Nie co być powinno, lecz co jest!
Wydawnictwo: Kendra Publishing Seria: Tao filozofii filozofia, etyka
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- 9781909195059
- Przemysław Wardejn
- Religia tozsamość ja organizm–środowisko ego myślenie symbol zmiany świadomości świadomość kosmiczna moksha satori czas nirwana doświadczenie mistyczne joga zen buddyzm poznanie medytacja teraz człowieczeństwo filozofia
Alan Watts po raz kolejny zmierza się z problemem tożsamości osobistej oraz naszej relacji z otaczającym nas środowiskiem. Zastanawiając się nad zagadnieniem inteligencji ludzkiej oraz jej ograniczeń, uświadamia nam jak ubogo wyposażeni jesteśmy podejmując się rozwiązywania naszych problemów społecznych, politycznych i ekonomicznych. Myląc nasze prawdziwe ja z symbolami samych siebie doświadczamy psychologicznej frustracji. Jedynie w rzadkich przypadkach osobliwych zmian świadomości uświadamiamy sobie, że ta egocentryczna świadomość jest halucynacją…
Jeden z najlepszych wykładów. Bez owijania w bawełnę, bardzo rzeczowo wyjaśnione, czym jest ego, co to właściwie dla nas znaczy i wszystko, co na ten temat warto wiedzieć.