Skrawki błękitu
- 2014-11-19
- 2014-11-19
- 2000-01-01
- Paulina Braiter-Ziemkiewicz
- dawca lois lowry dawca pamięci dystopia
W najlepszym dla siebie okresie, Lois Lowry znowu tworzy tajemniczy, ale bardzo prawdopodobny świat przyszłości. „Skrawki błękitu” to 2 cześć jej dystopicznej serii „Dawca”. Społeczeństwo rządzone przez dzikość i oszustwa, które stronią od słabości i odrzucają ją. Osierocona i niesprawna fizycznie młoda Kira stawia czoła przerażającej, niepewnej przyszłości. Obdarzona niemal magicznym talentem, który utrzymuje ją przy życiu, walczy z powiększającymi się obowiązkami w jej dążeniu do prawdy, odkrywając rzeczy, które zmienią jej życie na zawsze.
Oficjalne recenzje
„Bądź dumna ze swojego bólu”
Polscy wydawcy zainteresowali się prozą Lois Lowry po ponad dwudziestu latach od ukazania się jej pierwszej powieści, przekładając w 2003 roku „Dawcę”. Autorka książek dla dzieci i młodzieży zyskała ogromne uznanie amerykańskich czytelników dzięki krótkiej powieści „Number the stars”, osadzonej w realiach II wojny światowej, oraz właśnie cyklowi Kwartetu Dawcy – serii czterech dystopijnych historii, które powstawały w latach 1993-2012. W zeszłym roku wydawnictwo Galeria Książki postanowiło wznowić powieść na fali popularności adaptacji filmowej. Ci, którym uniwersum i styl Lowry przypadły do gustu, z pewnością ucieszyli się z możliwości poznania reszty cyklu. Dziś „Skrawki błękitu” – książka wydana siedem lat po „Dawcy”, umieszczona w innym, ale dziwnie podobnym świecie, z innymi bohaterami, lecz również młodymi i walczącymi z niesprawiedliwością społeczną. To wciąż przyjemna lektura, choć dużo mniej od poprzednika angażująca.
Lois Lowry znów wprowadziła do świata powieści niecodzienne zasady i prawa: życie członków społeczności podzielone jest na etapy – im człowiek starszy, tym więcej sylab ma jego imię – rodzina istnieje tylko formalnie, bo w praktyce wszystko opiera się na kulcie pracy, a jeśli któryś mieszkaniec wioski jest niezdolny do wysiłku fizycznego, czy to z przyczyn zdrowotnych, czy ze starości, i jest zbędny dla społeczeństwa, trafia na Pole Pożegnań, a więc cmentarz, gdzie czuwa się nad zmarłymi nawet po kilka dni, do czasu aż każda najmniejsza cząstka duszy uleci w niebyt. Ludzie mają instytucję rządową rozstrzygającą każdy spór, a mieszkańcy co roku tłumnie przybywają na obchody święta, gdzie słuchają kilkugodzinnej „Pieśni o Ruinie” – długiej historii ludu sprzed czegoś w rodzaju częściowej apokalipsy. W tym świecie przyszło żyć Kirze, kulawej dziewczynce, której właśnie zmarła matka, a ojca nigdy nie znała, słysząc jedynie opowieści o rozszarpaniu go przez bestie mieszkające w lesie nieopodal, oddzielającym wioskę od reszty świata. Społeczeństwo bojkotuje dziecko niezdolne do pracy, przywłaszcza rodzinny dom bohaterki i chce wygnać Kirę na Pole Pożegnań. Jej przeznaczenie jest jednak inne, dziewczynka po matce hafciarce ma dar w dłoniach – potrafi pięknie wyszywać, a taka umiejętność może odmienić los.
I to zaledwie wstęp do obyczajowej opowiastki z życia młodziutkiej Kiry, która musi się odnaleźć w rygorystycznych realiach samotności. Przez większość opowieści dzieje się niewiele albo nic, za to nawet czytanie spokojniejszych fragmentów Lowry relaksuje i sprawia czystą przyjemność. Autorka lubi sobie odmalować własny świat, którego zasady pozwalają snuć ciekawą fabułę i zawrzeć ukryte znaczenie, morał, pouczenie. Gdy zdarzenia wreszcie nabierają rozpędu, zaczynamy się domyślać, jaki rozwój obierze fabuła, ale takiej przewidywalności w książce przeznaczonej bądź co bądź dla młodszych odbiorców trudno uniknąć. Znów więc problematyka obejmie kategorię kłamstwa i drugiego dna czegoś, co przyjmuje pozory dobra.
Sporym atutem „Skrawków błękitu” jest, obok lekkości narracji, sprawna konstrukcja postaci i ich relacji z Kirą. Dziewczynka zyskuje przyjaciół, którzy umilają jej życie w wiosce, a odbiorcy dostarczają naprawdę sporo rozrywki. Na szczególną uwagę zasługuje chłopiec o imieniu Matt (jednosylabowiec, zatem młodszy od bohaterki),wiecznie brudny i głodny, wędrujący zawsze ze swoim pieskiem – Patykiem. Matt pochodzi z Moczarów, ubogiej części wioski, i mówi bardzo nieskładną polszczyzną: stylizacja na język wiejskiej społeczności i złe końcówki większości wyrazów często poprawiają humor, bo użyto ich kreatywnie i zabawnie. To spory plus książki Lowry – bohaterów się po prostu lubi, kibicuje im, a także miło spędza z nimi czas.
W powieści pojawia się pewien dramatyzm, a losy Kiry mogą wzruszyć wrażliwszych czytelników, ale nie da się ukryć, że sama wizja lekko rozczarowuje, za bardzo przypomina „Dawcę” – choćby schematem fabuły i motywem wyjątkowości głównego bohatera – a oparta jest na mniej zaskakujących, słabszych podstawach. Świat już tak nie ciekawi, bo jest zbyt normalny i zabrakło w nim świetnego pomysłu, błysku, jakim była postać Dawcy i jego zdolności. Jako takiego zagrożenia czy widocznego punktu kulminacyjnego też tutaj nie ma; to po prostu życie, z niewielkim twistem fabularnym, którego na pewno się domyślicie.Książka przypadnie do gustu tym, którzy poszukują lekkiej obyczajówki ze szczyptą niesamowitości i inności realiów. Podarowałbym ją w prezencie raczej młodszym odbiorcom i szczególnie płci przeciwnej. Bo „Skrawki błękitu” są lekturką… właśnie, lekturką – uroczą i sympatyczną, ale też sprawiającą wrażenie, jakby sama autorka nie pokochała tej opowieści i pisała bez przekonania, by uczynić z niej coś wyjątkowego. O ile druga część Kwartetu Dawcy ma niewiele wspólnego z pierwszą, o tyle opis trzeciej wskazuje na kontynuację losów Kiry i Matta (o, pardon! Teraz już Matty’ego – rozumiecie, dwusylabowiec…) i zapowiada się naprawdę ciekawie. Może warto ją śledzić i przekonać się, czy cicha, subtelna, spokojna literatura Lois Lowry będzie w stanie was uwieść? Nawet jeśli nie, to przeczytacie bardzo szybko, a zapewniam, że kilka miłych fragmentów zagości w waszej pamięci na dłużej.
- 1 249
- 1 182
Czasami trafiasz w swoim życiu na książkę, w której widzisz własne odbicie. Widzisz siebie i swoją. ułomność, identyczną małą wioskę, ludzkie ograniczenia i zawiść. Widzisz to tak wyraźnie jakbyś znowu tam był. Czujesz te spojrzenia i słyszysz szyderstwa i komentarze za swoimi plecami. Ale idziesz. Idziesz bo wiesz, że gdzieś tam jest coś do czego jesteś potrzebny. Twój cel. Kierunek. I chociaż każdy krok boli, pali i wymaga potężnego samozaparcia, wiesz że po drugiej stronie coś jest. I to tam jest Twoje miejsce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka, przyjemnie się czytało, ale nic oryginalnego ani przykuwającego uwagę nie ma.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Skrawki błękitu" to kolejna powieść autorki Lois Lowry, kontynuacja genialnego "Dawcy".
Jej dalszy los uzależniony jest od mieszkańców, ludzi, którzy nie chcą jej w wiosce i głosują za wygnaniem.
Dziewczyna jednak posiada wyjątkowy talent, który prowadzi ją do zupełnie nowej rzeczywistości z która musi się zmierzyć.
Jest to prosta historia z wartką walczą o przyjaźni, o tym, ile naprawdę znaczy ludzkie życie, o tym, co najważniejsze i jakie duże znaczenie ma na nas środowisko i perspektywa.
Czułam się, jakbym czytała baśń, lub przypowieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem jednak przenosimy się w zupełnie inny świat przedstawiony, gdzie akcja rozgrywa się od tragedii, w której ginie matka Kiry.
Dziewczyna jednak posiada wyjątkowy talent,...
Fajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Fajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom sprawił, że jestem jeszcze bardziej zaciekawiona tym światem. Bardzo dobra książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo iż jest to drugi tom cyklu, podczas czytania nie odczułam nieznajomości poprzedniego. Świat przedstawiony w powieści to obraz możliwego wyglądu świata po katastrofie. Ludzie żyją w prymitywnych warunkach, czczą Symbol, słuchają we wszystkim Rady Opiekunów, którzy żyją w luksusie i podporządkowują sobie wszystkich. Jest to świat, w którym nie ma miejsca dla kalek i ofiar wypadków- takie osoby i niemowlęta są przenoszone do miejsca zwanego Polem, gdzie czekają na śmierć.
Kira, główna bohaterka, jest dziewczyną obdarzoną nieprzeciętnym talentem, która zostaje zwerbowana do pracy w Gmachu Rady, i która powoli wyciąga wnioski z tego, co dzieje się dokoła niej. Zaczyna rozumieć, że istniejący porządek życia w wiosce, mógłby wyglądać inaczej...
Piękna narracja, snująca się leniwie działa hipnotyzująco. Jestem zachwycona.
Mimo iż jest to drugi tom cyklu, podczas czytania nie odczułam nieznajomości poprzedniego. Świat przedstawiony w powieści to obraz możliwego wyglądu świata po katastrofie. Ludzie żyją w prymitywnych warunkach, czczą Symbol, słuchają we wszystkim Rady Opiekunów, którzy żyją w luksusie i podporządkowują sobie wszystkich. Jest to świat, w którym nie ma miejsca dla kalek i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzecudna historia o świecie pełnym egoizmu, pozbawionym współczucia i miłości do drugiego człowieka.
Niewątpliwie jest to trudna książka, ale bardzo cenna i mądra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiewątpliwie jest to trudna książka, ale bardzo cenna i mądra.
"Skrawki błękitu" to drugi tom serii książek Lois Lowry, pierwszym był "Dawca", który zrobił na mnie ogromne wrażenie. Ta część w przeciwieństwie do poprzedniej okazała się bardziej powieścią obyczajową, opowiadającą o losach niepełnosprawnej dziewczyny o niezwykłym talencie.
🔹
Z pewnością nie dorównuje poziomem do "Dawcy", jest poprawna, przyjemnie i szybko się ją czytało, dlatego wysoka ocena. Powieści Lowsy urzekają swoim klimatem, bo przenoszą nas do świata literackiego przedstawionego przez autorkę. Ma lekkie pióro, pisze powieści bardziej skierowane w stronę młodzieży, ale kto powiedział, że nie jesteśmy młodzi😁 I kto nam zabroni je czytać😎
🔹
Od razu zaznaczam, że nie jest to tylko mdła i bez wyrazu historia o dziewczynce, ale powieść, która wzruszy, a momentami nawet przerazi. Ukazuje prawdziwe oblicze ludzi w stosunku do osób odmiennych i niepełnosprawnych. Dla takich osób nie ma miejsca w społeczności, tym samym ich los jest przesądzony i zostają skazani na śmierć lub wygnanie.
✒✒✒✒✒✒✒✒✒✒
Kira jest utalentowaną dziewczynką o niezwykłym talencie, przejawiającym się w jej dłoniach. Na świat przychodzi z okaleczoną nogą, co odrazu przesądza o jej losie, jako bezużytecznej jednostki. Matka swoją siłą i determinacją wywalczy szansę na jej przeżycie.
Po jej śmierci dziewczynka zostaje ocalona przez Radę Opiekunów, która pragnie wykorzystać jej talent. Spoczywa na niej wielka odpowiedzialność związana z jej światem i społecznością w niej zamieszkującej.
Oprócz własnego ważnego zadania powieżonego przez Radę musi otrząsnąć się z nową sytuacją związaną z tym, że jej ojciec jednak nie zginął. Został okaleczony przez ludzi, którzy pomogli jego córce po śmierci żony i się nią zaopiekowali.
Kim naprawdę ludzie zasiadający Radę Opiekunów? Czy Kira jest tam bezpieczna?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🔹
Cudowna historia,
Cudowna historia,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Dawcę" przeczytałam już dość dawno temu i wywarł na mnie wielkie wrażenie. Ta opowieść jest jednak inna. Ukazuje inne oblicze świata stworzonego przez autorkę, choć może lepszym określeniem będzie inny skrawek wzorzystej tkaniny. Powieść wciąga i skłania do przemyśleń.
Jak to zwykle bywa - gorsza od pierwszej części cyklu. Postaci są ciekawe, ale akcja względnie mdła, a zakończenie nijakie.