Grzeczne dziecko. Jak ustalać zdrowe granice i wspierać samodzielność

- popularnonaukowa
- Discipline. The Brazelton Way
- Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne
- 2014-01-01
- 2014-01-01
- Agnieszka Cioch
- wychowanie dziecka posłuszne dziecko uwaga dzieciak wychowanie bezstresowe
Wraz z radością związaną z narodzinami dziecka nieodzownie budzą się w rodzicach poczucie odpowiedzialności za jego wychowanie i obawa, czy podołają temu niełatwemu zadaniu. Od samego początku co rusz pojawiają się nowe pytania, wątpliwości, lęki. Wszyscy rodzice tego doświadczają, uczą się na swoich błędach i z biegiem czasu nabywają zaufania do samych siebie. Aby jednak tych pomyłek i stresu było jak najmniej, warto skorzystać z doświadczenia i wiedzy światowej sławy specjalistów: pediatry Thomasa B. Brazeltona i psychiatry dziecięcego Joshuy D. Sparrowa.
Książka Grzeczne dziecko została napisana z myślą o rodzicach, którzy mają problemy z ustalaniem zdrowych granic, wprowadzaniem dyscypliny i konsekwentnym jej egzekwowaniem. Dzięki lekturze:
• poznają niezawodne sposoby radzenia sobie z najczęstszymi problemami, między innymi wymuszaniem, marudzeniem, kłamaniem, przejawami agresji;
• nauczą się dobierać metody dyscyplinujące do temperamentu dziecka;
• dowiedzą się, jak sprawnie pokonać drogę od dyscypliny do samodyscypliny;
• otrzymają wiele praktycznych i sprawdzonych wskazówek, jak wspierać samodzielność dziecka oraz pomóc mu w budowaniu poczucia własnej wartości i wiary we własne możliwości.
Dodaj cytat z książki Grzeczne dziecko. Jak ustalać zdrowe granice i wspierać samodzielność
Dodaj cytat
Można przeczytać dużo wskazówek dla młodych rodziców. Ale jak ktoś czytał juz podobne książki o wychowaniu np. Jak mówić do dzieci żeby nas słuchały to tu nic nowego się nie dowie.
Pokaż mimo toPoradnik dla rodziców przede wszystkim małych dzieci. Główny nacisk kładzie na dyscyplinę, polegającą nie na karaniu, ale na wpajaniu zasad i w tym kontekście będącą "darem dla dziecka".
Autorzy omawiają różne podejścia i metody dyscyplinowania oraz trudności na jakie możemy się natknąć. Szczególnie cenne są przedstawione wady i zalety każdej z metod, pozwalające na dostosowanie sposobu postępowania w zależności od sytuacji, ale przede wszystkim indywidualnych potrzeb i możliwości oraz charakteru i temperamentu dziecku.
Zawarte w książce porady uczą stawiania zdrowych granic oraz wskazują na konieczność poszukiwania "złotego środka", by maksymalnie zrozumieć intencje dziecka.
Długofalowym celem jest wychowanie samodzielnego, niezależnego, ale i wrażliwego człowieka, warto więc przeczytać ten krótki poradnik.
więcej Pokaż mimo toAutorzy omawiają różne podejścia i metody dyscyplinowania oraz trudności na jakie możemy się natknąć. Szczególnie cenne są przedstawione wady i zalety każdej z metod, pozwalające na...