Przyjaciele po grób
- Oliver von Bodenstein i Pia Kirchhoff (tom 2)
- Gorzka Czekolada
- Mordsfreunde
- Media Rodzina
- 2013-10-01
- 2013-10-01
- Anna Urban, Miłosz Urban
- literatura niemiecka
Pracownik Opel-ZOO w górach Taunus dokonuje makabrycznego odkrycia. W terrarium dla słoni leży ludzka dłoń. Pasującego do dłoni denata znajdują w okolicy ogrodu zoologicznego komisarz Oliver von Bodenstein i jego koleżanka Pia Kirchhoff. Denat był nauczycielem i zapalonym ekologiem. Ze względu na wyjątkową charyzmę miał wśród uczniów wielu zagorzałych sympatyków, ale kilku mieszkańców miasta w równym stopniu go nienawidziło. Motyw zbrodni pozostaje jednak zagadką. Wdrożone śledztwo nie ominie bogatych udziałowców holdingów budowlanych, najwyższych urzędników miejskich, młodych genialnych informatyków oraz bezkompromisowych ekologów. Nie oszczędzi też dyrektora zoo, Christopha Sandera, w którego niewinność wierzy jedynie zauroczona komisarz Kirchhoff.…
Oficjalne recenzje
Gorzki smak morderstwa
Jak zachęcić czytelnika do lektury? Zwyczajnie – obiecać mu gorzką czekoladę. A jak postąpić w przypadku kogoś, kto gorzkiej czekolady nie lubi (a ja jestem taką osobą)? Wystarczy całą serię książek nazwać „Gorzka Czekolada” i zawrzeć w niej wiele obiecujący kryminał.
Tym tropem poszło ostatnio wydawnictwo Media Rodzina i zaserwowało czytelnikom właśnie taką serię, która ma urzekać swoją oryginalnością, podsycać ciekawość, ale – by nie było zbyt mdło – ma też pozostawiać po sobie nutkę goryczy. Ma też być – jak informuje okładka – mocna w tematyce, lekka w odbiorze.
Pierwszą książką z tej serii, którą miałam okazję poznać, był kryminał niemieckiej autorki Nele Neuhaus pt. „Przyjaciele po grób”. Szczerze powiem, że sam tytuł nie był dla mnie obiecujący, nie spodziewałam się niczego wyjątkowego po tej powieści, ale… Przekonałam się na własnej skórze, że nie warto sugerować się tytułem, bo pozory mylą. Co zatem jest kluczowym wątkiem fabuły?
Tu was niesamowicie zaskoczę – morderstwo! Odkładając już żarty na bok, dodam, że chodzi o nie byle jakie morderstwo. Otóż, w pewnym zoo w Kronbergu zostają odnalezione ludzkie zwłoki. Tu ręka, tam noga, a jeszcze gdzie indziej korpus. Okazuje się, że denat był aktywnym działaczem ruchu ekologicznego, sprzeciwiał się budowie obwodnicy, mającej zniszczyć znaczną część lasu. W związku z powyższym można śmiało wysnuć tezę, że wrogów miał bez liku i to bez wątpienia prawda… Pomijając już kwestię budowy drogi i jej zwolenników, ofiara miała na pieńku z byłą żoną, byłym uczniem, nawet z lokalnym rzeźnikiem! Niby człowiek ten chciał dobrze, a i tak go nienawidzili… Cóż, wygląda na to, że prosił się o śmierć…
Żmudnego śledztwa w tej sprawie podejmują się komisarz Oliver von Bodenstein i Pia Kirchoff. Początkowo krąg podejrzanych w sprawie o zabójstwo jest dość szeroki, potem mocno się zawęża. Jednak im głębiej w las… tym potencjalnych morderców i tak przybywa, sama sprawa zaś okazuje się być niezwykle zagmatwana i posiada bardzo głębokie dno, którego nikt by się nie spodziewał.
