Głębokie rany

Okładka książki Głębokie rany Nele Neuhaus
Okładka książki Głębokie rany
Nele Neuhaus Wydawnictwo: Media Rodzina Cykl: Oliver von Bodenstein i Pia Kirchhoff (tom 3) Seria: Gorzka Czekolada kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Oliver von Bodenstein i Pia Kirchhoff (tom 3)
Gorzka Czekolada
Tagi:
literatura niemiecka

Patronaty LC

Książki autora

Zaczęłam czytać tę serię ze względu na tytuł "Śnieżka musi umrzeć", o której słyszałam sporo dobrego. Ale to dopiero książka czwarta w kolejności, więc - w poczuciu potrzeby utrzymania chronologii - zaczęłam od części pierwszej.

Nie spodobała mi się. Nie chodziło o fabułę, raczej o styl. O takie dziwne, krótkie zdania, krótkie fragmenty poszczególnych wątków, dość słabo posklejane w całość. Tak jakby ktoś mocno zasadniczy przemierzał po kolei wszystkie elementy treści aż do końca.

Stwierdziłam, że nie będę czytać więcej. Ale poszłam do biblioteki i w efekcie nudy i braku decyzyjności ("Osiołkowi w żłoby dano...") wzięłam dwa następne tomy.

I utknęłam w kryzysie czytelniczym. I w tym kryzysie czytałam po kilka stron dziennie drugiej części. Skończyłam ją. Nie byłam zachwycona, ale uparłam się, żeby dotrzeć do Śnieżki, która jest czwarta :)

Dziś skończyłam "Głębokie rany". Powiem szczerze, że po moich ostatnich, beznadziejnych doświadczeniach z Kościelnym i Wolwowicz, poczułam ulgę. Że można jeszcze przeczytać w miarę normalny kryminał. Nie, "Głębokie rany" nie są bardzo dobrą książką w tym gatunku. Mają wady. Choćby te niewiarygodne, wielokrotne przyznanie się zajadłych kryminalistów do przestępstw, dosłownie kilka chwil po rozpoczęciu przesłuchania. Mnie rażą takie skróty i uproszczenia, ale Autorzy często je wrzucają. Jakby nie mieli już siły walczyć z materią...

Ale nareszcie!!! Poboczne historie głównych bohaterów są poboczne. Służą temu, żeby ludzie mieli jakieś zakotwiczenie w rzeczywistości fabularnej, żeby na komendę nie przyjeżdżali z próżni. A jeśli na jakiś poboczny wątek poświęca się więcej miejsca, to dlatego, że uzasadnia on w jakimś stopniu nastawienie czy sposób funkcjonowania głównej postaci.

Nie uważam, żeby to był bardzo dobry kryminał. Ale przez kontrast, mam takie wrażenie!!!

Dotrwałam do Śnieżki... Ale jestem ciekawa, czy było warto...

więcej Pokaż mimo to

Trzecia część serii z Olivierem von Bodensteinem i Pią Kirchoff zaczyna serią kilku niewyjaśnionych morderstw starszych, znanych i wpływowych osób. Śledztwo pomału rozkręcając się doprowadza do ujawnienia faktów, które kładą się cieniem na przeszłości zamordowanych.
Książka obfituje w zwroty akcji i niespodziewane wątki. Czyta się bardzo dobrze. Część drugą serii przemęczyłem. Tutaj nie miałem tego problemu. Jak dla mnie solidne 7!

więcej Pokaż mimo to

Lepsza niż poprzednia część.

Lepsza niż poprzednia część.

Przez całą sobotę miałam co czytać, a jednocześnie zrobiłam wszystko inne, co należało zrobić, bo książka pozwala na przerwy. Może troszkę się gubiłam w postaciach, ale to raczej mój własny problem. Tak czy inaczej - odpoczęłam!

Sama historia opowiedziana w książce jest ciekawa, postacie także są interesujące, a koniec zaskakuje. Dla mnie minusem jest mnogość bohaterów w których ciężko było mi się odnaleźć.

Świetny kryminał, z historią II wojny światowej w tle. Fabuła bardzo wciągająca, bardzo wiele postaci o podobnych nazwiskach (przez co trzeba uważać, aby się w nich nie pogubić) oraz zaskakujące i nawet dosyć wzruszające zakończenie. Same wydarzenia przedstawione w książce raczej są jednak mało prawdopodobne, ale pomysł na historię bardzo dobry. Polecam!

Książka ma świetnie zawiązaną intrygę, którą odkrywamy z różnych perspektyw. Pewne wątki są odkryte nawet jeszcze przed parą detektywów. Ale trzeba czytać uważnie, bo mnogość bohaterów, sytuacji i rozmów może powodować zamieszanie. Polecam całą serię.

Świetnie się czytało. Przyznam jednak, że trochę szokująca fabuła, zakładając, że przedstawione wydarzenia mogłyby mieć miejsce.

Bardzo dobra książka ,kryminał ,polecam !

Bardzo dobra książka ,kryminał ,polecam !

Świetna seria. Kryminał trzymający w napięciu.

Świetna seria. Kryminał trzymający w napięciu.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać