Lekcje Madame Chic. Opowieść o tym, jak z szarej myszki stałam sie ikoną stylu
- 2013-07-04
- 2012-11-06
- Anna Sak
- Paryż moda szyk
Paryski szyk teraz w Twoim zasięgu!
Jennifer Scott odkrywa sekrety życia francuskiej rodziny mieszkającej w ekskluzywnej szesnastej dzielnicy w Paryżu. Lekcji stylu udziela jej sama Madame Chic, a co najważniejsze – wcale nie są one takie trudne. Jennifer przyjechała do Paryża jako Kalifornijka, wróciła do Kalifornii jako Paryżanka. Dwadzieścia prostych rad i wskazówek wystarczyło, by nauczyć się żyć à la française. Teraz czas na Ciebie!
Oficjalne recenzje
Francja elegancja
Wszystko dla wszystkich - oto hasło dzisiejszych czasów. Młode pokolenia ze swą roszczeniową postawą domagają się przywilejów, jednocześnie niewiele wymagając od siebie - biadolą media. Czy słusznie - nie będziemy tego teraz oceniać. Dynamicznie zmieniający się świat utwierdza nas w przekonaniu, że wszelkie formy przestały obowiązywać. Egalitaryzm, anty-ageizm, feminizm, konsumpcjonizm i wiele innych trendów sprawiło, że runęły wiekowe zasady i dawny styl życia.
Kto tęskni za trzydaniowymi obiadami, podawanymi CODZIENNIE? Za aperitifem pitym w dni powszednie z kryształowych kieliszków? Za kaszmirowymi sweterkami i mężczyznami w marynarkach? Za muzyką poważną do kolacji i umiejętnością zabawiania gości rozmową o sztuce?
Jestem przekonana, że takich ludzi jest mnóstwo. Odnajdą swoje marzenia w książce Jennifer L. Scott „Lekcje madame Chic. Opowieść o tym, jak z szarej myszki stałam się ikoną stylu”. Są to wspomnienia Amerykanki, która jako studentka wyjechała do Paryża i mieszkała u tamtejszej rodziny. Zasady panujące w domu gospodarzy wywarły ogromny wpływ na dziewczynę z Kalifornii, przyzwyczajoną do niczym nieograniczonego luzu.
Jennifer L. Scott dokładnie opisuje styl życia rodziny nazwanej umownie państwem Chic. Dowiadujemy się, jak wygląda ich pożywienie, sposób przygotowywania, podawania i spożywania posiłków, aktywność fizyczna, dobór ubrań i kosmetyków, dbanie o porządek, przyjmowanie gości, rozwój intelektualny i duchowy oraz pielęgnowanie pasji. Wszystko to jest otoczone atmosferą dyskretnego luksusu i niczym nie zakłóconego stanu wellbeing. Dla tych, którzy tęsknią za światem pełnym dawnych zasad, „Lekcje madame Chic” będą lekturą inspirującą i dostarczającą wielu przyjemności. Dodatkowym smaczkiem jest możliwość pofolgowania wrodzonej ludzkiej ciekawości i zajrzenia wytwornym Francuzom do garnków, łazienki i szuflady z bielizną.
Jest jeszcze jedna grupa czytelniczek, dla której ta książka jest wprost idealna. To nastolatki. Chaos i miałkość szumu informacyjnego, jaki nas otacza, sprawia, że mimo istnienia wujka Googla wcale nie jest im łatwo dowiedzieć się, jak dbać o urodę i zdrowie, jak wypracować styl i klasę. To prawda, współczesny świat nie wygląda jak dom francuskich bogaczy. Kobiety nie gotują trzydaniowych obiadów i rzadko noszą wełniane spódnice. By jednak sprawnie poruszać się w świecie, który łamie wszelkie zasady, dobrze jest najpierw je poznać.
Anna Rycaj
- 1 906
- 1 182
„Madame Chic" to nie tylko niezwykle inspirująca lektura, która niejednej dziewczynie pomogła przeobrazić się z szarej myszki w kobietę biorącą z życia wszystko, co najlepsze, co też komiczna opowieść o dość niedbale żyjącej Amerykance, która podczas studiów gości na wymianie w Paryżu u starej arystokratycznej rodziny. Świetnie pokazane różnice w mentalności między pragmatycznymi Amerykanami, niezbyt dbającymi o estetykę, kulturę czy eleganckie, pyszne posiłki, a Francuzami zakochanymi w pięknie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę poradnik, a trochę pamiętnik młodej Amerykanki, która przeżyła studencką wymianę w stolicy Francji.
20 rozdziałów, a każdy z nich dotyczy innego aspektu życia. Będzie co nieco o modzie, jedzeniu, pracy, rozrywce, prowadzeniu domu, przyjmowaniu gości, własnym rozwoju, podróżach i szeroko pojętej jakości.
Książkę przeczytałam jakąś dekadę po jej opublikowaniu, natomiast uważam, że wcale nie trąci myszką. Jest to doskonały dowód na to, że klasyka jest ponadczasowa i nigdy nie wychodzi z mody.
Język autorki jest lekki, zabawny i pełen dystansu. Czyta się przyjemnie, a jednocześnie z pewną refleksją. Być może dla kogoś będzie zbyt konserwatywna, do mnie jednak bardzo ona trafia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka była zafascynowana stylem życia swoich gospodarzy, ale też większości mieszkańców tego kraju. Dostrzegła sporo różnic w zwykłej codzienności i zaczęła się nad tym głębiej zastanawiać.
20 rozdziałów, a każdy z nich dotyczy innego aspektu życia. Będzie co nieco...
