Pamiętniki tom 1

- Ossolineum
- szlachta Rzeczpospolita wojna
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- szlachta Rzeczpospolita wojna
Utwór ten, wkrótce po ukazaniu się w 1836 r., zdobył wśród czytelników olbrzymią popularność. Dzieło Paska odegrało także istotną rolę w historii literatury, przyczyniając się do rozwoju gatunku powieściowego i stając się źródłem pisarskiej inspiracji w literaturze XIX i XX w.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
(...) komu się śmierć odwlecze, niech tego nie ma za krzywdę; co was ma potkać, to was nie minie.
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [44]
Wspomnienia jakie rysuje autor są zdecydowanie subiektywne. W swojej świadomości jest wiernym patriotą, jest dzielny, jest wspaniałym mężem i gospodarzem. Wszystkie jego dokonania wydają się jednak być mocno podkoloryzowane i wyolbrzymione. Sam nie jest on w stanie zdobyć się na krytycyzm i mocno akcentuje swoje czyny i jest przekonany co do wielkości swojego stanu. Z...
więcejAutor ukazuje tutaj współczesny sobie świat i nie stroni od wartościowania. Czytamy o upadku szlacheckich obyczajów, o warcholstwie, dewocji i wielu innych przywarach. Sposób w jaki to przedstawia, mimo że barwny, nie zaciekawia. Bohater pamiętnika także, mimo bujnego życia, nie prezentuje się jako pozytywna postać - przynajmniej ja go takim nie widzę.
Pokaż mimo toCiekawa książka, pośmiać się można niejednokrotnie, ale nie jest to lektura lekka. Mimo iż czytałem ją w tłumaczeniu na język współczesny, to i tak mnogość zwrotów łacińskich trochę zabijała dynamizm czytania.
Pokaż mimo toZdecydowanie nie moja liga.
więcejBardzo trudna lektura, gęsta naszpikowana łacińskimi wtrętami (jeżeli ktoś posiada wydanie bez przypisów, a nie posługuje się biegle łaciną, może sobie darować, nie ma sensu), do tego archaizmy i charakterystyczny, barokowy styl autora.
Nie moja liga. Nie oceniam, nie skreślam, ale i nie polecam. Niech mądrzejsi się wypowiedzą - mnie ta...
uzasadnienie opinii
Pokaż mimo tohttp://klub-aa.blogspot.com/2013/06/bog-jest-z-nami-pijakami.html
Wspaniały opis XVII-wiecznej Europy z punktu widzenia prawdziwego Sarmaty, Mazura Jana Chryzostoma Paska. Wielu czytelników narzeka na styl i wtrącenia z Łaciny, mi udało się natrafić na egzemplarz książki w wersji Audiobook, dzięki czemu uniknąłem tych trudności. Opisy są trafne, język barwny, a jako źródło wiedzy historycznej "Pamiętniki" są wręcz bezcenne! Pozycja...
więcejNiestety, pomimo najszczerszych chęci, do Paska nie umiem się przekonać, "Pamiętniki" mnie wymęczyły i kompletnie do mnie nie trafiły :(
Pokaż mimo toTo arcydzieło to dowód, że sarmatyzm to nie bajeczka i mit tylko żywa tradycja i świętość narodu polskiego opluwana przez ignorantów.
Pokaż mimo toAutobiografia szlachcica z XVII w.
Pokaż mimo toZ racji na język czyta się ciężko - ale naprawdę warto. Spojrzenie na świat oczami człowieka sprzed ponad 350 lat warte jest tego niewielkiego wysiłku.