Piaskun
- 2014-08-27
- 2014-08-27
- Marta Rey-Radlińska
- literatura szwedzka
Pewnej zimowej nocy na moście kolejowym niedaleko Sztokholmu maszynista zauważa przy torach broczącego krwią człowieka. Ranny trafia do szpitala z rzadkim w tych okolicach ciężkim zakażeniem bakteryjnym, tak zwaną chorobą legionistów. Zaskoczenie jest jeszcze większe, kiedy okazuje się, że ten człowiek od siedmiu lat widnieje w rejestrze zmarłych. Wszystko wskazuje na to, że jest jedną z wielu nieodkrytych ofiar seryjnego mordercy Jurka Waltera. Ale jakim cudem odnalazł się po tylu latach, skoro jego niedoszły morderca od dawna odsiaduje wyrok? I kim jest tajemniczy Piaskun, który usypia dzieci i przetrzymuje je w ciemnościach?
Szwedzki duet po raz kolejny wykonał niesamowitą robotę – ta książka nie pozwoli Wam zasnąć.
Oficjalne recenzje
Tam, gdzie skandynawski mrok spotyka się z niemieckim folklorem
Piaskowy dziadek – demon wywodzący się z niemieckich podań ludowych – to postać na tyle inspirująca, by co rusz o sobie przypominać. Śpiewała o nim Metallica, pisał o nim Hoffmann, rysował go Neil Gaiman. Piaskun to taki niegodziwiec, który przychodzi na zawołanie, kiedy dzieci spać iść nie chcą, i rzuca im garściami piasek w oczy, aż im z orbit wychodzą; wtedy je pakuje do worka i zanosi na księżyc swoim dzieciom do zjedzenia. Te zaś nie wyłażą nigdy z gniazda i mają jak sowy ogromne zakrzywione dzioby, którymi łapczywie zjadają oczy powydzierane nieposłusznym dzieciom. Tak dziesiątki lat temu charakteryzował go piewca niemieckiego romantyzmu i w tej formie Piaskun dożył XXI wieku. O ile siła baśniowego przekazu nakazywała dzieciom bezwzględne posłuszeństwo i budziła realny strach, o tyle folklorystyczna, „piaskunowa” scheda wykorzystana jako kanwa pod szwedzki kryminał daje mniej piorunujący efekt. Elektryzujący tytuł powieści Larsa Keplera trąci hiperbolizacją i w niewielkim stopniu łączy się z fabularnym mariażem wątków. Abstrahując od legendarnej postaci Sandmana, literacki „Piaskun” to majstersztyk stylu, psychologizmu postaci oraz konstrukcji scenerii pod powieściowe wydarzenia.
Jestem wielką fanką dobrego, przyprawiającego o szybszy puls dreszczowca, aczkolwiek na polu popularnej literatury skandynawskiej jestem laikiem. Zawsze zastanawiał mnie fakt, gdzie ma swoje źródło fenomen tejże literatury; po lekturze „Piaskuna” (pierwszej książki z nordyckim rodowodem, jaką przeczytałam) z łatwością owo źródło odnalazłam – jest nim genialny, wyważony minimalizm i mroczna, dojmująca aura tajemnicy, którą w głównej mierze współtworzy skandynawska strefa klimatyczna. Serię makabrycznych zbrodni spowija wiecznie padający śnieg i ścina trzeszczący mróz, posępne, nagie drzewa tłuką w okno, a miejsca makabry oświetla zimny blask Księżyca. Równie chłodne i ponure wydają się wnętrza – komisariatów, szpitali, pustych domów, samochodów. Wszystko w powieści tchnie irracjonalnym oczekiwaniem na pojawienie się zła, krwi i bladych twarzy trupów. I choć w powieści nie ma ich aż tylu, co w jej amerykańskich odpowiednikach, umiejętnie zbudowane tło wystarcza aż nadto.
Wielu doszukuje się w „Piaskunie” ambitnych tropów interpretacyjnych – idei humanitaryzmu, roli systemów totalitarnych w życiu jednostki czy choćby historycznej niesprawiedliwości. No cóż, dla mnie nie jest to literatura tej miary, by penetrować ją w celu wyłuskania ukrytych znaczeń i zawoalowanych wzniosłych haseł. „Piaskun” to tylko świetnie skrojony kryminał, szyty na miarę oczekiwań wytrawnego fana gatunku. Cele, jakie z pewnością przyświecały Keplerowi zostały osiągnięte – powieść wciąga (ciekawa fabuła),wywołuje napięcie (elementy thrillera) i błyskawiczne się czyta (krótkie, obrazkowe, „filmowe” rozdziały).
