Perspektywy rozwoju szkoły. Szkice z teorii szkoły
Wydawnictwo: Instytut Badań Edukacyjnych nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Instytut Badań Edukacyjnych
- 2003-01-01
- 2003-01-01
- dydaktyka edukacja szkoła
Obraz niesłabnących poszukiwań rozwiązań edukacyjnych na poziomie szkoły elementarnej jednostki systemu oświatowego, stał się inspiracją do napisania tej książki. Książka oddaje aktualne poszukiwania modelu szkoły sprzyjającego budowaniu pozytywnych więzi nauczyciela z uczniem, nauczyciela z nauczycielem, ucznia z uczniem, rodziców wspierających działania szkoły. W tak zbudowanej perspektywie szkoła to nie tylko miejsce wypełniania społecznych obowiązków państwa wobec obywateli, staje się też częścią wartościowego życia osób, które łączy a nie dzieli.
Jaka jest przyszłość szkoły i perspektywy jej rozwoju? Na takie i podobne pytania będzie można znaleźć odpowiedź w książce Inetty Nowosad.