ABC o sektach

- Maternus Media
- 2004-01-01
- 2004-01-01
- religia teologia sekta sekty New Age okultyzm satanizm kościół
Abc o sektach to bardzo ważna i potrzebna pozycja. Bezpośrednio mówi o sektach i ich destrukcyjnej działalności, pośrednio jednak jej autorzy apelują o dobrych liderów, ludzi otwartych i wrażliwych, którym obcy jest wąski elitaryzm i przekonanie o jakiejś szczególnej misji, otrzymanej od Boga. Trzeba więc koniecznie ją przeczytać, głęboko przemyśleć treści w niej zawarte i podjąć się zadania wprowadzania ich w życie. - o. dr hab. Zdzisław Kijas (PAT)
O jakości każdego poradnika decyduje przede wszystkim kompetencja autora. Tę zaś zdobywa się poprzez studium i praktykę. Referencje tego typu mają na pewno autorzy 'ABC...'. Można mieć do nich zaufanie, są bowiem nie tylko znawcami zagadnienia, ale wręcz kompetentnymi fachowcami i praktykami. - ks. dr hab. Roman Pindel (PAT)
Mimo iż książek na temat sekt ukazuje się coraz więcej, ta jest szczególnie cenna z kilku powodów. Po pierwsze, w sposób niezwykle spokojny i rzetelny omawia, punkt po punkcie, przyczyny występowania sekt, ujawnia ich praktyki werbunkowe oraz stosowane metody manipulacji, omawia sekty w świetle prawa obowiązującego w Polsce, analizuje zjawisko okultyzmu i New Age. Podaje także obszerne dane bibliograficzne. Drugą niezwykle istotną zaletą tej książki jest język - zrozumiały dla każdego. - ks. dr Stanisław Pyszka SJ(WSFP Ignatianum)