Impulse
- Tor Books
- 2013-02-08
- 2013-02-08
- angielski
- literatura współczesna teleportacja fantastyka naukowa
Take a gander at this excerpt from Impulse by Steven Gould, out on January 15:
Cent has a secret. She lives in isolation, with her parents, hiding from the people who took her father captive and tortured him to gain control over his ability to teleport, and from the government agencies who want to use his talent. Cent has seen the world, but only from the safety of her parents’ arms. She’s teleported more than anyone on Earth, except for her mother and father, but she’s never been able to do it herself. Her life has never been in danger.
Until the day when she went snowboarding without permission and triggered an avalanche. When the snow and ice thundered down on her, she suddenly found herself in her own bedroom. That was the first time.
Spoiler alert :) Wiem,że ocena "arcydzieło" powinna dotyczyć naprawdę wielkich dzieł typu "Zbrodnia i kara" czy "Władca Pierścieni",ale nie mogłem się powstrzymać,by książce "Impulse" wystawić właśnie tą notę.Dlaczego?Odpowiedź jest prosta.To po prostu fantastyczna książka. Cieszy mnie,że Steven Gould pozostał wierny stworzonemu przez siebie uniwersum i nie kontynuował wątków filmowych tak jak było w przypadku "Griffin`s story". Autor starał się uniknąć zmęczenia materiału dlatego w fabule pojawia się nowa postać - 16-letnia Cent,córka Davy`ego i Millie,która również odkrywa w sobie zdolność do "skakania". Davy wiedziony doświadczeniem z przeszłości zmienia się niemal w paranoika,ukrywając córkę przed światem,bojąc się,że organizacja znana z "Reflex" będzie nadal chciała porwać jego i jego rodzinę.Tytułowy "Impulse" to nowa umiejętność wymyślona przez Cent. Wykorzystując swoją zdolność do teleportacji i wiedzę z dziedziny fizyki (Cent ucząc się w domu posiada naprawdę dużą wiedzę,którą imponuje innym w szkole) opracowuje technikę polegającą na teleportacji w miejscu nadając swojemu ciału dużą prędkość początkową,która pozwala jej niezwykle wysoko skakać i zmieniać swoje ciało niemalże w pocisk.Ta umiejętność przydaje jej się w konfrontacji ze swoimi szkolnymi wrogami i złowrogą Hyacinth Pope,która w końcu trafia na ślad rodziny Rice`ów.Książka jest bardzo lekko napisana i wciąga bezgranicznie.Ja się nią nie cieszyłem.Ja wręcz napawałem się każdą przeczytaną stroną.Uwielbiam książki o takiej tematyce, w której główni bohaterowie odkrywają w sobie jakąś super moc (chciałbym przeczytać więcej takich książek, może polecicie mi jakieś?).Czytając przygody rodziny Rice`ów człowiek wręcz modli się,aby autor nie kończył tego cyklu na czterech książkach i krótkim opowiadaniu. Narracja jest ukazana z perspektywy Davy`go, Millie oraz Cent, choć z wiadomych względów akcja skupia się w większości na córce.Jest ona bardzo sympatyczną postacią,a jej zabawne "kłótnie" z rodzicami wywołują uśmiech na twarzy.Niestety, wydaje mi się,że póki co książka nie została przetłumaczona na język polski,choć mogę się mylić. W każdym razie tytuł godny polecenia.Prawdziwa perełka dla fanów gatunku i lekkiej powieści sensacyjno-przygodowej z elementami sci-fi.