Labirynt i drzewo. Studia nad Ulissesem Jamesa Joyce'a
Wydawnictwo: Agencja Dramatu i Teatru ADiT, Austeria publicystyka literacka, eseje
- publicystyka literacka, eseje
- Agencja Dramatu i Teatru ADiT, Austeria
- 2019-01-01
- 2019-01-01
- Ulisses interpretacje drzewo labirynt James Joyce
Książka ta idzie tropami bohaterów „Ulissesa”. Jednocześnie stara się raz jeszcze przemyśleć zasadnicze problemy, jakie stawia przed czytelnikiem lektura stworzonej przez Joyce’a księgi.
Pazińskiego interesują zarówno źródła inspiracji, jak i wpływ tradycji piśmienniczej i myśli filozoficznej na „Ulissesa”, a także wykorzystane w nim mity i legendy oraz ukryte odwołania do innych dzieł literackich i dyscyplin wiedzy.
Przede wszystkim, autor chciał jednak pokazać dwoistość słynnej powieści, którą można opisać za pomocą dwóch symboli: greckiego labiryntu i biblijnego drzewa życia”.