Londyn nowych Ruskich. Od Berezowskiego do Deripaski

- Grupa Wydawnicza Foksal
- Londongrad
- literatura faktu
- 2014-08-06
Kulisy rosyjskiego eldorado. Jak się bawią Nowi Ruscy... Londyn od zawsze przyciągał krezusów, lecz nigdy wcześniej do miasta nie napłynęła taka rzesza superbogatych obcokrajowców, co u progu nowego tysiąclecia. Zaczątkiem masowego napływu rosyjskich oligarchów do Londynu była prywatyzacja rozległego, wartego fortunę rosyjskiego mienia państwowego. Dla rosyjskiego miliardera mieszkającego w Londynie dochód uzyskany w ojczyźnie był na Wyspach wolny od podatku! Sensacyjne historie z życia rosyjskich oligarchów w Londynie, wśród nich Borysa Berezowskiego właściciela ociekającej złotem londyńskiej twierdzy; Romana Abramowicza właściciela klubu piłkarskiego Chelsea, Michaiła Chodorkowskiego i najbogatszego z nich Olega Deripaski.
Polecane księgarnie
Wypożycz z biblioteki
Dodaj cytat z książki Londyn nowych Ruskich. Od Berezowskiego do Deripaski
Dodaj cytat
Opinie [4]
W sumie dość interesujące, choć miejscami monotonne. Zwłaszcza gdy autorzy wymieniają rosyjskie inwestycje i jednym ciurkiem podają adresy nieruchomości w Londynie.
więcejBo wychodzi na to że rosyjscy oligarchowie właśnie Londyn obrali sobie za swoją światowa bazę. Niepokojąca jest skala tej inwazji.
Ciekawe jaki obecnie wpływ ma to rosyjskie lobby na politykę UK i Brexit (ale...
Znakomita, doskonale udokumentowana książka o rosyjskich oligarchach, ich nielegalnym pozyskaniu majątku i transferze pieniędzy do Wielkiej Brytanii. Książka obejmuje wiele aspektów ich życia -układy z państwem, sprzeciw Putinowi, szastanie pieniędzmi w Londynie-kupno nieruchomości, jachtów, samolotów , dzieł sztuki, Książka która w nie najlepszym świetle stawia też Wielką...
więcejZaskakujące i niewiarygodne.Rosja po raz kolejny zadziwia niemożliwym.
Pokaż mimo toPo terrorze władzy, bohaterstwie żołnierzy wysłanych na front i później zamordowanych w łagrach, stworzeniu w tym kraju oazy superkorupcji doprowadzającej do niewyobrażalnych fortun oligarchów.Straszno ( i nie smieszno)
Książka opisująca nowy fenomen, opanowanie Londynu przez oligarchów rosyjskich. Autorzy koncentrują się na czterech postaciach: niedawno zmarłym Borysie Berezowskim, Romanie Abramowiczu, właścicielu klubu piłkarskiego Chelsea, Michaile Chodorkowskim, niedawno wypuszczonym z łagru, i wreszcie Olegu Deripasce, magnacie aluminiowym.
więcejMamy tu ciekawe zderzenie dwóch światów, z...