Wszystkie psy mają ADHD

- Ulisses Zalewski
- Linia
- ADHD dzieci wychowanie edukacja
- All Dogs Have ADHD
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Ulisses Zalewski
- ADHD dzieci wychowanie edukacja
Czy przy pomocy zdjęć i prostych zdań można opowiadać o trudnych sprawach? Kathy Hoopman swoją pierwszą książką "Wszystkie koty mają zespół Aspergera", pokazała, że tak. Kolejna jej książka opowiada o dzieciach z ADHD. I znów zamiast dzieci obserwujemy zwierzaki w różnych typowych i nietypowych sytuacjach.
Dzieci z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) mają kłopoty w trzech podstawowych obszarach:
trudno im się skupić,
bywają nadmiernie ruchliwe,
działają impulsywnie
Czytając tę książkę, należy pamiętać, że nie każde dziecko z ADHD musi doświadczać wszystkich opisanych tu trudności. Są dzieci niezwykle ruchliwe i takie, które nie wyróżniają się wielką aktywnością. Niektóre są bezpośrednie, inne bardzo nieśmiałe. Ale wszystkie dzieci z ADHD potrzebują zrozumienia i miłości. Potrzebują też pomocy specjalistów, którzy potrafią stwierdzić, kiedy potrzebne są leki, a kiedy wystarcza terapia.
Przede wszystkim jednak dzieci z ADHD potrzebują osób, które uwierzą w ich możliwości, pomogą zbudować poczucie własnej wartości i nauczą je kierować własnym życiem.
Opinie [4]
Nie spotkałam się jeszcze z tego typu publikacją, by poprzez zdjęcia i krótkie, aczkolwiek bardzo wyważone zdania, można wydobyć z niego esencję, to co najważniejsze i najistotniejsze. Najbardziej urzekły mnie fotografie. Przepiękne, ujmujące za serce. Ja bardzo kocham psy, od kiedy sięgam pamięcią w naszym domu od zawsze były psy. Teraz, kiedy mam swoją rodzinę, nie może...
więcej„Wszystkie psy mają ADHD” Kathy Hoopmann to książka dość nietypowa. Wyróżnia się już samym kształtem. Niewiele mamy na rynku publikacji kwadratowych. Kiedy otworzymy książkę rzuci nam się w oko, że na każdej stronie znajdziemy w niej zdjęcia psów. Niedługie wprowadzenie pozwala czytelnikowi wejść w świat zaburzenia. Na kolejnych stronach znajdziemy już zdjęcia uroczych...
więcejKsiążka składa się z kilkudziesięciu stron, na które składają się fotografie i hasła dotyczące ADHD. Merytorycznie jest dla dzieci i młodzieży, dla rodzeństwa osoby dotkniętej ADHD. Nie zaspokoi ciekawości kogoś, kto chce zgłębić temat. Choć fotografie piękne i opisy proste i zrozumiałe.
Pokaż mimo toProblem trudnych zachowań ze spektrum ADHD prosto podany i zilustrowany psimi zdjęciami. Bardzo proste, wyraziste i dość skuteczne.