Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zmienili w karierę
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- INSPIRIO
- Tytuł oryginału:
- Cooking Up a Business: Lessons from Food Lovers Who Turned Their Passion into a Career — and How You Can, Too
- Wydawnictwo:
- Illuminatio
- Data wydania:
- 2014-05-28
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-05-28
- Liczba stron:
- 224
- Czas czytania
- 3 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788363965419
- Tłumacz:
- Marcin Barski
- Tagi:
- biznes gotowanie Marcin Barski
Jeśli na co dzień wypiekasz pyszne chleby na zakwasie, latem przygotowujesz setki słoiczków z przetworami, a w weekendy twoja kuchnia zamienia się w małą cukiernię. Jeśli znajomi i rodzina nie mogą wyjść z podziwu nad twoimi zdolnościami kulinarnymi, a ty zaczynasz się zastanawiać, czy nie warto zamienić swojej pasji w biznes… koniecznie sięgnij po tę inspirującą publikację.
Autorka – Rachel Hofstetter – zaprezentowała w niej sylwetki amerykańskich przedsiębiorców gastronomicznych, którzy zarabiają na swojej miłości do gotowania. Od smakowych maseł czekoladowych, przez domową granolę i sos do spaghetti, po wina kalifornijskie w przystępnych cenach, otrzymujemy wgląd w inspirującą różnorodność branży kulinarnej, poznajemy przedsiębiorców, ich poświęcenie i drogę do sukcesu.
Dzięki tym wywiadom, otrzymasz praktyczne wskazówki, jak odnieść sukces w branży gastronomicznej, oraz: jak bez znajomości i doświadczenia stworzyć markę rozpoznawalną na rynku krajowym; jak umówić się na spotkanie z handlowcami dużych sieci handlowych; co musisz wiedzieć o prawnych regulacjach rynku spożywczego; dlaczego mały budżet początkowy może okazać się twoim sprzymierzeńcem; jakie są rady dla firm zajmujących się produktami bezglutenowymi, organiczną żywnością, winami i napojami alkoholowymi; co każdy przedsiębiorca chciałby usłyszeć już na pierwszym etapie zakładania firmy; dlaczego robienie tego, co się kocha, jest zawsze dobrym pomysłem.
Dowiedz się, jak swoje ulubione potrawy zmienić w dobrze prosperujący biznes kulinarny.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 29
- 20
- 11
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zmienili w karierę
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Po pierwsze tytuł tej książki jest niezbyt zgodny z jej zawartością - słowo "ugotuj" kojarzy się z gastronomią, zatem taka pozycja literacka, gdy co drugi Polak marzy o otwarciu własnej knajpki nie mając przy tym zielonego pojęcia nie tylko o prowadzeniu takiego biznesu, ale i gotowaniu, byłaby bardzo pożądana na naszym rynku. Niestety, opisane przykłady biznesowych przedsięwzięć dotyczą bardziej produkowania żywności (np. wytwarzania musli, nugatu, czekolady),a to jednak nie to samo, co gotowanie. Zatem już samo to było dla mnie sporym rozczarowaniem.
Po drugie "Ugotuj swój biznes" to typowo amerykański poradnik, w którym odzwierciedla się różnica w mentalności polskiej i amerykańskiej. W Stanach najwyraźniej ciągle aktualne jest marzenie o zrobieniu kariery od pucybuta po milionera, z tym że okazuje się, że tam się to sprawdza, dzięki ciężkiej pracy. U nas niestety jest z tym gorzej i często bardziej prawdziwe okazuje się powiedzenie, że pierwszy milion trzeba ukraść. Obyczajowość a także realia ekonomiczne Stanów tak bardzo różnią się od naszych rodzimych, że czasem tego, o czym czytamy w amerykańskich książkach, w tym także w tej, w ogóle nie da się zastosować do nas. Pełno tu frazesów obecnych w reklamówkach firm oraz amerykańskich przemowach motywacyjnych: mowa jest o innowacyjności, brandingu, wyjątkowym zespole,wzroście, etc. Dużo się mówi o projektowaniu logo i stworzeniu marki, co wydaje mi się na wyrost w przypadku małych firm. Ponadto wszystkie historie opisane w tej książce są bardzo podobne do siebie, więc tak naprawdę wystarczyłoby przeczytać jedną, czy dwie - przy kolejnych książka staje się bardzo nudna i powtarzalna. Efekt był taki, że z zainteresowaniem przeczytałam dwa rozdziały, a przez pozostałe brnęłam, jak przez drogę krzyżową.
Po pierwsze tytuł tej książki jest niezbyt zgodny z jej zawartością - słowo "ugotuj" kojarzy się z gastronomią, zatem taka pozycja literacka, gdy co drugi Polak marzy o otwarciu własnej knajpki nie mając przy tym zielonego pojęcia nie tylko o prowadzeniu takiego biznesu, ale i gotowaniu, byłaby bardzo pożądana na naszym rynku. Niestety, opisane przykłady biznesowych...
więcej Pokaż mimo to"Ugotuj swój biznes" to książka, która idealnie wstrzeliła się w niszę na rynku literackim. To chyba jedyny, ale i najlepiej jak się da napisany podręcznik dla entuzjastów jedzenia. Chyba wszyscy zauważyli modę na gotowanie. Blogi internetowe, poradniki o gotowaniu, liczne seriale telewizyjne, to tylko część z możliwości jakie powstały dla pasjonatów kuchni. Gastronomia zawojowała nasze życie i stała się najmodniejszą pasją w każdym wieku. To zjawisko niezwykle pozytywne, bo przyniosło ze sobą mnóstwo dobrych nawyków. Zaczęliśmy bardziej zwracać uwagę na produkty jakie spożywamy, jemy zdrowiej i częściej gotujemy w domu. Nie ma wątpliwości, że nastała złota era kulinarna.
