Czarne skrzydła

- 2014-09-25
- 2014-09-25
- Marta Kisiel-Małecka
- niewolnictwo
Nowa książka autorki światowego hitu Sekretne życie pszczół. Numer 1 na liście bestsellerów New York Timesa, wyselekcjonowany do ekskluzywnego klubu książkowego Oprahy Winfrey!
Sarah Grimké jest środkową córką sędziego sądu najwyższego Karoliny Południowej, plantatora zaliczanego do elity Charlestone. Matka nazywa ją odmienną, ojciec twierdzi, że jest wyjątkowa. Na swoje 11 urodziny dostaje niecodzienny prezent – wyciągniętą z czworaków i obwiązaną lawendowymi wstążkami czarnoskórą Hetty, zwaną Szelmą. Sarah nie chce „takiego prezentu”, czuje, że drugiego człowieka nie można posiadać… To dopiero początek jej problemów.
Inspirowana prawdziwymi wydarzeniami, wspaniała powieść, która prowadzi nas w głąb do korzeni stanów południowych Ameryki, ukazując świat szokujących kontrastów, gdzie piękno współistnieje z brzydotą, a prawość towarzyszy na co dzień okrucieństwu. To nowe spojrzenie na problem niewolnictwa, niezwykła pochwała siły przyjaźni i siostrzanej miłości, wbrew wszelkim przeciwnościom losu, świadectwo walki o wolność i prawo do głosu.
Oficjalne recenzje
Nielot
Pamiętam, że serial „Północ-Południe” (na podstawie powieści Johna Jakesa – nie czytałam) przypadł jakoś tak mniej więcej na środek podstawówki. Wszystko wyłożone kawa na ławę, wyraziste postaci, jasno określone dobro i zło. I wiadomo, którzy nasi.
Żałuję, że nie mam tylu lat, co wówczas, bo „Czarne skrzydła” niewątpliwie by mnie oczarowały i porwały.
O ile serial „Północ-Południe” trafił w czas, kiedy ukradkiem jeszcze przed rodzicami podczytywałam wszelkiego rodzaju baśnie, będąc nimi zafascynowana (ukradkiem, bo z uwagi na infantylny styl, jaki mi zarzucano w szkole, oficjalnie musiałam zaniechać lektury) o tyle, czytając „Czarne skrzydła”, straciłam już trochę więcej niż „nieco” z tej dziecinnej naiwności. Kiedyś dość łatwowiernie podchodziłam do fabuły i nie zanurzałam się zbytnio w niuanse. Przecież wierzyłam w królewny i dobre wróżki. Cudowne zrządzenia losu i złe macochy. No i szczęśliwe zakończenia. Wystarczyła mi miła i zgrabna powierzchowność, podniosły i dość nowy dla mnie temat i jasny porządek świata.
Dziś to zdecydowanie za mało. Dziś sięgam do Bettelheima i u niego szukam wartości, jakie niesie baśń albo biegnę z wilkami, poszukując La Que Sabe*.
Także dziś do kogoś, kto kręci film taki, jak „Zniewolony”, mam żal o źle odrobione lekcje, o zbyt czytelne uproszczenia, o wtórność i tanie granie na emocjach. Podobne zastrzeżenia mam do „Czarnych skrzydeł”. Jestem już za dużą dziewczynką, by dać sobie wcisnąć kit, że ludzie są albo dobrzy, albo źli. Dziś lubię książki, o których trudno powiedzieć, jak się skończą i co we mnie zostawią. Oczekuje czegoś więcej niż bajdurzenia poniekąd trochę w stylu Charlotte Brontë. Dziś chcę, by książka mnie dotknęła, ujęła, zaskoczyła lub zezłościła, a ta była jak woda z kranu, która przecieka przez palce. Nawet jeśli zmoczą się na chwilę, to zaraz wyschną.
Drażniła mnie zarówno powierzchowność postaci, jak i faktów. Tak wiem, siostry Grimke istniały naprawdę. Były sufrażystkami i abolicjonistkami i chwała autorce za to, że je przedstawiła lub o nich przypomniała (przyznaję, że o nich nie słyszałam). Nie mogę jednak przeżyć tego, że odebrałam je jako lekko zblazowane panienki z dobrego domu, trochę bez charakteru, bez ikry, choć przecież walczące o prawa kobiet i niewolników. Jakoś mnie nie porwał ani nie przekonał ich głos w tej sprawie. I myślę, że problem tkwi w powierzchownym sposobie ich przedstawienia i tkliwym opisie ich historii. Może gdyby autorka dała się mniej ponieść fantazji i fikcji, a skupiła bardziej na faktach, w książce można by było wyczuć krwiste mięso zamiast mdłego sosu do ziemniaków.
Miałam się wzruszyć losami niewolników z XIX wieku i walką o prawa kobiet. Miałam przeżywać wewnętrzne dramaty Sary i śledzić jej drogę do siebie. Miałam się pochylać nad Szelmą i trzymać za nią kciuki.