I to bez wątpienia najmocniejszy akcent niniejszej powieści – naprawdę skomplikowane i zagęszczone tło zbrodni. Nie jest ono tak przejrzyste jak to zazwyczaj bywa w kryminałach, czyli: morderca – jeden konkretny motyw zabójstwa – ofiara. Tu przyczyna oraz cała otoczka zbrodni są gęste niczym poranna mgła, która nawiedza moje rejony w ostatnim czasie. Trzeba mocno uważać, by się w tym wszystkim nie pogubić.
Minusy? Postaci nie są zbyt interesujące, nie są też specjalnie wyraziste, ale też na szczęście nie nudzą samym faktem swojego istnienia. Kolejny mały minus to żmudne śledztwo, które nie obfituje w liczne zwroty i szybkie tempo akcji (ale tylko do pewnego momentu!). Biorąc do ręki powieść „Przyjaciele po grób”, trzeba nastawić się na kryminał, w którym na pierwszym – i w zasadzie jedynym – planie jest samo dochodzenie. Na początku z lekka mnie to mierziło, ale wraz z wgłębianiem się w fabułę, oswajałam się z tym.
Zatem, dla kogo to kryminał? Dla tych, którzy lubią się raczyć taką prozą niczym czekoladą – nieśpiesznie, po trochu i w deszczowe oraz leniwe wieczory.
Ewa Szczepańska
- 1 274
Bardziej taka „swojska” seria i wszystko jest okej gdzieś do połowy a nawet ciut dalej a potem zaczyna się ciągnąć. Gdyby tak skrócić o jakieś 100 stron myślę, że wypadałaby lepiej. Za dużo pojawia się też bohaterów i można się w pewnym momencie pogubić.
Spróbuję jeszcze z 3 częścią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpróbuję jeszcze z 3 częścią.
"Czasem mam wrażenie, że największym błędem, jaki możemy zrobić, to dopuścić do przerostu oczekiwań – odparła. – Zbyt wielkie wyobrażenia prowadzą często do ogromnych rozczarowań."
W ogrodzie zoologicznym, w jednym z wybiegów dla zwierząt, pracownik natrafia na fragment ludzkiego ciała. Okazuje się, że to dopiero początek makabrycznych odkryć, gdyż na łące położonej powyżej ogrodu znajduje się reszta ciała. Ofiarą jest nauczyciel, zapalony ekolog i obrońca zwierząt, który od dłuższego czasu był skonfliktowany z dyrektorem zoo. Pia Kirchhoff ma jednak wątpliwości, czy rozwiązanie zagadki będzie tak proste. Wraz z postępem śledztwa poszerza się grono podejrzanych, bo wiele ważnych osób mogło skorzystać na śmierci mężczyzny.
Druga odsłona serii z komisarzem Oliverem von Bodenstein i Pią Kirchhoff wprowadza czytelnika w zawiłe, mozolne śledztwo, które z pewnością nie będzie łatwe do rozwiązania. Na tle pogrążonej w piłkarskim święcie mistrzostw Europy niemieckiej społeczności dochodzi do zbrodni, która stanie się początkiem dramatycznych wydarzeń. Od samego początku autorka podsuwa wiele poszlak, angażując czytelnika do intensywnej analizy i rozważania poszczególnych tropów.
Niewątpliwie trafnie pokazane zostały układy panujące na różnych szczeblach hierarchii wśród udziałowców holdingów budowlanych czy najwyższych urzędników miejskich odpowiedzialnych za rozbudowę trasy w Kelkheim i Königstein. Inwestycja, która dzieli mieszkańców, rozpalając do żaru emocje. Poznajemy również wiele szczegółów z życia prywatnego śledczych, w tym zawirowania uczuciowe, w które wpadnie Pia. Nie pozostaną one bez konsekwencji i wpłyną bezpośrednio na jej pracę zawodową. Zaskoczyło mnie zakończenie, bo prawie do samego końca byłam pewna, że udało mi się rozszyfrować sprawcę. Takie niespodzianki jednak uwielbiam i zawsze doceniam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW ogrodzie zoologicznym, w jednym z wybiegów dla zwierząt, pracownik natrafia na fragment ludzkiego ciała. Okazuje się, że to dopiero początek makabrycznych odkryć,...
