Morskie zabytki Gdańska i okolic
Popularnonaukowa książka zawierająca nowatorskie ujęcie historii, kultury i gospodarczej regionu nadbałtyckiego Polski.
Składa się z czterech części: I – morskie dzieje Gdańska na przestrzeni wieków. Omawia najważniejsze wydarzenia z historii morskiej miasta. Ukazuje dzieje powstawania miasta, początki żeglugi, budowa i rozbudowa portu, zakładanie i rozwój stoczni, działalność morska.
Część II – zawiera opis morskich zabytków – budowli i mieszczących się w nich obiektów, a także zabytków ruchomych zgromadzonych w muzeach oraz innych instytucjach.
Część III – dotyczy historii morskiej Sopotu i Gdyni oraz kilkunastu miast i miejscowości okolic Gdańska. Omawia zabytki morskie, które warto w tych miejscowościach zobaczyć.
Część IV – zawiera wybór najważniejszych informacji turystycznych dotyczących dojazdów, komunikacji, parkingów, muzeów, galerii, rejsów statków wycieczkowych, bibliotek, restauracji, oraz tych wszystkich miejsc, które ułatwiają swobodne poruszanie się turysty po Gdańsku i wybranych miejscowościach nadmorskich.
Opinie [1]
Każda książka, każde wydanie o zabytkach i znaleziskach archeologicznych jest wspaniała. Autor, jak sama nazwa wskazuje, skupia się na Gdańsku - szczególnie przyda się badaczom nadmorskich regionów. Pan Jerzy, mimo iż nazwa mówi o zabytkach, porusza w tej książce wiele ciekawych kwestii politycznych, handlowych, rozwoju gospodarki czy transportu. Zainteresowani tematem na...