Noc uległości

- Amber
- 2013-10-21
- 2013-10-21
- Aleksandra Januszewska, Ewa Morycińska-Dzius
- romans namiętność uwodzenie miłość pożądanie
Witajcie w Spindle Cove, gdzie damy o delikatnej konstytucji przybywają, by wzmocnić zdrowie morskim powietrzem, a mężczyźni w kwiecie wieku… no tych nie ma ani na lekarstwo. Spindle Cove to azyl dla pewnego rodzaju pań z towarzystwa: panien chorobliwie nieśmiałych, młodych mężatek rozczarowanych małżeństwem, dobrze urodzonych dziewcząt, które niefortunnie ulokowały swe uczucia. Dla wszystkich kobiet, które nie chcą mieć do czynienia z mężczyznami, to raj na ziemi. Victor Bramwell, nowy hrabia Rycliff, doskonale zdaje sobie sprawę, że to nie miejsce dla niego. Z tego, co mu wiadomo, w Spindle Cove nie ma nic poza owcami i… starymi pannami. Ale jako żołnierz musi wypełnić tu pewne zadanie. Stawia się więc wraz z przyjaciółmi w Spindle Cove. Jego łatwą misję komplikuje jednak spotkanie z panną Susanną Finch – kobietą z charakterem, zadecydowaną bronić swej osobistej utopii przed inwazją męskiej armii Brama…
Zabawna i lekka książka, z charakternymi bohaterami oraz ciekawą fabułą. Może nic odkrywczego i zaskakującego, ale z pewnością była to przyjemna lektura na wieczór. Akurat jako odskocznia po ciężkim dniu.
Pokaż mimo toŚwietna książka.
Świetna książka.
Pokaż mimo toUwielbiam czytać takie romanse. Bardzo ciekawa i przyjemna książka. Bardzo przyjemnie i szybko mi się czytało. Czytając można się zrelaksować.
Polecam
Miła do czytania, jednak brakuje mi tu realizmu. Zbyt łatwo płynie fabuła.
Miła do czytania, jednak brakuje mi tu realizmu. Zbyt łatwo płynie fabuła.
Pokaż mimo toWedług mnie jeden z lepszych romansów historycznych, które czytałam. Zabawne dialogi, fajni bohaterowie i wartka fabuła. Ta książka sama się czytała, a nie spodziewałam się po niej niczego szczególnego przede wszystkim ze względu na raczej niezachęcający opis. Aż chce się czytać więcej takich powieści. Mam nadzieję, że kolejne części mnie nie rozczarują. Jedyny minus jaki w niej znajduje to trochę słaba końcówka, ale nie zmienia to faktu, że bardzo dobrze bawiłam się czytając tę książkę.
Według mnie jeden z lepszych romansów historycznych, które czytałam. Zabawne dialogi, fajni bohaterowie i wartka fabuła. Ta książka sama się czytała, a nie spodziewałam się po niej niczego szczególnego przede wszystkim ze względu na raczej niezachęcający opis. Aż chce się czytać więcej takich powieści. Mam nadzieję, że kolejne części mnie nie rozczarują. Jedyny minus jaki w...
więcej Pokaż mimo toBędzie krótko bo nie mam nad czym się rozdrabniać. Nie chodzi o brak balów i konwenansów (przecież lubię np Jeffries a tam tego nie uświadcza się na każdym kroku) tylko o to że bohaterowie latają po tej książce jak za przeproszeniem Żyd po supermarkecie. Ona niby ma być przebojowa nowoczesna, dżezi i trądi a jest... Nudna. On ma być mucho maczo a jest... Rozlazły.
Najbardziej w pamięć zapadają barany. Niestety. Bo ta scena też nie urywa niczego.
Kocham historyki ale panią Dare omijać będę szerolandzim łukiem. Żeby mi płacili po kolejne książki nie sięgnę. No chyba że kobieta dozna objawienia i napisze coś porządnego. Bo to się niestety nie nadaje. Nie dla mnie.
Będzie krótko bo nie mam nad czym się rozdrabniać. Nie chodzi o brak balów i konwenansów (przecież lubię np Jeffries a tam tego nie uświadcza się na każdym kroku) tylko o to że bohaterowie latają po tej książce jak za przeproszeniem Żyd po supermarkecie. Ona niby ma być przebojowa nowoczesna, dżezi i trądi a jest... Nudna. On ma być mucho maczo a jest... Rozlazły....
więcej Pokaż mimo toWiktoriańska wioska Amazonek – tak można nazwać Spindle Cove, gdzie wysyłane są panny zranione przez życie lub o wątłym zdrowiu. Te młode dziewczyny zostają skazane na staropanieństwo przez swoich bliskich. Trafiają pod skrzydła Susanny – kobiety, która wie jak zadbać o siebie i o swoje podopieczne. Sama w młodości przeżyła wiele, przeszła przez bezskuteczne próby leczenia, które zresztą z dobrem pacjentki nie miały wiele wspólnego.
Teraz Suzanna Finch jest szczęśliwa, nie szuka miłości, zajmuje się młodymi dziewczętami. Jest świetnie zorganizowana, podopieczne nie mogą się z nią nudzić. Panna Finch wspiera je i pozwala na rozwój ich zainteresowań, nawet jeśli są dosyć kontrowersyjne.
Można by powiedzieć, że damski duch opanował wioskę. Właśnie z tego słynie Spindle Cove – ze spokoju i wielu starych panien. W takie bezpieczne miejsce spokojnie można posłać schorowaną córkę. Kobiety zupełnie podporządkowały sobie męską mniejszość w wiosce. Można by powiedzieć, że mężczyźni są na ich usługi, pieką lukrowane ciasteczka i wykonują piękne broszki.