Drugi tom przygód Pio i Oliviera i jakże był dla mnie lżejszy w czytaniu niż pierwszy, bo oswojenie się z niemieckimi realiami i językiem wymagało ode mnie nieco więcej czasu na zaadaptowanie się.
Autorka w powieści zadbała o solidną ilość postaci i nie jest to minus (chociaż w początkowej fazie książki lekko moja głowa musiała się gimnastykować, żeby to poukładać) wręcz przeciwnie, bo sploty wydarzeń prowadzą czytelnika w taki sposób, że każdy znajdzie swojego podejrzanego i może śledzić poczynania Pio i Oliviera chyba w nadzieję, że to jego typ okaże się trafny. Prawda jest taka, że śledząc losy bohaterów, mordercą może być każdy, ponieważ każdy bohater w głębi nie musi być taki, jak się wydaje.
Gdybym miała przytoczyć wady, to chyba mimo wszystko ja bym nieco podkręciła tempo akcji, jakoś też nieswojo się czułam, czytając ciągłe zwroty „Pan” „Pani”, ale może to wynika z niemieckich realiów trudno ocenić, bo ja akurat naturalnie z zawsze wole ten dystans skracać. Jednak absolutnie największym minusem była Pia, co się stało z tą kobietą, jak w pierwszym tomie była całkiem sympatyczna i rozgarnięta, tak tutaj włożyłabym jej dłonie do tostera i polewała wodą (dla ochłody-wiadomo xD).
Bardzo zręcznie Neuhaus wychodzi ten obyczajowy kryminalny przeplatanie, fabuła jest tak umiejętnie prowadzona, że zarówno wątek śledczy, jak i obyczajowy nie męczą i nie były dla mnie zupełnie nużące.
Dla mnie koniec końców powieść okazała się nieoczywista bowiem autorka wodziła mnie za nos jak Reksia na kiełbasę, a mój typ okazał się chybiony, jednak nie mam jej tego za złe, a wręcz przeciwnie.
W zasadzie mogę napisać to, co po pierwszym tomie, wart uwagi kryminał z nieco mniejszą dozą rozlewu krwi i wypatroszonego cielska.
Recenzja powstała w ramach współpracy barterowej z wydawnictwem Gorzka Czekolada
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka w powieści zadbała o solidną ilość postaci i nie jest to minus (chociaż w początkowej fazie książki lekko moja głowa musiała się gimnastykować, żeby to poukładać) wręcz...
Bardzo dobra historia, niespieszna, ale wciągająca. Główny nacisk na śledztwo i rozwikłanie zagadki bez zbędnej brutalizacji. Coraz bardziej lubię się z bohaterami i wątek obyczajowy dotyczący życia śledczych również jest interesujący, nie ma tych elementów wiele i to działa na korzyść.
Co najlepsze to autorka również zaprasza czytelnika do rozwiązywania zagadki, podrzucając różne tropy, mamy tyle samo informacji ile śledczy więc śmiało można próbować samemu składać klocki. W pewnym momencie dobrze typowałam sprawcę, ale potem zostałam zmylona i wyprowadzona w maliny, by na końcu stwierdzić, że jednak miałam rację.
Idealnie wyważona historia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo najlepsze to autorka również zaprasza czytelnika do rozwiązywania zagadki,...
Temat rozbudowy drogi ekscytuje wszystkich mieszkańców. Ekolodzy robią wszystko, żeby nie doszło do planowanego remontu. Burzliwa sesja miejska kończy się bójką, a następnego dnia ciało jednego z ekologów zostaje znalezione na łące.
Pia i Oliver ponownie stają przed trudnym zadaniem. Powolne śledztwo doprowadzi do upadku kilku karier, a jego rezultaty zaskoczą nawet samych śledczych.
"Przyjaciele po grób" to druga książka z serii o Pii i Olivierze i można czytać ją bez znajomości pierwszej. Dostajemy bowiem zupełnie nowe śledztwo i choć zdarzają się odnośniki do poprzedniej sprawy autorka w odpowiedni sposób wyjaśnię nam całość.
