Bafomet

- 2009-01-01
- 56 min.
- Michał Knihinicki
- Bafomet satanizm ONA okultyzm
Anglojęzyczna publikacja ONA o nazwie Baphomet nigdy nie powstała. Polska książka pod tytułem Bafomet, którą tu prezentujemy, to zbiór tłumaczeń sześciu tekstów o mrocznej bogini, które w oryginalnej (angielskiej) wersji figurują jako samodzielne prace w opasłym zbiorze Collection of Various Manuscripts, wraz z innymi 137 tekstami Zakonu Dziewięciu Kątów.
Do owych sześciu prac dołączono trzy dodatkowe (Prolog, Dodatek, Epilog),które pochodzą z The Black Book of Satan - pierwszej i najważniejszej książki ONA z 1983 roku. Książka ta nie została dotąd przetłumaczona na język polski i jest dostępna jedynie w wersji angielskiej.
Po Biblii Szatana (Mania 1996; F/X 1999),tłumaczeniach The Satanic Witch (Współczesna czarownica, czyli szatańska sztuka uwodzenia, Okultura 2002; Szatańska czarownica, XXL 2008),Caelethi. Czarnej Księdze Szatana II (The Serpent 2008) oraz Rozprawie o szatańskiej metodzie (The Serpent 2008) - Bafomet jest piątą satanistyczną publikacją w języku polskim wydaną drukiem. (Historia satanizmu nie została napisana przez satanistę, lecz ateistę i wolnomyśliciela Josepha McCabe'a 60 lat temu, zaś publikacje Dragon Rouge nie są określane jako satanistyczne). Wraz z Caelethi i 21 Satanistycznymi Punktami (Satan.pl 2001),Bafomet stanowi jedyne tłumaczenia prac Order of Nine Angles - XX-wiecznej grupy prezentującej teistyczny satanizm tradycyjny w dosłownym znaczeniu. Jednak Caelethi to zbiór okultystycznej i symbolicznej, mrocznej poezji, zaś 21 Punktów to zaledwie prolog do Czarnej Księgi i krótki manifest filozofii ONA. W Bafomet zaś ma swoją premierę pierwszy w polskim piśmiennictwie opis religijnego rytuału satanizmu tradycyjnego. Mowa tu o Ceremonii Przywołania (The Ceremony of Recalling),XI rozdziale w dotąd nie opublikowanej Czarnej Księdze Szatana (The Black Book of Satan).
Krótki zbiór informacji o bogini Bafomet.
Książka zakończona inwokacją do Bafomet.
Tłumaczenie wierne, z dokładnymi przypisami tłumacza w przypadku każdej nieścisłości.
Bardzo ładnie wydana, dodatkowo zakładka w postaci karty Tarota 'Mistress of the Earth'.
Aktualnie nakład książki został wyczerpany i przyjęła ona pozycję 'białego kruka'.
Krótki zbiór informacji o bogini Bafomet.
więcej Pokaż mimo toPoznamy między innymi genezę Jej imienia oraz dowiemy się jak na przestrzeni lat zmieniał się Jej wizerunek.
Książka zakończona inwokacją do Bafomet.
Aktualnie...