DE GAULLE MÓJ OJCIEC. Tom 1. Rozmowy z Michelem Tauriakiem
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Elżbieta Derelkowska
- De Gaulle Prezydent Francja
Jeśli istnieje jakiś mąż stanu, który szczególnie inspirował biografów, to na pewno jest nim Charles de Gaulle. A któż może znać go lepiej, niż rodzony syn, ów uprzywilejowany świadek, który był najbliżej generała we wszystkich okresach jego epopei? Któż może lepiej przedstawić go w gronie rodzinnym, gdy dla innych drzwi pozostają zamknięte, a on jest w otoczeniu dzieci i wnuków, obrzucany kochającymi spojrzeniami żony, kiedy mówi, ale nie chce być słyszany? Któż wyjaśni najsłabsze drgnienie w jego głosie, chwile milczenia?... Kto może zajrzeć do jego serca w najtajniejszych chwilach, zarówno tych dotyczących życia prywatnego, jak Historii: jego starć z Churchillem i Rooseveltem, przepraw z Pétainem i Giraudem? Porozmawiać o poezji i o lesie, o porażce w Dakarze, o kontaktach z członkami Ruchu Oporu i o sam na sam ze Stalinem?
Philippe de Gaulle zgodził się po raz pierwszy mówić o wszystkich tych trudnych sprawach, poruszanych przez Michela Tauriaca, nie tylko dlatego, by udzielić odpowiedzi na wciąż powtarzane pytania, dotyczące jego ojca, ale też by położyć kres rozmaitym konfabulacjom i nadinterpretacjom na temat słów i poczynań generała de Gaulle'a, rzucić nowe światło na tak tajemnicze kwestie, jak zabójstwo Darlana czy sprzeciwienie się aliantom odnośnie wyzwolenia Paryża, zdobycia Strasburga czy przekroczenia Renu.
Książka ta jest więc nie tylko zapisem rozmów czy wywiadem-rzeką, lecz przede wszystkim bezprecedensowym świadectwem życia i działań Charles'a de Gaulle'a.
Michel Tauriac jest pisarzem i dziennikarzem, autorem wielu powieści i książek dokumentalnych. Od najwcześniejszej młodości fascynowała go epopeja gaullistowska i ma już na swoim koncie wiele artykułów i dokumentów na ten temat.