Jednak w tym całym zachwycie do tej pory brakowało książki, która uczyłaby i pokazywała krok po kroku drogę do własnego biznesu posiłkowego. Dosyć spora grupa ludzi marzy o własnym biznesie związanym z tą branżą, jednak odnalezienie się w całej tej biurokracji jest wręcz niemożliwe dla nowicjuszy. Dlatego też jeśli od dawna marzycie o produkcji własnych batoników, chleba lub napoju, albo czegokolwiek innego co da się spożyć, ta książka jest dla was idealna.
"Ugotuj swój biznes" to całe niezbędne do stworzenia własnego imperium , szczegółowe i niezwykle proste kompendium wiedzy biznesowo-kulinarnej. Najważniejsze jest to, że przytoczonych jest wiele prawdziwych historii ludzi ze świata, którzy postanowili zaryzykować i stworzyć własną markę, a dziś te same osoby są szczęśliwymi biznesmenami. W tym podręczniku znajdziecie dosłownie wszystko. Znajdziecie tu odpowiedzi na każde możliwe pytanie, co trzeba zrobić by stworzyć własny produkt, jakie normy musi on spełniać, jak wygląda etap tworzenia, pakowania i sprzedaży produktu, kto może go od was kupić, jak go zareklamować, jak załatwić formalności w urzędach i wiele więcej. To zaledwie garstka pobieżnych informacji, jakie znajdziecie w książce. Po jej przeczytaniu chyba nikogo nie zagnie już żaden niuans prawny czy urzędowy.
Moją ulubioną historią, która mnie zaciekawiła i zmotywowała może nie do otwarcia własnej firmy, ale do jakiegokolwiek działania, jest historia młodego mężczyzny Justina, który otworzył produkcje masła orzechowego w wielu smakach. Początki tej przygody były zupełnie przypadkowe. Justin był zapalonym sportowcem i niespełnionym prawnikiem. Szukał własnej drogi w życiu i zainteresował się zdrowym odżywianiem. Dowiedział się, że masło orzechowe jest niezwykle cenne dla sportowców takich jak on, dlatego też włączył je do swojego jadłospisu, a wkrótce stało się ono jego głównym pożywieniem. Mężczyzna naprawdę jest fanem tego produktu! Jednak po pewnym czasie zwykły smak masła go znudził. Nie myśląc długo postanowił urozmaicić sobie posiłki i zaczął łączyć je z przeróżnymi dodatkami. Tak powstały pierwsze prototypy jego produktu. Wkrótce okazało się, że jego masło robi furorę wśród znajomych i tak Justin wpadł na pomysł uruchomienia prawdziwej firmy. Szukał informacji w sieci, dużo czytał o biznesie, prowadził marketing szeptany i spotykał się z innymi lokalnymi producentami, dzięki czemu nabył stosowną wiedzę. Dziś jego firma jest prężnie działającym przedsiębiorstwem, które pozwala Justinowi na spełnianie się w biznesie i utrzymywanie ze swojej pasji.
Takich historii jest w książce dużo więcej, wszystkie inspirują i dają potrzebną wiedzę do założenia firmy. Myślę, że nie ma lepszej pozycji dla osób, które także mają w posiadaniu coś naprawdę innowacyjnego, pysznego i marzą o produkcji na nieco większej niż domowa skalę. Zdecydowanie uważam, że po jej lekturze można śmiało rzucić się na głęboką wodę i spróbować swoich sił we wciąż pełnym możliwości rynku gastronomicznym.
"Ugotuj swój biznes" to książka, która idealnie wstrzeliła się w niszę na rynku literackim. To chyba jedyny, ale i najlepiej jak się da napisany podręcznik dla entuzjastów jedzenia. Chyba wszyscy zauważyli modę na gotowanie. Blogi internetowe, poradniki o gotowaniu, liczne seriale telewizyjne, to tylko część z możliwości jakie powstały dla pasjonatów kuchni. Gastronomia...
więcej Pokaż mimo toŚwietna książka nie tylko dla tych którzy chcę otworzyć biznes kulinarny. Dużo inspirujących historii z cyklu "od zera do bohatera". Wiele porad biznesowych, ale i motywacyjnych.
Świetna książka nie tylko dla tych którzy chcę otworzyć biznes kulinarny. Dużo inspirujących historii z cyklu "od zera do bohatera". Wiele porad biznesowych, ale i motywacyjnych.
Pokaż mimo toAmerican dream come true.
O spełnianiu swoich marzeń, o miłości do jedzenia i pasji, która staje się zawodem.
Zabrało mi zdjęć produktów o których mowa.
American dream come true.
Pokaż mimo toO spełnianiu swoich marzeń, o miłości do jedzenia i pasji, która staje się zawodem.
Zabrało mi zdjęć produktów o których mowa.