III RP. Kulisy systemu

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Słowa i Myśli
- 2013-09-13
- 2013-09-13
- Politologia III RP polityka socjologia system prawicowe teorie spiskowe
Jak działa system społeczny, w którym żyjemy? Kto decyduje o jego kształcie? Jesteśmy tylko jego ofiarami, czy także współtwórcami? Czy stać nas na przenikliwą diagnozę, która sięga istoty rzeczy? Czy tajne służby są przereklamowane, czy może na tyle potężne, by sterować całym systemem? Dzięki jakim instrumentom służby kreują tych, którzy odnoszą sukces, a eliminują innych? Jak media stabilizują system III RP? Jakie tytuły przejęły na tym polu zadania wykonywane dotąd przez słabnącą „Gazetę Wyborczą”? A zewnętrzne stabilizatory III RP? Do jakiego stopnia Donald Tusk jest klientem Angeli Merkel? Na ile trwa w śmiertelnym uścisku z Władimirem Putinem?
Na pytania Joanny Lichockiej odpowiada prof. Andrzej Zybertowicz
Zybertowicz, najlepszy polski badacz zjawisk zakulisowych, od lat podejmujący trud analizy tego, co w rzeczywistości społecznej jest niewidoczne i ukrywane, stara się syntetycznie opisać prawdziwe i nieznane szerzej mechanizmy władzy, grupy interesów na styku polityki i biznesu i ich wpływ na funkcjonowanie społeczeństwa III RP. Bez odkrycia tych, tyleż fascynujących, co niekiedy przerażających, kulis niepodobna zrozumieć Polski.
Ta bardzo szczera opowieść o oligarchach, lemingach i patriotach znajduje wnikliwego krytyka w osobie jednej z najlepszych polskich dziennikarek politycznych. Lichocka przesłuchuje Zybertowicza, często wywołuje i weryfikuje jego ustalenia. Nie ma biadolenia, są pozytywne konkluzje. A całość czyta się jak najlepszy kryminał.
prof. Piotr Gliński
Jeden z najmądrzejszych polskich socjologów w rozmowie z jedną z najlepszych polskich dziennikarek – to musiało poskutkować diagnozą polskiej sytuacji oraz receptą na polskie problemy, zarazem naukowo ścisłą i przedstawioną w sposób prosty i zrozumiały. Lektura obowiązkowa!
Rafał A. Ziemkiewicz
Stosunkowo interesująca książka, pominąwszy co nieco denerwującą Joannę Lichocką, szukającą problemów toczących Państwo czy społeczeństwo we wszystkim wokół, a nie w samej siebie lub środowisku, z którym się utożsamia. Natomiast profesor Zybertowicz jest osobą, której enuncjacje niemal zawsze wzbudzają we mnie poczucie miałkości i mizerności mojego intelektu. Na ogół trafne i elokwentne wywody, wskazanie na "wielopiętrowy klientelizm", który degeneruje polskie społeczeństwo i co istotne, wskazanie zapalnika zmian w działaniach podejmowanych wokół "własnego komina". Razi w oczy fragment o nepotyzmie i klientelizmie w zatrudnianiu w spółkach publicznych nieszczęsnych rządów PO-PSL. Zatem wypada zadać pytanie, gdzie zatrudniona jest choćby żona i brat Zbigniewa Ziobro?
więcej Pokaż mimo toChoć prof. Zybertowicz jest świetnym znawcą tematu, książkę czyta się dość trudno. Dla mało wyrobionego w tych kwestiach będzie nie lada problemem, aby się z nią uporać. Dla mnie była to bardzo ciekawa lektura.
Pokaż mimo toPozycja dla osób, które interesują się tematem, pewnie nie będzie rewolucyjna. Jednak ogromnie porządkująca, uzupełniająca wiedzę, dająca często nowe spojrzenie na pewne procesy występujące w obecnym systemie. Książka wciągająca, choć sama treść nie jest "przyjemna". Polecam, czasem jednak warto wiedzieć.
Pokaż mimo toWażna pozycja dla każdego czytelnika zainteresowanego biegiem spraw publicznych (i nie tylko) w kraju po blisko 25 latach nowej (starej?) rzeczywistości państwa - III RP. To obok ,,Patologii Transformacji" prof. Witolda Kieżuna i ,,kwadrologii" Rafała A. Ziemkiewicza (,,Polactwo"; ,,Michnikowszczyzna"; ,,Czas wrzeszczących staruszków"; ,,Myśli nowoczesnego endeka") najlepsza analiza współczesnego państwa, narodu i społeczeństwa polskiego oraz problemów, trudności, wyzwań z jakimi się mierzą Polacy ale także i szans oraz perspektyw na lepszą (miejmy nadzieję!) przyszłość. Warto się zapoznać.
Ważna pozycja dla każdego czytelnika zainteresowanego biegiem spraw publicznych (i nie tylko) w kraju po blisko 25 latach nowej (starej?) rzeczywistości państwa - III RP. To obok ,,Patologii Transformacji" prof. Witolda Kieżuna i ,,kwadrologii" Rafała A. Ziemkiewicza (,,Polactwo"; ,,Michnikowszczyzna"; ,,Czas wrzeszczących staruszków"; ,,Myśli nowoczesnego endeka")...
więcej Pokaż mimo toProfesor Zybertowicz jako wybitny badacz współczesności, socjolog, przystępnie pokazuje w jakich obszarach polskie państwo kuleje i skąd to wynika. Zdradza również mechanizmy, które mogą je naprawić. Zasadniczo przyszłość jest w rękach każdego z nas i tylko od nas zależy czy będzie dobra czy jej w ogóle nie będzie. Jak to możliwe? Odpowiedzi w książce.
Pokaż mimo toJeden z niewielu (jedyny o takim poziomie ogólności?) poradników jak wyjść z wielu pułapek myślenia i niemocy Polaków. Zybertowicz jako Wyspiański polskiej socjologii, albo może Horubała, co lubi pochłostać swoich a pochwalić lemingi? Książka na pewno jedna z najważniejszych z roku 2013 w Polsce. Czy warto ją czytać? Trzeba! Z zaznaczeniem na czytać, wracać, analizować i włączać odmienne myślenie, które pozwala patrzeć szerzej i więcej widzieć.
Jeden z niewielu (jedyny o takim poziomie ogólności?) poradników jak wyjść z wielu pułapek myślenia i niemocy Polaków. Zybertowicz jako Wyspiański polskiej socjologii, albo może Horubała, co lubi pochłostać swoich a pochwalić lemingi? Książka na pewno jedna z najważniejszych z roku 2013 w Polsce. Czy warto ją czytać? Trzeba! Z zaznaczeniem na czytać, wracać, analizować i...
więcej Pokaż mimo toBardzo dobra diagnoza III RP i układu wielopiętrowego klientelizmu, który rozpanoszył się nad Wisłą. Mnóstwo pożytecznych pojęć, wyjaśnionych od podszewki i popartych przykładami. Właśnie te konkretne przykłady stanowią o sile książki, dzięki nim mamy żywy obraz tego, co się dzieje w naszym kraju.
Małym minusem książki są pytania i tezy współautorki książki: bardzo jednostronne, a czasami naiwne. Gdyby tę rozmowę poprowadził ktoś o większej wiedzy i bardziej krytycznym stosunku do poglądów profesora, byłaby jedna z najważniejszych książek o Polsce. Ale i tak warto po nią sięgnąć.
więcej Pokaż mimo toMałym minusem książki są pytania i tezy współautorki książki: bardzo...
Wartosciowa, chłodna analiza systemu 3RP
Wartosciowa, chłodna analiza systemu 3RP