Przyjemna pozycja do przesłuchania, nie wymagająca, lekka, można przy niej się również czasem uśmiechnąć :) Nie za wieje znam stul i upodobania Francuzek i tutaj mogłam się o tym troszkę dowiedzieć. Utwierdza również że lepiej stawiać na jakość a nie ilość, jakby uzdrawiające :)
Ja polecam tak ooo dla relaksu :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa polecam tak ooo dla relaksu :)
Autorka pojechała do Paryża w 2001 r. na wymianę studencką. Przez pół roku mieszkała u rodziny z arystokratycznymi korzeniami. Pierwowzorem książki był blog o le vivre Francuzów. Cieszył się ogromną popularnością, więc autorka poszła za ciosem i stworzyła całą machinę poradnictwa jak żyć, by choć na chwilę poczuć się bardziej ...bon ton. A ponieważ zdaje się, że Ameryka jest zafascynowana starą Europą to i poradnik o tym jak być chic stał się tamże bestsellerem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam baaardzo długo. Myśl, że będę sięgać po nią, bo zawiera duży, pozytywny ładunek i wiele rozsądnych wskazówek do codziennego życia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniale się czyta, podstawowa książka dla osób lubiących poszwrzeć swoją wiedzę o stylu, garderobie, sposobie życia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze przyznam, że ciężko mi się za tę lekturę raz a porządnie zabrać - nie tylko z powodu osobistych przekonań i pewnych przykrych doświadczeń, ale i ogólnie - ciężko mi ją dokończyć, i nie wiem czy, oraz jeżeli ostatecznie tak, to kiedy to mogłoby to nastąpić.
Kąsam kawałkami po parę stron ale zatrzymałam się ostatni i być może tak ma się stać, skoro jakoś nie idzie nam po drodze. Dostałam ją w prezencie na urodziny już przeszło ponad rok temu, kiedy to z polecenia kogoś niegdyś ważnego pomyślałam by ją przeczytać, ale muszę stwierdzić że od tego momentu nie zaznałam jej za wiele, i nie mam pojęcia czy miałabym na to ochotę i jest na co marnować mój cenny czas.
Historia być może jest w jakiś sposób tam wciągająca, może dla kogoś, ale w mojej opinii raczej tylko dla ścisłej określonej grupy odbiorców, którą ja odbieram dość stereotypowo - dla typowych Paniuś w makijażu i szpilkach z "Yoreczkiem" na rączkach, albo lepiej - w torebeczce. ;)
W mojej subiektywnej ocenie również, jest to książką typowej "guru mentorki", która to o jedno ciekawe doświadczenie z jej życia chce urządzać i rewolucjonizować życie innych, w czym oczywiście nie ma nic złego, bo pokazuje swoją przemianę - z poniekąd typowej "leniwej Amerykanki" w prawdziwą damę, ale nie wiem czy to tylko moje postrzeganie tego typu osób, czy prawda - jest to dość płytkie i sucho przedstawione na swój sposób.
I nie zaprzeczam, owszem, wiele z porad może się komuś przydać i być w jakiś sposób cenne czy wartościowe - bynajmniej jednak nie dla mnie i wierzę z całego serca że wiele czytelników wystawiających gorsze noty odnajdzie się w mojej skórze. Na pewno o ile przeczytam do końca dam znać co myślę szerzej ale może to równie dobrze nie wydarzyć się nigdy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKąsam kawałkami po parę stron ale zatrzymałam się ostatni i być może tak ma się stać, skoro jakoś nie idzie...
Jeśli ktoś się pogubił w życiu i potrzebuje parę wskazówek, to ta książka jest właśnie dla niego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę się dobrze czyta, jest zręcznie napisana i dosyć zabawna. Natomiast życie (zmyślonych zapewne, bo trudno uwierzyć, że takie dziwadła istnieja) państwa Chic to jakiś koszmar. Wystrojeni od rana (mąż i syn oglądają telewizję w garniturze, nie uznają kapci itp ),wiecznie sprzątający, spięci i sztywni we własnym domu, brr. Poza upiorno-śmiesznymi opisami ich życia z punkty widzenia niemal modlącej się do nich Amerykanki nie ma w tej książce niczego przydatnego. Swoją drogą, już kilka razy zauważyłam ślepą fascynację Amerykanów Francją i Francuzami. Jest to dla mnie kompletnie niezrozumiałe, bo nie przepadam za tą nacją. Autorka, jakaś amerykańska blogerka, spędziła kilka miesięcy na wymianie studenckiej w Paryżu i po powrocie spłodziła książkę. Swoją drogą książek Amerykanów o Francji jest już chyba że dwadzieścia, nie wiem tylko, po co je tłumaczyć na polski.
Ot, takie nic do poczytania na kibelku 3/10
Książkę się dobrze czyta, jest zręcznie napisana i dosyć zabawna. Natomiast życie (zmyślonych zapewne, bo trudno uwierzyć, że takie dziwadła istnieja) państwa Chic to jakiś koszmar. Wystrojeni od rana (mąż i syn oglądają telewizję w garniturze, nie uznają kapci itp ),wiecznie sprzątający, spięci i sztywni we własnym domu, brr. Poza upiorno-śmiesznymi opisami ich życia z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekki, przystępny poradnik dobrego i satysfakcjonującego życia. Chociaż nie ze wszystkim zgadzam się w stu procentach, to wydźwięk książki jest bardzo pozytywny - uczy radości z małych rzeczy, wdzięczności i odnajdywania przyjemności w zwykłych momentach.