Małgosia czyli, jak nazywa ją jej nowa egipska rodzina - „Meggy”, jest 22 letnią kobietą, zmagającą się z obezwładniającym jej umysł i ciało przygnębieniem, które już od jakiegoś czasu wysysa z niej chęć do życia. Pewnego dnia, zainspirowana wizytą jej znajomego mieszkającego w Kairze, postanawia skorzystać z jego zaproszenia i rezerwuje bilety do stolicy Egiptu. Dokładnie 25ego stycznia z samego rana ląduje na kairskim lotnisku nieświadoma tego, co wydarzy się już za kilka godzin od postawienia stóp na czarnym lądzie. Dodatkowo już na lotnisku w Warszawie dowiaduje się, że jej znajomy, do którego się wybierała wyjechał z Kairu.
Nie mając się gdzie zatrzymać, lecąc prosto w środek rewolucyjnej zawieruchy, mając jedynie paczkę papierosów i mnóstwo ciepłych, zupełnie niepotrzebnych swetrów, przybyła do Egiptu w najmniej właściwym dla tego kraju momencie.
Wszystko to, co wydarzyło się potem jest historia co najmniej nienudną, pełną nadziei, wiary, miłości, przyjaźni, a także strachu.
Paląc shishę, biegając po starożytnych monumentach, pijąc 10%owe piwo, śpiewając, płacząc – czasem z radości, czasem ze strachu i bólu, jeżdżąc na wielbłądach, wspierając protestujących na placu Tahrir, oraz przede wszystkim poznając sobie, obcowała z wydarzeniem, które zmieniło bieg historii.
Opinie [1]
Ciężko jest mi skupić się i napisać krótką, rzeczową notkę o tej książce. Pierwszy raz spotkałam się z sytuacją, w której czytałam książkę napisaną przez osobę, którą znam. Smaku dodaje fakt, że książka jest pewnego rodzaju pamiętnikiem, stąd uczucie towarzyszące czytaniu było przedziwne. Czytać czyjeś myśli, wchodzić do głowy tej osoby, analizując jej zachowania i...