No niestety, jakoś nic z tego mi się nie udało. Może za bardzo nawykłam do feminizującego stylu Jeanette Winterson, skomplikowanych postaci Majgull Axelsson czy wewnętrznych rozterek Marthy Quest, by zachwycić się kolejną, bardzo jednoznaczną w wymowie, bajeczką o losach niewolników. Proszę mnie tylko źle nie zrozumieć. Tu nie chodzi o moją nieczułość na ludzki los. Wydaje mi się, że mam w sobie wystarczająco empatii. Tu chodzi o niezgodę na pewien poziom i styl. Na wtórność i łatwiznę. Gładko snująca się nić miedzy kilkoma faktami to za mało, by zrobić oryginalny sweter. Ale zapewne taka wystarczy, by zrobić sweter modny w tym sezonie. Jakich wiele.
*Mowa o „Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni”, B Bettelheim, W.A.B., 1997 oraz o „Biegnąca z wilkami”, C.P. Estes, Zysk i S-ka, 2001
Monika Stocka
- 2 439
- 2 414
Mamy tutaj historię dwóch kobiet. Sary, córki sędziego zaliczonego do elity. Oraz Betty, czarnoskórej niewolnicy która Sara otrzymuje jako prezent. Nie podoba jej się to, bo nie sądzi aby można było posiadać człowieka. Mimo wielu różnic obie kobiety zaczynają się przyjaźnić i próbować znaleźć dla siebie miejsce w tym świecie, gdzie kobietom jest tak ciężko.
To historia o kobietach i ich ograniczeniach. Choć bardzo się różnią, każda na swój sposób była tłamszona przez społeczeństwo. Czarnoskóre były niewolnicami, a białe musiały znosić obyczaje i prawo, które często nie pozwalały im być sobą. Ale mimo to, kobiety z każdej strony umysłu walczyć o siebie, o swoją wolność, wolność do wyborów, wolność osobistą i wolność do miłości.
To historia o silnych i niezależnych kobietach, potwierdzają powodzenie, że odważne kobiety zmieniają świat.
więcej Pokaż mimo toTo historia o...
Przyjaźń i miłość, walka o wolność i prawo głosu. Jak dowiadujemy się ,,Od autorki" na końcu, książka powstała na podstawie autentycznych wydarzeń. To zaangażowanie dwóch sióstr i walka o zniesienie niewolnictwa w południowych stanach Ameryki-lata 1803-1838. Autorka ukazuje także tragiczne przeżycia i cierpienie samych niewolników. Przykładem takiego traktowania czarnoskórych nie musi być Ameryka. Czy w ubiegłych stuleciach w Polsce nie było ,,niewolnictwa", gdzie biedny chłop, który nie musiał umieć czytać ani pisać, ale musiał ciężko pracować, składać panu daninę, cierpiał głód, nieraz chłostę i umierał przedwcześnie. Bo panowie-szlachta musiała się bawić i żyć w dostatku. Ten problem w wielu powieściach porusza J. I. Kraszewski, którego polecam.
więcej Pokaż mimo toIG:ksiazki_wloczykija
Przepiękna opowieść o dwóch wyjątkowych kobietach, dwóch niezwykłych walkach o wolność oraz o niezłomnej więzi, która łączy je wbrew społecznym konwenansom. Ta książka to podróż w czasie i przestrzeni, która rzuca światło na ciemne strony historii stanów południowych Ameryki, jednocześnie ukazując siłę ludzkiej duchowości i nieustępliwość w dążeniu do sprawiedliwości.
Sarah Grimké, córka sędziego sądu najwyższego Karoliny Południowej, to postać wyjątkowa, która od najmłodszych lat odmawia podporządkowania się społecznym konwenansom. Marzy o edukacji i zostaniu pierwszą kobietą prawnikiem, co wówczas było nie tylko nieakceptowalne, ale wręcz niemożliwe. Jej życie zmienia się nieodwracalnie, gdy otrzymuje w prezencie czarnoskórą Hetty, zwaną Szelmą, którą nie tylko próbuje oswajać, ale także traktuje jako równą sobie. To początek ich wspólnej, niezwykłej podróży.
Autorka zainspirowana prawdziwymi wydarzeniami i życiem pierwszych abolicjonistek, sióstr Grimké, ukazuje nam nie tylko historię oporu przeciwko niewolnictwu, ale również niezwykłą siłę przyjaźni i siostrzanej miłości. Autorka przemyca w swojej opowieści przesłanie o tym, że wartości ludzkiej godności i równości są niezbywalne, niezależnie od barwy skóry czy płci. To także świadectwo walki o wolność i prawo do głosu, które mimo bieżących trudności pozostają istotne przez wieki.
