Wesele

258 str.
- Ossolineum
- Bronowice Rydel Rachela chłopomania
- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- Bronowice Rydel Rachela chłopomania
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Miałeś, chamie, złoty róg,
miałeś, chamie, czapkę z piór:
czapkę wicher niesie,
róg huka po lesie,
ostał ci się ino ...
Tak, by nam się serce śmiało do ogromnych, wielkich rzeczy. A tu pospolitość skrzeczy...
Wyście sobie, a my sobie,
każden sobie rzepkę skrobie.
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [523]
Książka bardzo ciekawa, pięknie ukazująca dzień z życia ludzi wsi. Zawiera bardzo dużo symboliki. Problematyczna jest gwara zastosowana w tym utworze, może stwarzać problemy w czytaniu i zrozumieniu.
Pokaż mimo toJest tu wszystko ,,pany" i ,,chamy""., chłopi i szlachcice. Wierszowany przekładaniec z magią polskiej wsi na przełomie XIX i XX wieku.
Pokaż mimo toBardzo dobre wydanie Ossolineum z serii „Biblioteka Narodowa” z obszernym wstępem Jana Nowakowskiego. „Wesele” jest utworem trudnym, a tutaj we wstępie mamy całe tło historyczne, społeczne, kulturowe, wyjaśnione najistotniejsze punkty dramatu i jego sens. Idealne wydanie dla osób zagubionych w symbolice i znaczeniu „Wesela”.
Pokaż mimo toJak to u Wyspiańskiego - straszne, tragikomiczne, przaśne i trudne do strawienia. Powodzenia, licealiści i maturzyści! 😃
Pokaż mimo toJedna z ulubionych lektur. Nonsens, ironia, dramat i ignorancja.
Pokaż mimo toCzytając tę książkę w ramach lektury szkolnej w liceum kompletnie jej nie rozumiałam. Niestety nasza nauczycielka nie potrafiła nam należycie przedstawić całego tła społeczno-politycznego związanego z powstaniem tego utworu. W związku z tym był to dla mnie tylko bezsensowny dramat opisujący "jakieś tam wesele", z wplecionymi w to wątkami patriotycznymi. Pomijając jednak jej...
więcejNARRACJA / STYL / HUMOR 6/10
więcejZ jednej strony autorowi prawdopodobnie należy się spory szacunek za stylizację, z drugiej, prawdę mówiąc wdzystkie te wypowiedzi w wiejskiwj gwarze jedynie mnie męczyły.
PROBLEMATYKA / PRZESŁANIE 5/10
Mam już serdecznie dość tych wszystkich wątków walki z bronią w ręku o niepodległość, i promowania skazanych na porażkę powstań. Niby powinnam...
Nie jestem fanem tego dramatu. Czytało mi się go siermiężnie, choć poczucie humoru wypada na duży plus (zdecydowanie najprzyjemniejsze momenty książki).
więcejTo pozorna lekkość - dostajemy tu pokaźną dawkę symboli i wciąż aktualne przesłanie - autor celnie punktuje przywary Polaków (inna część puenty pozostaje już tylko historią).
Ale kurczę... tak dużo tu wątków i przeskoków...
Książka do której musiałem podejść z czasem. Dopiero po uprzednim przerobieniu tematyki samego dzieła, byłem gotowy by zacząć je czytać. Przyznam, że początkowo nie byłem dobrze nastawiony. Wyspiański potrafi jednak zainteresować niektórymi aspektami (nie wszystkimi, niektóre nudzą, są wepchane na siłę). Dodatkowo elementy życia chłopskiego są cudnie opisane, w tym...
więcej"Wesele" z pewnością jest lekturą ważną i nader aktualną. Problem polega na tym, że zbyt duża mnogość postaci powoduję zagubienie u czytelnika