ZSRR pod okupacją.
- Inicjał
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- historia II wojna światowa ZSRR okupacja niemiecka kolaboranci
Gorzka prawda o niemieckiej okupacji ZSRR. Autor ukazuje codzienność okupowanego kraju, próbuje też odpowiedzieć na pytanie: dlaczego jedni ludzie przyłączali się do partyzantów, a inni z okupantem kolaborowali? Dlaczego tak masowym zjawiskiem była prostytucja kobiet? Pokazuje tylko pojedyncze fragmenty Wielkiej Wojny Ojczyźnianej, o których wcześniej, w czasach sowieckich dyskretnie milczano - jak choćby o tzw. diabelskiej alternatywie, czyli o wyborze pomiędzy Stalinem a Hitlerem, którego musiała dokonać ludność cywilna i jeńcy wojenni. Całkowitym tabu w sowieckiej historiografii było to, że wśród kolaborantów mogli znajdować się ludzie współpracujący z Niemcami z własnej woli. Nie wspominano również, że dla ludności cywilnej partyzanci stanowili często takie samo zagrożenie jak okupanci, a Żydzi ginęli nierzadko nie od niemieckiej, lecz od partyzanckiej kuli. Oddzielny rozdział (,,Kwestia polska") traktuje o stosunku władz sowieckich do polskich partyzantów, autor szeroko omówił też sowiecki ruch partyzancki, ukazując nieznane dotychczas jego aspekty: bandytyzm i maruderstwo, miejsce kobiet w oddziałach.
Książka ta budzi we mnie sprzeczne uczucia. Z jednej strony w dziele tym podane jest wiele ciekawych faktów dotyczących sowieckiej paryzantki i życia codziennego ludności ZSSR pod niemiecką okupacją. Z drugiej jednak strony autor czasami wręcz delikatnie mówiąc mija się z prawdą. Szczególne wątpliwości budzą stwierdzenia dotyczące nacjonalistów ukraińskich. Autor zrównuje bowiem UPA i AK i twierdzi że UPA walczyła o równość i wolność wszystkich obywateli przyszłej Ukrainy, niezależnie od wiary i narodowości tych obywateli. Wiadomo jaką równość zaoferowało UPA np Polakom na Wołyniu. Nie wiem też gdzie autor znalazł dane o rzekomych dziesiątkach, tysięcy żołnierzy, polskich, sowieckich i niemieckich którzy zdaniem autora mieli zginać w walce z UPA. No chyba że autor uważa ofiary ludobójstwa wołyńskiego za żołnierzy. Autor twierdzi też że UPA miało na sumieniu jedynie pojedyńcze akcje przeciw Polakom a nie zorganizowane ludobójstwo. To jest po prostu zwyczajne kłamstwo, zwłaszcza że książkę napisał człowiek z historycznym wykształceniem a nie ignorant. Bardzo duże watpliwości budzi też stwierdzenie że UPA zabraniało mordować Żydów. Biorąc to wszystko pod uwagę niestety oceniam książkę jako przeciętną. Ocena byłaby wyższa gdyby nie te rażące wybielanie ludobójstwa na Polakach i postępowania nacjonalistów ukraińskich w stosunku do Żydów. Gdyby to w założeniu miało być czytadło to może, można to było zignorować. Ale od osoby tak dobrze wykształconej jak autor książki powinno się wymagać więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny kamień węgielny/milowy mojej wiedzy o froncie wschodnim. Trzeba mieć w domu. Dodam tylko, że książka ta potwierdza informacje zawarte w "Nie trzeba mówić głośno" Mackiewicza.