Podoba mi się zawiłość sprawy i wielowątkowość. W celach wyląduje sporo podejrzanych, a część z nich usłyszy zarzuty. Trzeba przyznać, że dzieje się dużo. Autorka niejednokrotnie nas zaskoczy i wyprowadzi w pole.
Trochę mniej podobała mi się Pia, a dokładniej jej łatwowierność. Ok, później wyszło na jej i miała rację, ale w trakcie czytania książki czasami kręciłem głową z niedowierzania.
Autorka bardzo ciekawie rozbudowuje warstwę obyczajową książki. Dla mnie jest ona w odpowiedniej ilości, ale zdaje sobie sprawę, że nie wszyscy będą zwolennikami takiego rozwiązania. Dobrym odnośnikiem będą książki Lackberg, z tą różnicą, że u Neuhause ilości wątków obyczajowych jest mniejsza.
W tle mamy skorumpowanych polityków i liczne przeklęty. Do tego młodzi hakerzy i konflikty w ich ekipie. I wspomniane już mistrzostwa świata w piłce nożnej i tłumy kibiców.
Zakończenia jak najbardziej na plus. Zaskakuje, ja obstawiałem inaczej, ale jestem zadowolony z takiego obrotu spraw.
Coraz bardziej podoba mi się ta seria. Dla mnie 8/10 i niebawem zabieram się za kolejną część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPia i Oliver ponownie stają przed trudnym zadaniem. Powolne śledztwo doprowadzi do upadku kilku karier, a jego rezultaty zaskoczą nawet samych...
To moje drugie spotkanie z kryminałami niemieckiej autorki i po raz kolejny jestem pozytywnie zaskoczona. Nele Neuhaus wprowadziła wystarczająco dużo postaci, aby czytelnik miał świetną zabawę próbując domyśleć się, kto dokonał zbrodni. Mój typ się nie sprawdził i zakończenie mnie zaskoczyło, co jeszcze bardziej mnie zadowoliło. Podobały mi się także zgrabnie zbudowane dialogi, które nie opóźniały szybkiej akcji.
Już przy wcześniejszej powieści Neuhaus zauważyłam, że umie umiejętnie przeplatać wątki ze śledztwa z wątkami z życia prywatnego Pii i Olivera. Ta para komisarzy wydaje się być kompletnie niedopasowana, ale pomimo dużej różnicy charakterów udaje im się owocnie współpracować. Bardzo ich polubiłam i kto wie, może będę ich tak miło wspominać jak Sherlocka Holmesa, Harry'ego Hole lub Kurta Wallandera.
Ten kryminał to nie tylko historia zbrodni, która wstrząsnęła opinią publiczną w małym mieście, ale także opowieść o relacjach międzyludzkich, poszukiwaniu miłości i akceptacji oraz współpracy przy prowadzeniu wymagającego śledztwa. Polecam Wam z całego serca ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy ginie Pauly - miejscowy nauczyciel i lokalny ekodziałacz, do akcji wkracza Pia i Oliver i się zaczyna.... Kryminał świetnie i z pomysłem napisany, rozrywka na pełnej petardzie... Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEbook.
Mnóstwo zwrotów akcji i prawie do końca mimo że można było mieć swoje typy, lektura była totalnie nieoczywista.
POLECAM bo autorka naprawdę jest świetna i to był rasowy kryminał.
Ebook.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDopiero druga książka tej autorki a już jestem oczarowany stylem Nele, tym jak jest prowadzone śledztwo i emocjami które przynosi czytanie.
POLECAM bo autorka naprawdę jest świetna i to był rasowy kryminał.
Pierwszą połowę książki naprawdę męczyłam. Miałam ja nawet porzucić, bo nic się nie działo, a ilość nowych postaci powodował tylko zamęt, że ciężko się było połapać o co i kogo chodzi.
Potem akcja przyspiesza i nawet zaczęło się robić momentami ciekawie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPotem akcja przyspiesza i nawet zaczęło się robić momentami ciekawie.