Zakończcie ten kryzys!

- biznes, finanse
- End This Depression Now!
- Helion
- 2013-05-14
- 2013-05-14
- Magda Witkowska
- kryzys recesja ekonomia gospodarka
Osławiona recesja, która zaczęła się w 2007 roku, ciągle trwa - i póki co, jej końca nie widać. Miliony ludzi pozostają bez pracy albo mają pracę gorszą niż przed kryzysem - i nic nie wskazuje na to, byśmy wrócili do normalnego poziomu zatrudnienia do końca tej dekady.
Czy musimy się na to godzić? Paul Krugman, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii, twierdzi, że zdecydowanie nie musimy. Doświadczyliśmy już czegoś podobnego w przeszłości i wiemy, jak rozwiązywać takie problemy. Brakuje nam jedynie woli politycznej do podjęcia odpowiednich działań!
Jeśli chcesz uzyskać wreszcie zestaw rzetelnych i miarodajnych informacji na temat obecnego kryzysu, trafiłeś pod dobry adres. Krugman poprowadzi Cię przez zawiłości tego tematu i przedstawi dotychczas podjęte działania. Odpowie na powracające pytania: "Jak bardzo powinniśmy martwić się inflacją? Czy deficyt budżetowy to powód do niepokoju? Co z deregulacją instytucji finansowych?". Noblista szczegółowo analizuje wszystkie kontrargumenty i udziela rzeczowych odpowiedzi, pozbawionych politycznego bełkotu. Gdy proponuje gotowe recepty na uzdrowienie obecnej sytuacji gospodarczej, opiera się na wiedzy, faktach historycznych i doświadczeniu.
Ty też jesteś częścią społeczeństwa i masz prawo głosu. Przeczytaj i zacznij domagać się od decydentów konkretnych działań! Czas skończyć z tym kryzysem!
Książkę dobrze się czyta, co jest niewątpliwą zaletą, ale jednocześnie wadą. Mam tu na myśli sytuację, gdy pozycja ta wpadnie w ręce łatwowiernego czytelnika rozpoczynającego przygodę z ekonomią, wtedy te sprawnie napisane metafory, język korzyści i przystępna forma zrobią swoje (zaplanowaną przez autora robotę). Z drugiej strony dokładnie to samo może powiedzieć zdeklarowany Keynesista o książce "Ekonomia w jednej lekcji".
więcej Pokaż mimo toKeynesistowskie brednie mojego ulubionego noblisty. Jeżeli ktoś nie słyszał, to całkiem niedawno okazało się, że Krugman część danych w swoich pracach... zmyślił.
Dobra, co mamy w tej książce konkretnie? Niezrozumienie czym jest kryzys, jakie jest jego źródło i propozycja "rozwiązania", będąca w rzeczywistości propozycją "leczenia kaca klinem". Brak tu korespondencji ze szkołą austriacką, która doskonale wyjaśniła o co chodzi z kryzysami, za pomocą swojej teorii o cyklach koniunkturalnych, która została potem zweryfikowana przez rzeczywistość wielokrotnie.
więcej Pokaż mimo toDobra, co mamy w tej książce konkretnie? Niezrozumienie czym jest kryzys, jakie jest jego źródło i propozycja "rozwiązania", będąca w rzeczywistości propozycją "leczenia kaca klinem". Brak tu korespondencji ze...
Spojrzenie na ostatni kryzys gospodarczy z perspektywy keynesistowskiej.
Autor niezbyt przekonująco wyjaśnia przyczyny kryzysu, a bez tego trudno o trafną diagnozę. Amerykański noblista stwierdza tylko, że pęknięcie bańki na rynku nieruchomości doprowadziło do nadejścia tzw. momentu Minsky'ego, po którym spadły wydatki. Problemem jest więc oczywiście niedostateczny popyt, a rozwiązaniem m.in. zwiększenie wydatków państwa bez oglądania się na narastający dług publiczny.
Krugman nie dostrzega roli Fedu w powstaniu bańki, a problemy sektora bankowo-finansowego spłyca do kwestii regulacji i "szaleństwa bankierów". Brakuje tu podejścia systemowego, widocznego np. w pracach ekonomistów ze szkoły austriackiej.
Generalnie, dla Krugmana sprawa jest dość prosta: państwo musi wydawać więcej, poziom inflacji powinien być wyższy, a długi umorzone. A jeśli pakiety stymulacyjne nie działają, to tylko dlatego, że wydatki na nie były za niskie.
Spojrzenie na ostatni kryzys gospodarczy z perspektywy keynesistowskiej.
więcej Pokaż mimo toAutor niezbyt przekonująco wyjaśnia przyczyny kryzysu, a bez tego trudno o trafną diagnozę. Amerykański noblista stwierdza tylko, że pęknięcie bańki na rynku nieruchomości doprowadziło do nadejścia tzw. momentu Minsky'ego, po którym spadły wydatki. Problemem jest więc oczywiście niedostateczny popyt,...