Dlaczego Mars zderza się z Wenus

- Rebis
- 2013-06-25
- 2008-01-01
- Bożena Jóźwiak
- psychologia stres kobiety mężczyźni
J. Gray, autor bestsellerowych książek tym razem radzi Marsjanom i Wenusjankom, jak przezwyciężać stres
Kiedyś Marsjanie i Wenusjanki żyli w oddzielnych światach. Jednak współcześnie ich relacje stały się bardziej skomplikowane. Odmienne sposoby reagowania kobiet i mężczyzn na stres sprawiają, że w związkach często iskrzy, a między partnerami narastają urazy i wzajemne niezrozumienie.
J. Gray, autor bestsellerowych książek, który zrewolucjonizował nasze poglądy na temat relacji damsko-męskich, tym razem radzi Marsjanom i Wenusjankom, jak przezwyciężać stres. Opierając się na najnowszych odkryciach naukowych, przedstawia praktyczny program, dzięki któremu Mars i Wenus unikają zderzeń.
John Gray to ekspert w dziedzinie związków międzyludzkich i autor kilkunastu światowych bestsellerów, które przetłumaczono na 45 języków i wydano w łącznym nakładzie 45 mln egzemplarzy. Przez trzydzieści lat był terapeutą małżeńskim i rodzinnym. Ogromną popularność przyniósł mu tytuł Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus - w ciągu ostatnich kilkunastu lat najlepiej się sprzedająca na świecie książka o związkach damsko-męskich.
Wydanie IV
Polecam to moja druga z kolei przeczytana książka autora Johna Graya w tej części pogłębiamy wiedzę na temat radzeniu sobie ze stresem oraz zaprzestaniu kłótni w związkach. Miłym dodatkiem na końcowych stronach jest podsumowanie zarówno naukowo - medycznie jak osiągnąć pełen pakiet zadowolenia w miłości.
Pokaż mimo to"Dlaczego Mars zderza się z Wenus" to druga po "Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus" książka Johna Gray'a, po którą sięgnęłam. Tym razem dr Gray, ekspert w dziedzinie związków i relacji damsko-męskich, przyczyn niezgodności między płciami poszukuje w hormonach stresu.
Na kartach tej książki autor analizuje portret współczesnej kobiety i współczesnego mężczyzny, porównując go do pierwotnych ról społecznych. Wyjaśnia też, jak ta zmiana stylu życia wpłynęła na hormony stresu, które działają całkowicie odmiennie u obydwu płci. Przyznam, że jako kobieta pracująca w dużej, międzynarodowej korporacji mogłam się utożsamić z niejedną z przytoczonych analiz.
To, co zawsze irytuje mnie w tego typu poradnikach, to nadmierne generalizowanie i upychanie wszystkich do jednego worka podpisanego etykietą danej płci. Nie sądzę jednak, żeby w tego typu książkach dało się tego zabiegu uniknąć. Niektóre z rad dr Gray'a odnośnie tego, jak mniej się kłócić i jak rozumieć płeć przeciwną wydawały mi się nazbyt oczywiste, a czasem wręcz zbyt uproszczone. Ponownie jak w przypadku "Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus" mamy też do czynienia z powtarzaniem tych samych treści w kolejnych rozdziałach, chociaż w porównaniu z poprzednią książką jest tego zdecydowanie mniej.
Przyznam szczerze, że przez ostatnie rozdziały traktujące ogólnikowo o tym, jak wprowadzić więcej miłości w swoje życie, przebrnęłam dość szybko i pobieżnie. Wydały mi się gadką o wszystkim i o niczym, na którą szkoda mi było tracić czasu. Jednak naukowo poparte informacje na temat sposobów reagowaniu na stres przez kobiety i mężczyzn stanowiły dosyć ciekawą lekturę.
więcej Pokaż mimo toNa kartach tej książki autor analizuje portret współczesnej kobiety i współczesnego mężczyzny,...
Zapraszam do posłuchania mojej recenzji na YouTube (mniej niż 3min):
Zapraszam do posłuchania mojej recenzji na YouTube (mniej niż 3min):
Pokaż mimo toNiezwykle przyjemna w odbiorze pozycja, zawierająca w sobie wiele oczywistości, których wypowiedzenie jest jednak konieczne, by jeszcze lepiej zrozumieć relacje damsko-męskie. Autor w przystępny sposób przedstawia różnice w budowie mężczyzn i kobiet, zwraca uwagę na przyczyny pojawiających się w związkach nieporozumień i stara się poniekąd usprawiedliwić nasze codzienne zachowania, zwyczajnie popierając wszystko biologią;).
To druga książka Johna Graya, którą przeczytałam i z wielką chęcią sięgnę po kolejne, jakby nie patrzeć, jest to wartościowa wiedza:).
Niezwykle przyjemna w odbiorze pozycja, zawierająca w sobie wiele oczywistości, których wypowiedzenie jest jednak konieczne, by jeszcze lepiej zrozumieć relacje damsko-męskie. Autor w przystępny sposób przedstawia różnice w budowie mężczyzn i kobiet, zwraca uwagę na przyczyny pojawiających się w związkach nieporozumień i stara się poniekąd usprawiedliwić nasze codzienne...
więcej Pokaż mimo to