Czechy egzotyczne

- Wydawnictwo Adam Marszałek
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- Czechy Czechosłowacja Czesi
Czechy egzotyczne? Ano właśnie tak, wiele zaskoczeń spotyka nas po drugiej stronie Sudetów. Czy Wiemy, że do 26 marca 1939 r. w Czechosłowacji obowiązywał ruch lewostronny? Czy wiemy, że I Republikę Czechosłowacką ogłaszano pod biało-czerwonym sztandarem, identycznym jak nasz polski, niebieski trójkąt symbolizujący słowacką górę to uzupełnienie późniejsze, dopiero po dwóch latach istnienia republiki, dodany ugodowo pod naciskiem rozgoryczonych Słowaków i Morawian, gdyż ta barwa niebieska występuje na ich flagach i proporcach.
Fragment książki