Ćwiczenia pamięci. Seria trzecia

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Wydawnictwo Literackie
- 1998-01-01
- 1998-01-01
- opowiadania polskie teatr polski pamiętniki polskie
Dość dawno temu, około świąt Bożego Narodzenia, przyszedł do mnie pan Timoszewicz i oświadczył, że chce porozmawiać o Schillerze. Przy okazji opowiedziałem mu o kilku zdarzeniach
z dalszej i bliższej przeszłości. Zauważyłem, że ukradkiem notuje na karteczkach moje słowa nie przeznaczone do publikacji. Przyszło
mi wtedy na myśl, że to, co ciekawi Timoszewicza. może w szczęśliwym przypadku zaciekawić także parę innych osób. Porzuciłem pisywanie felietonów i zabrałem się do czegoś,
co jest raczej krótkim opowiadaniem i z reguły opiera się na zasobach pamięci. Nie jest wytworem fantazji, ale też nie jest zbiorem
wspomnień ani pamiętnikiem Przekonałem się, że podobnie jak reżyser odkrywa w trakcie prób tajemnice autora i jego postaci, tak
ja w trakcie pisania odkrywam czasem sens wypadków, których byłem świadkiem lub uczestnikiem.
Erwin Axer
Książka wyraźnie dzieli się na kilka części. Na początku Axer pisze o aktorstwie. O tym jak ulotna jest to sztuka, jak niewiele z niej pozostaje. Pisze o aktorach teatralnych: „Są, a raczej pozostaną, autorami jednej, dwóch lub trzech ról, bohaterami kilku przedstawień. Czasem są to fragment, strzępy ról tylko, oderwane frazy, gest jakiś, który z szczególną siłą wrył się w serce i w pamięć.” Jak widać z powyższego, wyraża się o aktorach z wielką, powiedziałbym, czułością i wnikliwością. Ale też jasno pokazuje liczne ciemne strony tego trudnego i niewdzięcznego zawodu. Myślę, że wszyscy ci którzy marzą o aktorstwie winni tą książkę przeczytać.
Druga część to wspomnienia z czasów wojny. A wspomnienia to naprawdę wstrząsające, bo autor nieraz otarł się o śmierć. Pisane stylem oszczędnym, chłodnym, co nadaje siły tej prozie, i ma efekt wstrząsający, mamy więc świetną literaturę. W ogóle styl książki jest zjawiskowy, można się nim napawać.
I jeszcze jest sporo miniaturek o zwyczajnych zdarzeniach, które pod jego piórem nabywają innego, wzniosłego znaczenia, na przykład piękne wspomnienie-opowiadanko jak się dowiedział o wyborze Polaka na papieża.
Dla mnie ta książka jest emanacją mądrości starego człowieka który przeżył intensywne życie, i coś niecoś już z życia rozumie, a jeszcze potrafi to pięknie opisać, co naprawdę nieczęste. Na pewno będę wracał do tego tomu.
więcej Pokaż mimo to