Twój mózg w działaniu

- 2014-03-08
- 2014-03-08
- Aleksander Gomola
- mózg neurobiologia
Nowatorski poradnik ułatwiający organizację czasu i pracy, oparty na badaniach naukowych z zakresu neurobiologii i dziedzin z nią powiązanych.
"Twój mózg w działaniu" jest nowatorskim poradnikiem ułatwiającym organizację czasu i pracy opartym na badaniach naukowych z zakresu neurobiologii i dziedzin z nią powiązanych.
Książka zbudowana jest jak sztuka teatralna rozpisana na cztery akty. Jej bohaterami są Emily i Paul, typowe małżeństwo z dwójką dzieci, które każdego dnia musi sprostać wielu wyzwaniom związanym z pracą.
Śledząc zmagania bohaterów książki, dowiesz się:
- dlaczego twój mózg czuje się przygnieciony nadmiarem informacji i jak w pełni wykorzystać zasoby własnego umysłu,
- dlaczego tak trudno ci się skupić i jak zapanować nad wszystkim, co cię rozprasza,
- jak pobudzać umysł, by częściej doznawał olśnień, które pomagają rozwiązać pozornie nierozwiązywalne problemy,
- jak zachować w każdej sytuacji trzeźwy umysł, by dzięki temu zawsze podejmować decyzje,
- jak skuteczniej współpracować z innymi,
- jak skutecznie zmieniać zachowanie innych ludzi.
David Rock pokazuje, że możliwe jest nie tylko przetrwanie we współczesnym, pełnym obciążeń środowisku pracy, ale i odniesienie w nim sukcesu niepozbawiającego energii, lecz dającego poczucie satysfakcji z własnych osiągnięć.
David Rock jest konsultantem i trenerem kadr kierowniczych, doradcą konsorcjów na całym świecie. Jest także autorem książek z zakresu pełnego i twórczego wykorzystania potencjału mózgu w kontekście przywództwa i rozwoju osobistego oraz współzałożycielem Neuroleadership Institute. Mieszka w Sydney.
Ja nie ma wielu książek naj.
Ja nie ma wielu książek naj.
Pokaż mimo toTym bardziej z "rozwojówki". Ale ta pozycja jest nie-sa-mo-wi-ta!!! Każdy kolejny akapit w każdym kolejnym rozdziale czytałam z niedowierzaniem. Wreszcie wyjaśnione tematy uważności, stresu, emocji. Genialne!
Bardzo praktyczna książka i dobrze napisana
Bardzo praktyczna książka i dobrze napisana
Pokaż mimo toBardzo wartościowa książka o tym, jak świadome podchodzenie do różnych stanów umysłu, zmęczenia i emocji, może pomóc nam zarządzać naszą energią i relacjami z innymi. Praktyczne porady jak wdrażać wiedzę po każdym rozdziale i sytuacje z życia wzięte.
Pokaż mimo toBardzo mi sie spodobala ta ksiazka , a jeden z sposobow jak zmienic zachowanie innych osob bardzo mi pomogły personalnie
Pokaż mimo toJedna z tych książek, które przyczyniają się do zmiany życia
Jedna z tych książek, które przyczyniają się do zmiany życia
Pokaż mimo toBardzo ważna dla mnie książka. Pomocna w życiu, wyjaśnia w przystępny sposób "magię" mózgu...
Pokaż mimo toPolecam. Wartościowa pozycja dla wszystkich interesujących się rozwojem osobistym/pracą mózgu. Choć jest to poradnik, to przedstawia też w przystępny sposób anatomiczne podstawy działania mózgu co jest kluczowe jeśli podchodzimy do tematu poważnie także od strony układania diety czy ćwiczeń fizycznych aby modyfikować swoje złe zachowanie czy nawyki. Przykłady dość dobrze nawiązują do sytuacji w pracy (bez względu czy to korporacja czy warsztat) oraz w domu. Wiadomo, że w teorii wszystko jest łatwe a w życiu i tak od razu zostanie zweryfikowane, ale gdyby tak podchodzić do tematu, to czytanie takich książek nie miałoby sensu i postępów w naszych zachowaniach także by nie było. Pozytywnie zaskoczony jestem tą pozycją także z tego względu, że nie ma tu agresywnego stylu nakłaniającego aby zawsze być optymistą, uśmiechać się, itd. Zachowania są analizowane "na chłodno" i logicznie a autor jasno i obiektywnie przedstawia różne sytuacje argumentując je konkretnymi danymi naukowymi. Warto dodać na koniec, że książka jest w twardej okładce więc podczas normalnego użytkowania na pewno wytrzyma długo.
Polecam. Wartościowa pozycja dla wszystkich interesujących się rozwojem osobistym/pracą mózgu. Choć jest to poradnik, to przedstawia też w przystępny sposób anatomiczne podstawy działania mózgu co jest kluczowe jeśli podchodzimy do tematu poważnie także od strony układania diety czy ćwiczeń fizycznych aby modyfikować swoje złe zachowanie czy nawyki. Przykłady dość dobrze...
więcej Pokaż mimo toPo prostu świetna, naładowana informacjami, wracam do niej jak gorliwy katolik do biblii!
Polecam z całego serca każdemu, kto ma jakiekolwiek trudności w sferze emocjonalnej lub po prostu chce się rozwinąć w sferze psychiki.
więcej Pokaż mimo toDzięki tej książce naprawdę można wiele zmienić w swoim postrzeganiu, życiu i myśleniu. Świetne uzupełnienie dla kogoś, kto tak jak ja, medytuje. Co ciekawe, medytacja świetnie współgra z poradami z tej książki.
Polecam z całego serca każdemu, kto ma jakiekolwiek trudności w sferze...
Bardzo ciekawy poradnik ukazujący, na niekoniecznie prawdziwych ale za to wiarygodnych przykładach, jak funkcjonujemy i w jaki sposób to nasze funkcjonowanie możemy poprawić. Nie brakuje małych wpadek jak np. twierdzenie, że jeśli będziemy intensywnie myśleć o ćwiczeniu palca to jego masa mięśniowa się zwiększy, ale w porównaniu do całości nazwałbym je "smaczkami":-)
Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka, pozwala nauczyć się praktycznych zasad które przydają się na codzień. Polecam.!