To nie tylko wciągająca fabuła, ale także znakomita charakteryzacja postaci i bogate tło historyczne. Pozwala nam przenieść się w odległą przeszłość i doświadczyć emocji i wyzwań, z jakimi musiały zmierzyć się Sarah i Hetty. To opowieść o odwadze, determinacji i przełamywaniu stereotypów, która porusza do głębi serca i skłania do refleksji nad naszą rolą w walce o sprawiedliwość.
IG:ksiazki_wloczykija
więcej Pokaż mimo toPrzepiękna opowieść o dwóch wyjątkowych kobietach, dwóch niezwykłych walkach o wolność oraz o niezłomnej więzi, która łączy je wbrew społecznym konwenansom. Ta książka to podróż w czasie i przestrzeni, która rzuca światło na ciemne strony historii stanów południowych Ameryki, jednocześnie ukazując siłę ludzkiej duchowości i nieustępliwość w dążeniu do...
Drugie spotkanie z Sue Monk Kidd. Drugie i równie udane. Inspirowana prawdziwymi zdarzeniami książka o sile kobiecości, siostrzanej miłości i wierności ideałom. Ale przede wszystkim to spojrzenie na problem niewolnictwa i niesprawiedliwości społecznej. Może zbyt "prawidłowo" snuje się ta opowieść, może zabrakło w niej tej historycznej burzliwości, to jednak warto było umieścić ją na liście.
więcej Pokaż mimo to"Czarne skrzydła" to poruszająca historia kobiet, które wyprzedziły swoją epokę. Jednak brakuje mi w niej tego poczucia humoru i lekkości, jaką oczarowało mnie "Tajemne życie pszczół".
Pokaż mimo toWspaniała powieść, polecam
Wspaniała powieść, polecam
Pokaż mimo to"Może i ciałem jestem niewolnicą, ale nie umysłem. Z tobą jest na odwrót".
Nie mniej jednak książka chwilami niemiłosiernie się dłużyła. Mam wrażenie, że na siłę była przedłużana i wątki przesadnie rozbudowywane. Na szczęście dość szybko się czyta.
"Może i ciałem jestem niewolnicą, ale nie umysłem. Z tobą jest na odwrót".
więcej Pokaż mimo toCiekawa opowieść o przyjaźni "białej pani" z niewolnicą. O harcie ducha, o tym, ze nie status społeczny określa nas jako ludzi a to, co mamy w głowach, sercach, jak traktujemy innych. Warto się temu przyglądnąć.
Bardzo wciągająca historia. Wzruszająca i poruszająca. Pokazuje siłę kobiet, które nawet w czasach kiedy nie mogły wiele czyniły co w ich mocy żeby polepszyć losy niewolników. Czytając książkę nie miała pojęcia, że jest ona na faktach i ma w sobie szczątki biografii prawdziwej postaci. Tym bardziej jestem nią zauroczona.
Pokaż mimo toW moim odczuciu bardzo przyjemna i klimatyczna lektura, w którą stopniowo zanurzałam się strona po stronie, aż byłam wciągnięta po same uszy.
Pierwsza połowa XVIII wieku, południe USA. Dwie kobiety, które poznajemy początkowo jako dziewczynki. Sara - biała panienka, która mimo dostatniego życia marzy o większej wolności, chciałaby mieć prawo kształcenia się i wykonywania poważanego zawodu, tak jak jej bracia. Szelma - czarna niewolnica, która marzy tylko o normalnym życiu bez strachu i upokorzenia.
Czytając powieść, nie zdawałam sobie nawet sprawy, że jest ona oparta w dużym stopniu na faktach - Sara Grimke i jej młodsza siostra Angelina to postacie historyczne, podobnie jak spora liczba pobocznych osób. Dopiero w posłowiu autorka dokładnie wyszczególnia, kto i jakie wydarzenia są oparte na źródłach historycznych, które elementy i w jaki sposób zostały przez nią przeinaczone, a które wątki i postacie - fikcyjne, stworzone na potrzeby powieści. Te informacje na sam koniec spowodowały, że moja ocena tej powieści jeszcze podskoczyła o oczko w górę.
więcej Pokaż mimo toPierwsza połowa XVIII wieku, południe USA. Dwie kobiety, które poznajemy początkowo jako dziewczynki. Sara - biała panienka, która mimo dostatniego życia marzy o większej wolności, chciałaby mieć prawo kształcenia się i wykonywania...
Ujęła mnie ta książka już od pierwszych stron. I z jednej strony podziwiałam główną bohaterkę za to, że już jako dziewczynka chciała iść pod prąd nie zgadzając się z niewolnictwem. Z drugiej strony-irytowało mnie w jakich czasach kiedyś żyły kobiety, że wiele rzeczy nie było dla nich dostępnych tylko ze względu na płeć.
Jako całość książkę uważam za ciekawą i na pewno wartą przeczytania.
więcej Pokaż mimo toJako całość książkę uważam za ciekawą i na pewno...