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część serii równie wciągająca jak pierwsza. Bardzo szybko się czyta, nie można się oderwać.
Z niecierpliwością sięgam po kolejny tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUdaje nam się poznać bliżej kilku bohaterów, w szczególności Ringer, dzięki czemu zbliżamy się do niej bardziej. Niektóre zdarzenia zostają pokazane oczami kilku osób, co pozwala nam lepiej zrozumieć ich spojrzenie.
Z niecierpliwością sięgam po kolejny tom.
Druga część „Piątej fali” jest naprawdę dobra, choć może nie tak bardzo jak pierwsza.
Odrobinę mi się dłużyła, jednak równie mocno trzymała w napięciu.
Fabuła świetna, rozwiązania zaskakujące <3
Bohaterowie – poznajemy trochę lepiej Ringer. W ogóle cały jej wątek był niesamowity.
Poza tym wiele razy wydawało mi się, że już wszystko wiem, a tu nagle autor zbija mnie z tropu jednym zdaniem i znowu nie mam pojęcia, kto jest dobry, a kto zły. Ani jakie jest rozwiązanie tej całej zagadki.
Jestem naprawdę ciekawa, jak ta seria się zakończy i mam wobec ostatniego tomu duże oczekiwania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdrobinę mi się dłużyła, jednak równie mocno trzymała w napięciu.
Fabuła świetna, rozwiązania zaskakujące <3