Jednak pewnego dnia w Spindle Cove pojawiają się mężczyźni, na dodatek brutalni i szaleni żołnierze! Oni chyba nie pozwolą sobie w kaszę dmuchać. Szczególnie młody Bramwell, który dostał miejscowy zamek. No, może ruiny zamku.
Ci mężczyźni nie dadzą podporządkować się grupie kobiet. Napięcie między Susanną a Bramwellem rośnie. A jak wiadomo, gdzie napięcie tam i łatwo o namiętne uczucia.
Jak każdy romans historyczny, także i ten czyta się lekko i przyjemnie. Miło poczytać o silnych i odważnych kobietach, które nawet w tamtych czasach potrafią postawić na swoim. Inteligencja nie jest dla nich powodem do wstydu, wręcz przeciwnie. Także prawdziwi mężczyźni potrafią docenić intelekt kobiety, jej umiejętności i pewność siebie, trzeba tylko nam samym odnaleźć to w naszych wnętrzach.
Wiktoriańska wioska Amazonek – tak można nazwać Spindle Cove, gdzie wysyłane są panny zranione przez życie lub o wątłym zdrowiu. Te młode dziewczyny zostają skazane na staropanieństwo przez swoich bliskich. Trafiają pod skrzydła Susanny – kobiety, która wie jak zadbać o siebie i o swoje podopieczne. Sama w młodości przeżyła wiele, przeszła przez bezskuteczne próby leczenia,...
więcej Pokaż mimo toPrzezabawna, nazwa herbaciarnio-tawerny oddaje klimat.
Przezabawna, nazwa herbaciarnio-tawerny oddaje klimat.
Pokaż mimo toNie wiem, co mnie ciągnie to tych książek.Ale je bardzo lubię czytać.
Chyba podobają mi się te stroje i te maniery.Których dziś już nie ma.
Fabuła książki jest następująca:Spindle Cove, to miejsce gdzie panie ( dziś byśmy napisali po pewnych przejściach ) znalazły bezpieczne schronienie.
Panie mają tam swoje rozrywki.Życie im upływa w ciszy i spokoju.
Ale popatrzmy prawdzie w oczy :-)
Potrzebują mężczyzn,nie tylko do rozmowy.Ale i do seksu i zamążpójścia.
Wtedy się zjawia hrabia Victor Bramwell.
Który ma pewne plany co do tego miejsca.
Moja opinia:
Osobiście uważam,że to jest dobra książka.
Nie nudzi, jest zabawna.Historia z jagnięciem.
Kobiety nie tylko zajmują się szyciem, czy haftowaniem lecz i uczą się strzelania.
Bardzo smakowicie opisane sceny erotyczne.
Myślę,że książka jest naprawdę dobra.
Nie wiem, co mnie ciągnie to tych książek.Ale je bardzo lubię czytać.
więcej Pokaż mimo toChyba podobają mi się te stroje i te maniery.Których dziś już nie ma.
Panie mają tam swoje rozrywki.Życie im upływa w ciszy i spokoju.
Ale popatrzmy prawdzie...
Zaradna panna Susanna Finch bez reszty poświęciła się stworzeniu bezpiecznej przystani dla pań i panien, którym trudno odnaleźć się w towarzystwie i twardo stoi na straży tej matriarchalnej struktury. Okulały w wyniku bitewnej rany lord Bramwell myśli wyłącznie o jak najszybszym powrocie na pole chwały. Tymczasem otrzymuje rozkaz uformowania lokalnej milicji, co wydaje się wysiłkiem prawie herkulejskim, gdyż tubylczy mężczyźni są nieliczni i na dodatek mocno zniewieściali. Męska inwazja mąci sielankowy sztafażyk wiejskiego sanatorium dla wątłych panien i wzgardzonych mężatek wywołując nieopanowaną epidemię zabawnych wydarzeń i nieuniknioną wojnę płci.
Wojna toczy się na dwóch frontach. Obszarem działań podjazdowych staje się wioskowa gospoda, którą panowie podjudzani przez kuzyna Bramwella - lorda Colina - postanawiają odbić szturmem. Na drugiej linii frontu lord Bramwell wytrwale oblega pannę Finch, do której zapałał chucią od pierwszego wejrzenia. Zabawne męsko-damskie potyczki podkręcają tempo powieści, a liczne (i charakterystyczne) postaci drugoplanowe nadają jej mnóstwo niewymuszonego uroku. Na szczęście w tym fabularnym ścisku nie brakuje miejsca dla pary głównych bohaterów. W manewrach miłosnych, lord Bramwell - wielki, ryczący niedźwiedź, który w gruncie rzeczy jest miękkim, pluszowym misiem - nie daje przenikliwej i empatycznej pannie Susannie najmniejszych szans, choć ona też ma kilka taktycznych asów w rękawie (i dekolcie). Bohaterowie muszą pokonać obiektywne i subiektywne przeszkody leżące na drodze ich szczęścia, ale siła ich relacji i drobny kopniak od życzliwych przyjaciół pomagają im dorosnąć do kompromisu – i o tym właściwie jest ta powieść. Jeśli zdjąć z niej pokrywkę wodewilowej farsy zostanie para samotnych, doświadczonych przez los ludzi powoli uczących się życia we dwoje.
W przypisie wypada jeszcze umieścić ostrzeżenie, że Lord Bram(mmmmmmm)well jest co prawda postacią fikcyjną, ale można się w nim całkiem realnie zadurzyć, zauważyć, że luźne skojarzenia do "Cranford" Elizabeth Gaskell są jak najbardziej uprawnione i wyrazić nadzieję, że podczas powstawania tej książki nie ucierpiała żadna owca ... ;
więcej Pokaż mimo to