Zamknięci
Wydawnictwo: Videograf literatura piękna
- Videograf
- 2014-03-12
- 2014-03-12
Tomek, Artur i Aleksander - przedstawiciele trzypokoleniowej rodziny, których poznajemy w przełomowych momentach ich życia, to bohaterowie kolejnej znakomitej powieści psychologicznej Jana Pawła Krasnodębskiego. Nastoletni Tomek przeżywa niepokoje dorastania, inicjację seksualną, jego ojciec Artur czterdziestoparolatek - kryzys wieku średniego, przepracowanie, kłopoty małżeńskie, przygody erotyczne, a dziadek Aleksander przebywający w Domu Radosnej Jesieni nie może odnaleźć się w tym absurdalnym świecie i poddać dziwnym regulaminom. Jak zakończy się próba ratowania dziadka przez jego syna i wnuka? Czy powrót do wspólnego życia pod jednym dachem okaże się możliwy? Jak zakończy się ich podróż do domu?
Wciagajaca czytelnika historia trzech mezczyzn z jednej rodziny z trzech roznych pokolen : dziadka, ojca i syna. Czytajac ja, po przeczytaniu jakiejs czesci ksiazki i odlozeniu jej na jakis czas, mialem wielka ochote by siegnac po nia ponownie.
Ksiazka godna polecenia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiazka godna polecenia
Ciekawy temat - problemy dziadka, ojca i syna oraz ciekawy pomysł na fabułę. Reszta byle jaka. Cała książka została napisana prostymi, krótkimi zdaniami. Postaci i wydarzenia bez polotu, czarno-białe w wyrazie. Postać 13-latka mało rzeczywista, szczególnie jego wypowiedzi i przemyślenia. W efekcie całość dość kiczowata.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając książkę miałam mieszane uczucia. Z jednej strony pociągające było psychologiczne podejście do bohaterów,a z drugiej brak jakieś konkretnego wątku był męczący. Jednak ogólnie książkę oceniam pozytywnie.
Tomek, najmłodszy z trzypokoleniowej rodziny, przechodzi aktualnie fazę buntu,pierwszej inicjacji seksualnej, poszukiwania wrażeń i siebie, jako jednostki. Szuka pomysłu na siebie, nie chce być taki jak każdy, podchodzi emocjonalnie do wszystkich spraw.
Artur, ojciec Tomka i syn Aleksandra, zapracowany ojciec i mąż, któremu nie układa się w związku dlatego poszukuje wrażeń na boku. Marysia, jest jego powiedzmy kochanką, nikt oprócz samego zainteresowanego o niej nie wie.
Aleksander, dziadek Tomka i ojciec Artura, starszy pan, który czuję się niepotrzebny, wyalienowany i samotny. Czuję, że jedyną osobą, która go szanuje i kocha jest pani Helenka. Jego druga miłość.
Książka, ukazała psychologiczne niuanse rodzinne. Każdy z mężczyzn przechodził emocjonalną karuzelę, lecz na zewnątrz pokazywał, że wszystko jest dobrze. Zamiast szczerych rozmów, było "bicie się z własnymi myślami".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTomek, najmłodszy z trzypokoleniowej rodziny, przechodzi aktualnie fazę buntu,pierwszej inicjacji seksualnej, poszukiwania wrażeń i siebie, jako jednostki. Szuka...
Krasnodębski nigdy nie zawodzi.
Krasnodębski nigdy nie zawodzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych książek autora. Refleksyjna i interesująca. Ciekawe przedstawienie postaci. Szybko się czyta ze względu na brak zbędnych opisów.