Autorski pomysł, by w typowo skandynawski kryminał wciągnąć legendarnego Piaskuna, spalił na panewce. Początkowe, mgliste aluzje do potwora z dziecięcych koszmarów przydały powieści swoistego smaczku, jednak w ostatecznym rozrachunku tylko niepotrzebnie zaostrzyły czytelniczy apetyt na coś ekstra. Niemniej funkcją kryminału nie jest przecież straszenie i epatowanie nadprzyrodzonymi efektami specjalnymi, ale snucie skomplikowanej, dotykającej najmroczniejszych miejsc ludzkiej natury opowieści po to, by zapędzić czytelnika w krąg jego własnych, podskórnych, ale typowo empirycznych i namacalnych lęków. „Piaskun” to zupełnie inna żonglerka emocjonalna niż ta serwowana przez podobną jej literaturę amerykańską, epatującą makabrą i elementami gore, a oszczędzającą na wyrafinowanej grze psychologicznej i umiejętnie rozbudowanym, klimatycznym tle. Póki co „Piaskuna” warto zaliczyć do tych fikcjonalnych historii, które na długi czas zapadają w pamięć.
Justyna Anna Zanik
Ofiary to ci,którzy zostają,którzy czekają...aż już nie są w stanie więcej czekać.
You only see your mistakes in hindsight, and some of them are so painful that you can hardly live with yourself. (...) Everyone says that th...
Rozwiń
O Matko kochana, co tu sie wydarzylo!!! Uwazajcie, bo odlozyc sie tego nie da i bedziece czytac po nocach!
Moje pierwsze spotkanie z autorami i jestem bardzo zadowolona widzac, ze Joona ma cala serie "przygod"... Polecam po stokroć!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna, dopracowana, w mrocznej atmosferze zimna, sniegu, wilgoci, mgły - jak spora cześć ksiazek z Nordykow, ale to tylko dodaje jej smaczku.
Nigdy książka kryminalna nie wciągnęła mnie aż tak. Przyjemność zupełnie niezakłócona historią napisaną z dużą dozą nieprawdopodobieństwa... a jednak.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDałabym i 20 gwiazdek.
Kocham takie kryminały, które się czytają praktycznie same. Poproszę jeszcze.
Dałabym i 20 gwiazdek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza książka jaką ostatnio czytałam. Nie mogłam się oderwać i przeczytałam ją w 1 dzień, w kilka godzin. Wciągnęła mnie bez reszty. Świetny klimat, mega dobrze napisana, takie książki chce czytać. Ależ to zostaje w głowie, nie można jej odłożyć nawet na chwilę. Akcja pędzi i do tego jest to wszystko tak ciekawe i spójne. Po prostu wow!
Kocham...
Przerażająco dobry kryminał.
Przerażająco dobry kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻałuję, że można dać tylko 10. Ta książka zasługuje na wiele wyższe oceny. Właśnie dowiedziałam się, że to seria. Jestem zachwycona 😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię wszystkie książki z tej serii, ale jak dotąd ta była najlepsza. Nie do oderwania się
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna przeczytać.
Można przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z ogromnym potencjałem i faktycznie cholernie wciągająca, ALE noooo jak w tak pilnie strzeżonym szpitalu psychiatrycznym o takim nadzorze, z zabezpieczeniami, gdzie przebywa jeden z najbardziej niebezpiecznych morderców, może dochodzić do takich rzeczy??? przecież to jest nierealne. Jednak jak dla mnie za dużo "przypadków", które poważnie zaburzyły i obniżyły moją ocenę dla tej książki...
Książka z ogromnym potencjałem i faktycznie cholernie wciągająca, ALE noooo jak w tak pilnie strzeżonym szpitalu psychiatrycznym o takim nadzorze, z zabezpieczeniami, gdzie przebywa jeden z najbardziej niebezpiecznych morderców, może dochodzić do takich rzeczy??? przecież to jest nierealne. Jednak jak dla mnie za dużo "przypadków", które poważnie zaburzyły i obniżyły moją...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie czytałam tak wciągającej i emocjonującej książki. Rewelacja!
Dawno nie czytałam tak wciągającej i emocjonującej książki. Rewelacja!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabijanie nie jest ani dobre, ani złe.
Zabijanie nie jest ani dobre, ani złe.