Szepty pod ziemią
- 2017-10-27
- 2017-10-27
- 2012-10-04
- Małgorzata Strzelec
- literatura brytyjska literatura XXI wieku Londyn urban fantasy magia nadprzyrodzone istoty przestępstwa śledztwo
Nazywam się Peter Grant i jestem detektywem posterunkowym w potężnej armii sprawiedliwości znanej jako policja londyńska (tudzież psiarnia). Szkolę się także na czarodzieja, jestem pierwszym takim uczniem od pięćdziesięciu lat. Oficjalnie pracuję w wydziale do zwalczania przestępstw gospodarczych i innych, w jednostce dziewiątej, znanej też jako Szaleństwo i jako jednostka, o której grzeczni, dobrze wychowani gliniarze nie rozmawiają w kulturalnym towarzystwie.
Od poniedziałku mam okazję zająć się prawdziwą policyjną robotą. Niezidentyfikowana Ofiara została zadźgana na torach metra przy stacji Baker Street. Obecność magii niewykluczona.
Niezidentyfikowana Ofiara okazuje się synem amerykańskiego senatora i zanim zdążysz powiedzieć „międzynarodowy incydent” do sprawy posterunkowego detektywa Granta dołącza agentka FBI Kimberley Reynolds.
A w ciemnych tunelach londyńskiego metra, pośród pogrzebanych rzek i wiktoriańskich rynsztoków niesie się szept o zemście zza grobu.
Najnowsza sprawa posterunkowego detektywa Granta zaraz się wtoczy na śliskie tory…
Oficjalne recenzje
Londyn nad i pod
Zastanawiacie się, jak wygląda policyjna praca? Co się dzieje, kiedy pojawi się nieboszczyk, który nie opuścił ziemskiego padołu na własne życzenie, a obok niego dowód zbrodni, jednak nigdzie nie widać mordercy? Co i rusz powstaje całkiem pokaźna liczba filmów, seriali czy książek opowiadających o policyjnej codzienności, jedne przedstawiają ją całkiem szczegółowo, inne jedynie zahaczają o tematy śledztw. Ben Aaronovitch postanowił połączyć świat kryminalny z tym fantastycznym, sięgnąć po znane chociażby z perypetii Sherlocka Holmesa motywy i dodać do nich nieco magii. No dobrze, całkiem pokaźną ilość magii, dziwnych stworów i artefaktów.
Peter Grant już od jakiegoś czasu szkoli się w magii. Jego mistrz, Thomas Nightingale, powoli wprowadza go w arkana czarów, jednak do zawodowstwa naszemu bohaterowi daleko. Obecnie jednak musi zająć się czymś innym, rozwikłaniem kolejnej tajemniczej sprawy. Pojawiły się nowe zwłoki, amerykańskiego mężczyzny mieszkającego i studiującego obecnie w Londynie, a to oznacza mnóstwo papierkowej, i nie tylko, roboty. Zwłaszcza że wokół narzędzia zbrodni protagonista wyczuł vestigia. Do czego doprowadzi rozwiązanie tej zagadki? Do odkrycia miasta pod miastem.
Ben Aaronovitch łączy w sobie to, co najlepsze w powieściach sensacyjnych i kryminalnych, humor oraz dodatek ze świata fantasy, w tym przypadku chodzi o magię i wszelkich przedstawicieli świata czarów. Nie można także zapomnieć, że akcja książki została osadzona w XXI wieku, więc w opowieści pojawia się sporo nawiązań do popkultury (czarodziej śmiejący się z wymyślonych przez pisarzy magów, to tylko wierzchołek góry lodowej).
I tak śledzimy losy Petera, który próbuje rozwikłać kolejne morderstwo, oczywiście natrafia na ślad magii, więc sprawa wydaje się jeszcze bardziej skomplikowana. I rzeczywiście taka jest. Pisarz zabiera nas uliczkami i kanałami Londynu, pokazuje te mniej i bardziej urokliwe zakątki miasta, otwiera oczy na fakty, z których do tej pory mogliśmy nie zdawać sobie sprawy. Aaronovitch zna angielską metropolię od podszewki, jej blaski i cienie. Autor uczynił z Londynu jednego z bohaterów „Szeptów pod ziemią”, miasto wie o wszystkim, co się dzieje w jego murach i pod fundamentami, a my dopiero odkryjemy te tajemnice dzięki bohaterom książki.
Ben Aaronovitch to niewątpliwie ten z twórców, którzy dokładnie wiedzą, jak budować napięcie. Jak na dobry kryminał przystało, autor kawałek po kawałku odsłania nam tajemnice związane z zamordowaniem Amerykanina. Na początku wszystko wskazuje na to, że w sprawę zamieszany jest ktoś, kto włada magią, jednak nikt nie spodziewa się takiego zakończenia tego śledztwa.
Peter i jego przyjaciele, niczym bohaterowie „Nędzników” Victora Hugo, zaznajamiają się z niższymi partiami miasta, w którym rozgrywa się akcja powieście Aaronovitcha. Czytelnik widzi, jak wiele przygotowania potrzeba, by z takimi szczegółami oddać nie tylko wygląd poszczególnych londyńskich miejsc, ale także ich historię. To właśnie ta dbałość o szczegóły jest jednym z największych atutów serii „Peter Grant”.
Jeżeli lubicie tajemnice, nietuzinkowe powieści, w których nic nie jest takim jakim się wydawało, a bohaterowie to ciekawe indywidua, ten cykl powinien trafić w warze ręce. „Szepty pod ziemią” wciągają, śmieszą, ale dają też do myślenia.
