Język turecki
Wydawnictwo: Wydawnictwo Akademickie Dialog Seria: Języki Azji i Afryki językoznawstwo, nauka o literaturze
- językoznawstwo, nauka o literaturze
- Języki Azji i Afryki
- Wydawnictwo Akademickie Dialog
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- 9788361203629
- Tucja języki tureckie język turecki język osmański języki ałtajskie turkologia
Język turecki, dawniej zwany również osmańskim, należy do grupy oguzyjskiej rodziny języków tureckich. Posługuje się nim ponad 80 milionów ludzi mieszkających w Republice Tureckiej i na emigracji. W ostatnich dziesięcioleciach język turecki zmienił się w stopniu porównywalnym jedynie ze zmianami, jakie zaszły we współczesnym języku hebrajskim. Dzięki systematycznej akcji "oczyszczania" języka z zapożyczeń arabskich i perskich na rzecz słów rdzennie tureckich zmieniło się zasadniczo słownictwo i języka literackiego, i mówionego.