leksykon - czekolada
- Kategoria:
- albumy
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Olesiejuk
- Data wydania:
- 2008-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2008-01-01
- Język:
- polski
Czekolada jest dziś w modzie. Nigdy jeszcze temat ten? Mimo że ludzie od wieków ulegali słodkiemu czarowi kakao i czekolady? Nie był tak aktualny jak dzisiaj. Ten praktyczny leksykon przedstawia niezwykle różnorodny świat czekolady, historie jej wytwarzania, poczynając od czekolady pitnej i tej w tabliczkach, a kończąc na pralinach i wielu szlachetnych wyrobach, zdradza też tajemnice umiejętności najpełniejszego delektowania się czekoladą i możliwości zastosowania jej w kuchni. Fascynujący świat czekolady od A do Z! Tajemnice wytwarzania różnych rodzajów czekolady. Kakao: wszystko o niezwykłym egzotycznym surowcu. Obszerny słownik najważniejszych pojęć ze świata czekolady. Czekoladowe czary: przepisy i inspiracje kulinarne. Przepiękne, wyraziste fotografie. Życzymy wiele przyjemności podczas smakowania i odkrywania czekolady!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 4
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Oczekiwałam od tej pozycji znacznie więcej. Część treści się powtarza, a przepisów jest zaledwie 7 i raczej z żadnego z nich nie skorzystam. Mało konkretów, a dużo lania wody w dość egzaltowany sposób - autor miał chyba jakiś fetysz na tym punkcie, albo po prostu uwielbia przesadę i przymiotniki... Niby dowiedziałam się kilku nowych rzeczy (najbardziej zapadła mi w pamięć historia Nutelli),ale dajmy na to część poświęcona czekoladzie "na czołówkach gazet" zakrawa o kpinę. Każdy z poruszanych tam wątków można by zdecydowanie rozwinąć, tymczasem poświęcono im po 2-3 zdania, z których mało wynika, np.: "Czekolada wywołuje ból głowy - ludzie cierpiący na bóle głowy część winy zrzucają na czekoladę. Niestety z całkowita rezygnacja z jej spożywania nie spowoduje zniknięcia bólów głowy" - nie dość, że masło maślane, to jeszcze brakuje tu jakiejkolwiek próby rozłożenia problemu na czynniki pierwsze, np. z czego te bóle mogą wynikać. Owszem, publikacja jest całkiem porządnie wydana: nietypowy format (a kształt i kolor przywołuje na myśl kostkę czekolady),"puchata" okładka (niby twarda, ale miękka, jakby napompowana powietrzem - nie wiem, jak to lepiej opisać),świetny, śliski papier, dużo ładnych zdjęć, choć też liczyłam na więcej (no i nie sposób nie zauważyć, że autor książki jest z obszaru niemieckojęzycznego - na fotkach króluje Lindt i spółka). Czuję potężny niedosyt.
Oczekiwałam od tej pozycji znacznie więcej. Część treści się powtarza, a przepisów jest zaledwie 7 i raczej z żadnego z nich nie skorzystam. Mało konkretów, a dużo lania wody w dość egzaltowany sposób - autor miał chyba jakiś fetysz na tym punkcie, albo po prostu uwielbia przesadę i przymiotniki... Niby dowiedziałam się kilku nowych rzeczy (najbardziej zapadła mi w pamięć...
więcej Pokaż mimo to