Monika „Katriona” Doerre
- Ale ty jesteś nudziarz. Myślałby człowiek, że gliniarz, który jest czarodziejem, okaże się ciekawszy. Harry Potter nie był taki nudny. Założę się, że Gandalf potrafi pić pod stołem. Pewnie miała rację, ale nie pamiętam, by Hermiona kiedykolwiek tak się schlała, żeby Harry musiał zatrzymać miotłę przy Buckingham Palace Road tylko po to, by jego przyjaciółka mogła zwymiotować d...
Rozwiń
Naprawdę liczę na to, że Zysk i S-ka, który przejął serię od MAGa, pociągnie ją ponad trzeci tom, bo przyznam, że bardzo chętnie bym poczytał o dalszych przygodach Petera Granta. Lektura trzeciego tomu wciąż bowiem jest przyjemna, pełna humoru i praktycznie nie pozwala się oderwać aż do ostatniej strony, co ostatnimi czasy zdarzało mi się nadzwyczaj rzadko.
Co ciekawe, Aaronovitch stale jest w stanie wyciągać rozmaite smaczki z życia Londynu, z jego architektury i zawiłych losów dzielnic czy nawet pojedynczych uliczek, potrafi też utrzymać jakość humoru i nie popaść z pomysłami w szablon i nijakość. To prawda, wciąż ma zauważalne kłopoty z kreowaniem wyrazistych postaci (choć mam wrażenie, że tu też są postępy),a do tego dorzucił zbędne przypominanie, kto jest kim i na czym polega magia i ogólnie współpraca Szaleństwa z policją (żeby ci, co nie czytali poprzednich tomów, mogli połapać się w fabule),ale to naprawdę są drobiazgi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo ciekawe,...
Jedna z moich ulubionych serii w tym roku. Lekka, niezwykle dowcipna, z ciekawą fabułą. Jak do tej pory to moja ulubiona część. I ten Londyn, który kocham....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety zbyt wiele się tu nie dzieje. Czuć coraz mocniejszą inspirację Dresdenem, ale świat przedstawiony nie jest ani tak ciekawy, ani tak bogaty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRównie dobra jak dwie poprzednie. Polecam
Równie dobra jak dwie poprzednie. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria tych powiesci, jak zwyklam ja nazywac- ''londynska'', jest to polaczenie fantasy z policyjna ''intryga'' a wszystko okraszone londynskimi uliczkami i klimatem. ;)
Niby w ksiazkach Aaronovitcha sa elementy magiczne: czary, elfy, bogowie, magiczne ''demoniczne pulapki'' ale wszystko wkomponowane w prawdziwe realne zycie i miejsca przez co czytelnik nie czuje sie jakby zostal przeniesiony do swiata surrealistycznego a po prostu jakby odkryl ze '' Nasza Szara Rzeczywistosc'' ma cos wiecej do zaoferowania.
W ''Szeptach pod ziemia'' kolejny raz spotykamy sie z policjantem Peterem Grantem, ktory zostal przydzielony do tajnej jednostki policyjnej nazywanej potocznie ''Szalenstwo'', potym jak odkryl, ze ma rzadki gen ''czarodzieja'' i zostal uczniem Czarodzieja. Pierwszym od 50 lat.
Cala sprawa kryminalna zwiazana jest tym razem z londynskim metrem i podziemnymi korytarzami.
Jak to mozliwe, ze jednego dnia znajduja na torach zamordowanego amerykanskiego syna senatora? Skad on sie tu wzial?
Do akcji wlacza sie nawet FBI, ktore nie wiadomo czy bardziej pomaga czy przeszkadza. ;) A nasz Peter ma odkryc motyw zbrodni i znalezc morderce.
Powiesc czytalo sie wybornie. Uwielbiam to polaczenie akcji, humoru i ironi. Mam nadzieje, ze wydawca zlituje sie nad czytelnikiem i przetlumaczy na jezyk polski pozostale tomy. :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSwoim stylem te powiesci odrobine ''traca'' podobienstwem do stylu pisania Gaimana. Zarowno Ben Aaronovitch jak i Gaiman maja specyficzny sposob tworzenia swoich fantastycznych powiesci.
Niby w ksiazkach...
Peter się rozkręca, co cieszy, bo i świat Londynu inaczej okazuje się coraz bogatszy. Czekam na kolejne tomy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW trakcie lektury zdałam sobie sprawę z tego, że w tym tomie w sumie nic się nie dzieje. A mimo tego przyjemność z czytania miałam bardzo dużą. A ostatnie zdanie - mistrzostwo <3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza z dotychczas czytanych przeze mnie części.
Oczywiście również obecna kolejna sprawa kryminalna magicznej natury.
Dla odprężenia i londynofili ;)
Najlepsza z dotychczas czytanych przeze mnie części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWreszcie mamy poszerzenie kręgu bohaterów o interesujących drugo i trzecioplanowych.
Oczywiście również obecna kolejna sprawa kryminalna magicznej natury.
Dla odprężenia i londynofili ;)
Pisząc krótko: połączenie Harrego Pottera z Elementary.
Dla miłośników gatunku.
Pisząc krótko: połączenie Harrego Pottera z Elementary.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoza tym całkiem znośnie skonstruowane śledztwo umieszczone w londyńskich sekretnych zaułkach.
Dla miłośników gatunku.
Okładka
śmiesznawa
skąd
biblioteka
moja opinia
Przyjemne urban fantasty.Były tu elfy,gobliny.Boginie rzek.
Fajna akcja w podziemiu.
Okładka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tośmiesznawa
skąd
biblioteka
moja opinia
Przyjemne urban fantasty.Były tu elfy,gobliny.Boginie rzek.
Fajna akcja w podziemiu.